ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Εισαγγελική παρέμβαση για τον καθηγητή που παρενοχλεί φοιτητές και φοιτήτριες!

Η κινητοποίηση των φοιτητών για την απομάκρυνσή του είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη Σχολή.

Neopolis Team

12 Απριλίου, 2022

Η υπόθεση του καθηγητή Νομικής που παρενοχλούσε συστηματικά φοιτητές και φοιτήτριες βγήκε στην επιφάνεια πριν λίγες μέρες έπειτα από ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, και παρότι αρχικά υπήρξαν κατηγορίες ότι δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε από τους υπεύθυνους, πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η Κοσμητεία της Σχολής έβγαλε σχετική ανακοίνωση την επόμενη μέρα, η οποία αναφέρει:

Ο Κοσμήτορας συγκάλεσε αυθημερόν συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Απριλίου 2022.

Η Κοσμητεία καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα κάθε περιστατικό παρενόχλησης φοιτητών από οποιοδήποτε μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και υπογραμμίζει τη μηδενική ανοχή της Σχολής απέναντι σε τέτοια γεγονότα.

Η Κοσμητεία αποφασίζει να κινηθεί στην κατεύθυνση της πλήρους και άμεσης διαλεύκανσης οποιασδήποτε καταγγελίας για παρενόχληση, στο πλαίσιο του αυτονόητου σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας και όλων των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων προσώπων. Στη βάση των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων που απορρέουν από το Κράτος Δικαίου και καθορίζονται από την οικεία νομοθεσία, ο Κοσμήτορας προχωράει άμεσα στην έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης των καταγγελλομένων και καλεί κάθε πρόσωπο που θίγεται ή έχει ιδία γνώση  των σχετικών γεγονότων  να καταθέσει τα εν λόγω στοιχεία, προφορικά ή γραπτά, επικοινωνώντας για τον σκοπό αυτό, το ταχύτερο δυνατό, με την Γραμματεία της Νομικής Σχολής ([email protected]r, 2103688661).

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η «δράση» του εν λόγω καθηγητή λάμβανε χώρα εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο ο φόβος των θυμάτων τα κρατούσε σιωπηλά μέχρι σήμερα. Ευτυχώς, η συμπεριφορά του έπαψε να κρύβεται χάρη στην ιδιότητά του, φτάνοντας στα αυτιά των πρυτανικών αρχών αλλά και του Υπ. Παιδείας.

Μάλιστα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των εν λόγω καταγγελιών και να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως παράνομη βία και αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. 

Σύμφωνα πάντως με τις καταγγελίες, οι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν δεχθεί παρενόχληση από τον συγκεκριμένο καθηγητή με αρχικά Χ.Χ. είναι πολλοί/ές. Η πιο σοβαρή και σοκαριστική περίπτωση ωστόσο, είναι αυτή όπου φοιτητής έλαβε μήνυμα στο κινητό του «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;» και ο οποίος κόπηκε στο μάθημά του λόγω απόρριψης

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στη Νομική που έχει υπάρξει ποτέ

Την περασμένη Πέμπτη, ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής πραγματοποίησε γενική συνέλευση, με περισσότερους από 200 φοιτητές να δίνουν το παρόν και να απαιτούν τόσο από την Κοσμητεία της Νομικής όσο και από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να πάρουν σαφή θέση, αλλά και να απομακρυνθεί ο εν λόγω καθηγητής από κάθε είδους διδασκαλία.

«Πρώτα υπήρχε φόβος. Τώρα υπάρχει οργή και αγανάκτηση, θέλουμε να φύγει», τονίζουν φοιτητές της Νομικής στην «R», προσθέτοντας πως «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε όλοι τόσο ενωμένοι, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια κινητοποίηση στη Νομική για ένα αντίστοιχο θέμα. Είναι η μαζικότερη συνέλευση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια».

Την ίδια ώρα, δηλώνουν ότι συμβαίνουν κι άλλα παρόμοια περιστατικά στη Σχολή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γίνονται διάφορα στη Νομική», με «καθηγητές να κόβουν μαζικά φοιτητές χωρίς ουσιαστική εξήγηση.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χρυσοί δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ στον σημαντικότερο Μαθηματικό διαγωνισμό του κόσμου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET