ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;

«Ο Λεύκιος του Καβάφη»:Ένα δοκίμιο για τους κρυμμένους ήρωες του Κ.Π. Καβάφη από την Ελένη Μαχαιρά-Οντόνι!

Η συγγραφέας ιχνηλατεί τη σημασία ενός ονόματος που οδηγεί σε εκπλήξεις, εξερευνώντας το εμβληματικό ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Εν τω μηνί Αθύρ».

Neopolis Team

6 Απριλίου, 2021

Η συγγραφέας ιχνηλατεί τη σημασία ενός ονόματος που οδηγεί σε εκπλήξεις, εξερευνώντας το εμβληματικό ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Εν τω μηνί Αθύρ»

Διαβάζοντας πέρα από τις λέξεις του εμβληματικού ποιήματος του Κ.Π. Καβάφη «Εν τω μηνί Αθύρ», η Ελένη Μαχαιρά-Οντόνι αφιερώνει ένα δοκίμιο στους επιμελώς κρυμμένους ήρωες του.

Στο ποίημα του ο Κωνσταντίνος Καβάφης επιχειρεί την ανάγνωση ενός επιτύμβιου επιγράμματος, που προέρχεται από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια της Αιγύπτου και είναι αφιερωμένο σε ένα νεαρό άντρα ονόματι «Λεύκιο».

Μήπως όμως το «Λεύκιος» είναι ένα ευρηματικό προσωπείο για τους κρυμμένους ήρωες, λόγω της κρυφής τους σύνδεσης με την ταυτότητα του ίδιου του ποιητή; Πώς είναι δυνατόν ο ιδιοφυής ποιητής να το έγραψε για κάποιον τυχαίο και άγνωστο νέο, που χάθηκε στο άνθος της ηλικίας του στην πολύμορφη και αινιγματική Αλεξάνδρεια;

Διατρέχοντας τους αιώνες, με αυτό το σύντομο δοκίμιο από τις Εκδόσεις Κέδρος η συγγραφέας ιχνηλατεί τη σημασία ενός ονόματος που οδηγεί σε εκπλήξεις, εξηγώντας πως ο «Λεύκιος» λειτουργεί κυρίως ως ένα σύμβολο, κάτι που ήταν πάντοτε σημαντικό στην ποίηση του Καβάφη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

FUN ZONE

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Η Logitech G λανσάρει ένα lightspeed gaming ποντίκι για όλους τους παίκτες!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Το ‘The Sims’ φέρνει pack για πολυγαμικές σχέσεις, εκπληρώνει τις φαντασιώσεις μας!

EVENTS

Το Limonaia Urbana Event της Barilla στην Αθήνα ήταν το απόλυτο καλοκαιρινό event της χρονιάς!

BINGE WATCHING

«Υπάρχω»: Στο πρώτο trailer ο Χρήστος Μάστορας δείχνει ότι «το έχει» ως Καζαντζίδης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET