ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Πειραιά: Παραδόθηκαν στο κοινό οι 3 νέοι σταθμοί – Ξεχωρίζει το «Δημοτικό Θέατρο»!

Μια ερώτηση μόνο: Φίλοι Παπειώτες, πώς νιώθετε;!

Neopolis Team

10 Οκτωβρίου, 2022

Μετά από πολλή υπομονή, έχουμε επιτέλους τρεις νέους σταθμούς στη διάθεσή μας, να διευκολύνουν τις μετακινήσεις σε έναν πυκνοκατοικημένο και ταλαιπωρημένο από κίνηση στους δρόμους, Πειραιά.

Η σημαντικότητά του επισημαίνεται κυρίως μέσω της σύνδεσης του λιμανιού με το αεροδρόμιο σε μόλις 55 λεπτά, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι με τον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» αποκτούν και οι φοιτητές μια πιο άμεση και εύκολη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επιτέλους, από εκεί που μόνο λεωφορεία εκτελούσαν δρομολόγια, πλέον στις επιλογές έχουν προστεθεί τραμ και τώρα το μετρό.

Από σήμερα στις 14:00 λοιπόν, οι συρμοί των νέων σταθμών («Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο») θα γεμίζουν με επιβάτες, ενώ όπως σημείωσε νωρίτερα στα εγκαίνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πάνω από 1 εκατομμύριο Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης αναμένεται να χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά με το νέο έργο. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ημερήσια αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό κατά 132.000 επιβάτες, μειώνοντας ημερησίως, τόσο την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 23.000, όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια:

Δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και φιλικές παρεμβάσεις προς τον πολίτη, χωρίς επέκταση μέσων σταθερής τροχιάς – με σημαντικότερη τη γραμμή 4, αλλιώς η ζωή στο λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτη

Δρομολόγια στους νέους σταθμούς

H συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 – 17:30) παραμένει στα 4′ και τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9′ από 10′. Στο τμήμα Αεροδρόμιο-Δημοτικό Θέατρο θα υπάρχει δρομολόγιο κάθε 36′.

Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό Θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30. Πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από τον σταθμό Εθνική Άμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο.

Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα-Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03. Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Τελευταίοι συρμοί από τον σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο). 

Να σημειωθεί ακόμα ότι από αύριο, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ανασχεδιασμού λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Πιο αναλυτικά:

  • Η λεωφορειακή γραμμή 831 Αιγάλεω-Πειραιάς ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η λεωφορειακή γραμμή 810 Σχιστό-Κορυδαλλός τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός» και θα διασυνδεθεί με την λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.
  • Η λεωφορειακή γραμμή 830 Αγία Βαρβάρα-Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός».
  • Η λεωφορειακή γραμμή 846 Νεάπολη-Νίκαια-Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Νίκαια».
  • Η λεωφορειακή γραμμή 900, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια για να καλύψει την μεταβατική περίοδο μεταξύ της λειτουργίας των σταθμών μετρό «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» και των 3 νέων σταθμών του «Πειραιά», καταργείται.

Εντυπωσιάζει το εσωτερικό των σταθμών

Τέλος, let’s take a moment to appreciate τους πιο νέους σταθμούς της Αττικής, οι οποίοι εκτός από εξυπηρετικοί είναι και πολύ εντυπωσιακοί!

Το «Δημοτικό Θέατρο» είναι αυτό που κλέβει την παράσταση, πραγματοποιώντας μια ιδιαίτερη μνεία στο νερό (ορισμένα σημεία θυμίζουν μάλιστα ενυδρείο), με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί (πρόκειται άλλωστε για την μπλε γραμμή), καθώς επίσης βλέπουμε ένα τεράστιο H2O να εξιστορεί τη σημασία του νερού στην Αρχαία Ελλάδα, και έναν χάρτη που έχει τοποθετηθεί στον «ουρανό» δημιουργώντας μια αίσθηση πλοίου. 

Ο σταθμός «Πειραιάς» από την άλλη, έχει βαφτεί στα κόκκινα, για ευνόητους λόγου, ενώ τα «Μανιάτικα» είναι κίτρινα, πράγμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Κι όσο να ‘ναι, το καταλαβαίνουμε…

Υ.Γ. Ο Πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά και για το μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως «σε 15 – 16 μήνες (…) θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε το μετρό της Θεσσαλονίκης, με πλήρη λειτουργία πέντε σταθμών που είναι συγχρόνως και μουσεία». Μέχρι τότε, μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά βέβαια.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET