fbpx

Έκτακτα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό – Θα κλείσουν σχολεία και Πανεπιστήμια αν χρειαστεί!


Τις τελευταίες μέρες συζητούνται τόσο τα κρούσματα κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία και η ταχεία αύξησή τους, που εδώ στην Ελλάδα, υποσυνείδητα, αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε υπομονετικά να έρθει η σειρά μας. Μακριά μας, προφανώς, αλλά όσο να ‘ναι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλέον.

Στα πλαίσια αυτής της προετοιμασίας «υποδοχής» του λοιπόν, ανακοινώθηκε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ήδη τις τελευταίες ώρες τη χώρα απασχολούσε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στην Πάτρα, το οποίο ευτυχώς ύστερα από εξέταση αποδείχθηκε αρνητικό στον ιό. Γενικότερα, αφού πέρασε ο καιρός που το βλέπαμε σαν κάτι πολύ μακρινό και αστείο θεματάκι συζήτησης, βρεθήκαμε να συζητάμε σοβαρά για μέτρα πρόληψης αλλά και τρόπους αντιμετώπισής του σε περίπτωση που κάνει την εμφάνισή του στα μέρη μας.

Σύμφωνα με αυτούς τους τελευταίους, προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας πανεπιστημίων (δε στεναχωρηθήκαμε κιόλας), σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, καθώς επίσης χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Με λίγα λόγια, θα κλειστούμε σπίτια μας. 

Παράλληλα, προβλέπεται αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης και άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, το Μαξίμου προχωρά τώρα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό μιας ενδεχόμενης διάδοσης του κορωνοϊού.  

Αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

1. Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: 

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.  

2. Ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.  

3. Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.  

4. Ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.  

5. Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.  

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορωνοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.   

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων. Όπως επισημάνθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορωνοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος.

Για να σας το χαλάσω άλλο λίγο, να επισημάνω ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω Πατρινού Καρναβαλιού, το οποίο παίζεται και λίγο για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά ή όχι. 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET