ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νέες πτώσεις ταβανιών σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, νιώθουμε ασφαλείς στα «αναβαθμισμένα» ΑΕΙ!

Τουλάχιστον είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε τραυματισμούς... 🤡

Neopolis Team

20 Μαρτίου, 2023

Όπως έχουμε ξαναπεί (και πλέον χωρίς ίχνος πλάκας), από εδώ και πέρα θα έχουμε την προσοχή μας στο να μην πέσει τίποτα στο κεφάλι μας και όχι στο μάθημα, και για να προλάβουμε κάποιους, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν τραυματισμοί δε μας καθησυχάζει καθόλου.

Τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες σχεδόν, αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Θα προτιμούσαμε, όμως, να μη χρειαστεί να «θυσιαστεί» πάλι κάποιος για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Λίγο καιρό μετά την κατάρρευση ταβανιού σε αμφιθέατρο του τμήματος Mηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και την πτώση σοβάδων στην Οδοντιατρική ΑΠΘ λόγω καλοριφέρ, έρχονται δύο φρέσκα παρόμοια περιστατικά να μας υπενθυμίσουν ότι καθαρά από τύχη ζούμε σε αυτή τη χώρα.

Διάβασε κι αυτό

Δεν είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα, είμαστε απλά τυχεροί που ζούμε!

Ένα εξ αυτών, το γκρεμισμένο υπόστεγο του κυλικείου του τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με φοιτητές να καταγγέλλουν ότι είναι θαύμα που δεν περνούσε κανείς από κάτω εκείνη τη στιγμή. Ναι, το «θαύμα» είναι πολύ ταιριαστό ως απάντηση στην ερώτηση «πώς έχουμε επιβιώσει μέχρι τώρα;».

Για άλλη μία φορά, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο απασχολεί την επικαιρότητα για τον ίδιο επικίνδυνο λόγο και απαιτούμε πια μια πιο σοβαρή τοποθέτηση από το ότι το συμβάν σημειώθηκε Κυριακή και άρα δεν ήταν κανείς για να κινδυνέψει. Οι φοιτητές στην καταγγελία τους μιλούν για ένα «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στον πρόεδρο, την Τρίτη 21/3.

Ολόκληρη η καταγγελία των εκλεγμένων φοιτητών της Πανσπουδαστικής στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ:

«Καταγγέλουμε το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή στην σχολή μας, όπου αντικρίσαμε το υπόστεγο στο κυλικείο της σχολής μας γκρεμισμένο. Μάρμαρα στο έδαφος και ένα κομμάτι του υπόστεγου ακόμη έτοιμο να καταρρεύσει. Είναι θαύμα το γεγονός ότι δεν γκρεμίστηκε ενώ περνούσαν από κάτω φοιτητές και έτσι δεν έχουμε τραυματίες. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, σε πλήρη συμπόρευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι αυτή που έχει φέρει τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της σχολής μας σε αυτή την κατάσταση.

Είναι ένα ακόμη περιστατικό , μετά και το έγκλημα στα Τέμπη που κάνει φανερό πως όσο οι φοιτητές και η ανθρώπινη ζωή θεωρούνται κόστος , όσο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες μας, τόσο θα υποβαθμίζονται οι σπουδές μας. Αυτό είναι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις, που ενώ βγάζει εκατομμύρια από τα ερευνητικά προγράμματα στα εργαστήρια μας δεν δίνει φράγκο για τις ανάγκες των φοιτητών.

Αυτά είναι τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα για τα οποία μιλούν οι φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια, και τα οποία παλεύουμε για να μην αντικρίσουμε. Τέτοιο ήταν και το έγκλημα στα Τέμπη, που ενώ οι εργαζόμενοι έθεταν επανειλημμένα τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια και τη ζωή των επιβατών και των εργαζόμενων, το κράτος και η εταιρεία δεν τα άκουσαν γιατί δεν τους σύμφερε. Το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πως δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια για να τα δούμε να συμβαίνουν. Συνεχίζουμε δυναμώνοντας τον αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους.

Διεκδικούμε:

Έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων και των κτιρίων. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείς.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων.
Προχωράμε σε:

Κινητοποίηση στον πρόεδρο την Τρίτη 21/3»

Κατάρρευση οροφής και στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών 

Στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών σημειώθηκε επίσης κατάρρευση τμήματος ταβανιού σε κεντρικό διάδρομο του τμήματος. Στην περίπτωση αυτή η ζημιά φαίνεται πολύ μεγάλη, αλλά και πάλι, κατά τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς. Το συμβάν προκάλεσε την κινητοποίηση του Κοσμήτορα, ο οποίος με ανακοίνωση ενημέρωσε ότι την ημέρα της Παρασκευής (17/3) τα μαθήματα στο κτίριο Β, όπου και σημειώθηκε η κατάρρευση, θα ακυρώνονταν για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, δε θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα στο Κτήριο Β (Μεγάλο Αμφιθέατρο, αίθουσες 3,4,5, Εργαστήρια) λόγω τεχνικού προβλήματος στο κτήριο.Τα υπόλοιπα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET