ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;

«Ο Διάβολος και τα Σκοτεινά Νερά» είναι το μυστήριο που δε θα λύσεις μέχρι να φτάσεις στο τέλος!

Ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

16 Φεβρουαρίου, 2022

Ευτυχώς, ο Stuart Turton, τον οποίο γνωρίσαμε από το παρθενικό του μυθιστόρημα και best seller «Οι Επτά Θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ», δεν επαναπαύθηκε στην πρώτη του επιτυχία. Έχει έρθει για να μείνει στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και να παίξει με το μυαλό μας και το «Ο Διάβολος και τα Σκοτεινά Νερά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, το επιβεβαιώνει!

Αν δηλαδή είσαι από εκείνους που διαβάζοντας ένα βιβλίο μυστηρίου θες να φτάσεις στη λύση προτού την αποκαλύψει ο συγγραφέας, τότε ψάξε αλλού. Εδώ η κατάσταση είναι πραγματικά ζόρικη και δεν απαιτεί να βάλεις σε σωστή σειρά τα στοιχεία, αλλά να έχεις εξίσου μεγάλη φαντασία για να καταλάβεις ποιος, γιατί και πώς έκανε το οτιδήποτε.

Είναι μεγάλο το στοίχημα!

Θα χρειαστεί να ξεχωρίσεις αν όντως συμβαίνουν υπερφυσικά πράγματα ή κάτι άλλο κρύβεται από πίσω, όπως ο Άρεντ και ο Σάμι Πιπς υποστηρίζουν. Κι όλα αυτά, ενόσω ένα καράβι πλήγεται από τα πιο περίεργα κι ανεξήγητα γεγονότα!

Για αρχή όμως, η περιγραφή του βιβλίου αναφέρει:

Ανατολικές Ινδίες, 1634. Ο Σάμιουελ Πιπς, ο σπουδαιότερος κλεφτοκυνηγός του κόσμου, μεταφέρεται από την Μπατάβια στο Άμστερνταμ, όπου κινδυνεύει να εκτελεστεί για ένα έγκλημα που ίσως διέπραξε, ίσως όχι. Μαζί του ταξιδεύει ο πιστός σωματοφύλακάς του, ο Άρεντ Χέις, που είναι αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητα του φίλου του, ενώ στο ίδιο πλοίο βρίσκεται και η Σάρα Βίσελ, μια γυναίκα ευγενούς καταγωγής με ένα μυστικό, και ο σύζυγός της, o γενικός κυβερνήτης της Μπατάβιας.

Πριν καλά καλά όμως σαλπάρει το πλοίο, αρχίζει ένας καταιγισμός παράδοξων και πολύ δυσοίωνων γεγονότων. Ένας νεκρός λεπρός παραμονεύει στα καταστρώματα. Παράξενα σύμβολα εμφανίζονται στα πανιά. Ζώα σφαγιάζονται. Και μια απόκοσμη φωνή υπόσχεται τρία ανίερα θαύματα: ένα απίθανο κυνήγι, μια απίθανη κλοπή και έναν απίθανο φόνο. Είναι δυνατόν για όλα αυτά να ευθύνεται ένας δαίμονας με το όνομα γερο-Τομ;

Με τον Σάμιουελ σιδηροδέσμιο στο μπουντρούμι, μονάχα ο Άρεντ και η Σάρα μπορούν να δώσουν λύση σ’ ένα μυστήριο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και τώρα απειλεί να βουλιάξει το πλοίο – και μαζί όλους τους επιβάτες του.

Οι πρώτες σελίδες ξεκινούν με μια σκοτεινή προειδοποίηση κι έναν αποτρόπαιο θάνατο. Ένας λεπρός με κομμένη γλώσσα, καταφέρνει κατά κάποιον τρόπο να μιλήσει και προμηνύει τρία ανίερα θαύματα στο πλοίο Σάαρντεμ με προορισμό το Άμστερνταμ, ενώ στη συνέχεια αρχίζει να φλέγεται. Η Σάρα, σύζυγος του γενικού κυβερνήτη της Μπατάβια, βρίσκεται μπροστά στο συμβάν και μαζί με τον Άρεντ, προσπαθούν να βοηθήσουν τον άντρα που πεθαίνει με τον πιο βασανιστικό τρόπο.

Οι προσπάθειές τους μάταιες και η επόμενη έγνοια της γυναίκας είναι να πείσει τον άντρας της να μην αναχωρήσουν γι’ αυτό το ταξίδι. Ο ίδιος όμως είναι ανένδοτος, μιας και φτάνοντας στον προορισμό του και μεταφέροντας σώο κι αβλαβές το φορτίο του καραβιού, θα διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στους 17 Ευγενείς και θα εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα χρήματα κι εξουσία.

Από εκεί και έπειτα ξεκινά η πραγματική περιπέτεια.

Με τον κορυφαίο λύτη μυστηρίων που θυμίζει λίγο Σέρλοκ Χολμς του 17ου αιώνα, να βρίσκεται σε δυσμενή θέση ώστε να εξετάσει τα στοιχεία και ίσως να βρει την απάντηση νωρίς, η Σάρα και ο Άρεντ καλούνται να τα βγάλουν πέρα σχεδόν μόνοι τους. Με το υπόλοιπο πλοίο, πέραν των επιβατών, να αποτελείται από άτομα εχθρικά και με βάναυσες συμπεριφορές, οι κινήσεις τους πρέπει να είναι διακριτικές.

Στο μεταξύ, συνεχείς θάνατοι και άλλα δυσοίωνα γεγονότα επιβεβαιώνουν τα λόγια του λεπρού, τα οποία, μαζί με μια φωνή, τα αποδίδουν σε μια διαβολική φιγούρα, αυτή του γερο-Τομ. Η ύπαρξή του προκαλεί τρόμο στο πλοίο, καθώς ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι σύμμαχός του και να ακολουθεί τις προσταγές του. Κι εν τέλει, να ολοκληρώσει το έργο του, στο οποίο όσοι του αντιστάθηκαν, θα έπαιρναν ό,τι τους αξίζει.

Είναι ένα θρίλερ το οποίο μέχρι τις τελευταίες σελίδες σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όλα αυτά τα φρικτά συμβάντα είναι όντως αποτέλεσμα μιας υπερφυσικής οντότητας, ή κάποιος θνητός άνθρωπος κινεί τα νήματα. Αδυνατείς όμως να δώσεις μια απάντηση, καθώς νέες εξελίξεις έρχονται συνεχώς να διαψεύσουν μια πιθανή θεωρία σου.

Με την ιστορία του γερο-Τομ φαίνεται να συνδέεται και ο Άρεντ, με τον ίδιο όμως να αδυνατεί να δώσει κάποια απάντηση, καθώς βρίσκεται κι εκείνος στο σκοτάδι όσον αφορά το περιστατικό του παρελθόντος που τον στοιχειώνει. Ο καθένας άλλωστε, κουβαλάει τη δική του ιστορία και τη δική του πιθανή σύνδεση με τον δαίμονα, οπότε δε θα καταφέρεις να διακρίνεις το πραγματικό πρόσωπο και κίνητρο που βρίσκεται από πίσω.

Κι αυτό είναι που κάνει το «Ο Διάβολος και τα Σκοτεινά Νερά» τόσο απολαυστικό, καταφέρνοντας να οριστεί ως κορυφαίο βιβλίο της χρονιάς από τους Times! Διαβάζεις με απόλυτη προσήλωση κάθε του σελίδα, ώσπου να φτάσεις στο τέλος και να συνειδητοποιήσεις πως άξιζε το κάθε σου λεπτό! Ένα plot twist που θα σίγουρα δεν έβλεπες να έρχεται και μια εξήγηση που έτσι όπως τη διαβάζεις ύστερα από την ανάγνωση 600 σελίδων, βγάζει απόλυτο νόημα! Τι πιο ικανοποιητικό;! 

FUN ZONE

EVENTS

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η φωταγώγηση του δέντρου, με Πέτρο Ιακωβίδη και FY επί σκηνής!

BINGE WATCHING

To ντοκιμαντέρ του Χάρι και της Μέγκαν θα κάνει το Buckingham Palace να κλάψει!

PLACES TO BE

Το ΚΠΙΣΝ μπαίνει σε xmas mood – Σήμερα η φωταγώγηση και η έναρξη των εκδηλώσεων!

EVENTS

Christmas is coming to town: Αύριο η φωταγώγηση του δέντρου με συναυλία της Τάμτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET