ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το νομοσχέδιο Κεραμέως φέρνει κι επισήμως την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ!

Και κάπως έτσι δε θα χάνονται μαθήματα πια.

Neopolis Team

7 Ιουνίου, 2022

Μας έλειψαν οι ειδήσεις για εξ αποστάσεως μαθήματα, και ακόμα περισσότερο για εξ αποστάσεως εξεταστική (άμα αλλάξατε γνώμη για τη διεξαγωγή των εαρινών εξετάσεων, υπάρχει χρόνος).

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν πρόκειται να επιστρέψει, ωστόσο μάθαμε αρκετά από την περίοδο εκείνη που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα. Μπορεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να μη στέκει από μόνη της, αλλά συνδυαστικά με τις δια ζώσης διαλέξεις έχει πολλές προοπτικές να βοηθήσει τη διδασκαλία. Τόσο την πλευρά των καθηγητών όσο και των φοιτητών.

Σε επιστολή της προς τους φοιτητές των πανεπιστημίων λοιπόν, η Νίκη Κεραμέως ξεκαθαρίζει τα οφέλη του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, κάνοντας λόγο και για την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, που περιλαμβάνει μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Αυτές θα επιτρέπουν να διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία κανονικά σε έκτακτες συνθήκες (πχ κακοκαιρία), καθώς επίσης θα δίνουν τη δυνατότητα σε φοιτητές ενός τμήματος ΑΕΙ να παρακολουθούν μαθήματα άλλων τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ και μαθήματα πανεπιστημίων άλλης πόλης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται παράλληλη σύγχρονη αναμετάδοση του διεξαγόμενου διδακτικού έργου αποκλειστικά προς φοιτητές άλλων τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ, εφόσον αυτοί επιλέγουν την παρακολούθηση μαθημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων άλλων τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ, υπό την προϋπόθεση ότι φοιτούν σε τμήμα που εδρεύει σε διαφορετική πόλη.

Η επιστολή ξεκινά αναφέροντας:

«Αγαπητοί φοιτητές και αγαπητές φοιτήτριες,

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». Βασικοί στόχοι του είναι η παροχή εργαλείων για την ουσιαστική αναβάθμιση και ανάπτυξη του ελληνικού Πανεπιστημίου, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό μέρος των ρυθμίσεων αφορά στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Πανεπιστημίων μας, αλλά και όλους τους νέους και τις νέες που σύντομα θα ενταχθούν στη φοιτητική κοινότητα, προσφέροντάς τους πρόσθετες δυνατότητες για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, τη διεύρυνση των οριζόντων τους και την αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους στη μετέπειτα πορεία τους.

Λαμβάνω την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας για να σας ενημερώσω για 10 δέσμες ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο και στοχεύουν στην παροχή νέων δυνατοτήτων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την είσοδο στην αγορά εργασίας.»

Στη συνέχεια η Υπουργός Παιδείας παραθέτει τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης:

    • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την αξιοποίηση και εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών για τους φοιτητές που επιθυμούν να επιλέξουν μαθήματα από τον Ιδρυματικό Κατάλογο του Α.Ε.Ι. που παρέχονται σε άλλη πόλη από αυτή που σπουδάζει ο φοιτητής, τη διδασκαλία Καθηγητών από την αλλοδαπή, τη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών και σε έκτακτες συνθήκες (π.χ. μη λειτουργία των εκπαιδευτικών υποδομών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών).
    • Δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών που οργανώνονται αποκλειστικά με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
    • Υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου μέσω πλατφόρμας ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χημικό Ιωαννίνων: Μεγάλη έλλειψη καθηγητών με αποτέλεσμα να μη γίνονται μαθήματα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χρυσοί δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ στον σημαντικότερο Μαθηματικό διαγωνισμό του κόσμου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET