ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπαίνει τέλος στη βία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με τον Υπουργό!

Η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, με φαινόμενα βανδαλισμού και βίας να λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά στα Ιδρύματα, έχει προβληματίσει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναζητεί λύση του προβλήματος. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας δήλωσε: «δεν θα έχουμε καμία ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές μέσα στα ιδρύματα. Βέβαια αυτό το […]

Neopolis Team

16 Ιανουαρίου, 2018

Η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, με φαινόμενα βανδαλισμού και βίας να λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά στα Ιδρύματα, έχει προβληματίσει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναζητεί λύση του προβλήματος.

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας δήλωσε: «δεν θα έχουμε καμία ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές μέσα στα ιδρύματα. Βέβαια αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με παρεμβάσεις καταστολής. Για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε και τη συμβολή αρμόδιων φορέων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ ώστε να καταλήξουμε σε κάποια λύση για ένα θέμα, που διαλύει τα πανεπιστήμια και ταλαιπωρεί την κοινότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Tα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ δεν έχουν τέλος, ενώ ένα σοβαρό θέμα αποτελεί η παρουσία ναρκομανών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή φοιτητών και εργαζόμενων. Πρόσφατα το Οικονομικό πανεπιστήμιο έκλεισε για λίγες μέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή. Μόνο τον περασμένο μήνα έγιναν πάρα πολλά ανάλογα επεισόδια. Στις 15 του μήνα κρανοφόροι εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο της Αθήνας σε εκδήλωση του τμήματος Θεατρικών Σπουδών σε κτίριο της οδού Ακαδημίας χτύπησαν φοιτητές που κατέληξαν στο νοσοκομείο και πήραν χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί. Λίγες μέρες νωρίτερα άγνωστοι επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια σε φοιτητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην Πάτρα ομάδα φοιτητών επιτέθηκε στην Πρύτανη και σε μέλη της Συγκλήτου. Επίθεση δέχτηκε και ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ενώ τον Οκτώβριο κρανοφόροι επιτέθηκαν σε φοιτητή ΑμΕΑ στο Οικονομικό πανεπιστήμιο. Ανάλογα επεισόδια έγινα στη Νομική σχολή στις 18 Μαΐου καθώς και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Αθηνών.»

Στη συνέχεια ο υπουργός έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία μιας Επιτροπής, με πρόεδρο τον καθηγητή νομικής του ΑΠΘ Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο. Επιπλέον, καλεί και τα ίδια τα Ιδρύματα να λάβουν δράση, λέγοντας: «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το μόνο, προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της παραβατικότητας είναι η επανεξέταση της πολιτικής των Ιδρυμάτων σε ζητήματα ασφάλειας”.

Ο υπουργός κ. Γαβρόγλου αναλύει τα σχέδιά του για την καταπολέμηση του προβλήματος αυτού, μέσα από σχετική επιστολή η οποία έχει σταλεί σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενώ ακόμη, αναφέρθηκε σε ένα επιπλέον ζήτημα που ταλαιπωρεί τα εν λόγω Ιδρύματα, το ζήτημα της καθαριότητας και της φύλαξης των χώρων. Ο ίδιος υποστηρίζει, πως το γεγονός πως πλέον τα ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν με ατομικές συμβάσεις εξειδικευμένους εργαζόμενους, θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της παραπάνω δυσλειτουργίας.

Τέλος, τονίζει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι επίσης η αύξηση της χρηματοδότησης, η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης και η λήψη μέτρων με γνώμονα την ακαδημαϊκότητα, την εξωστρέφεια και την διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων. «Αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του. Εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ. Η επιχορήγηση αυτή είναι επιπλέον των εγγραφών κονδυλίων για τα ΑΕΙ στον Τακτικό Προϋπολογισμό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η αύξηση των κονδυλίων για τα ΑΕΙ υπερβαίνει το 50% της τακτικής επιχορήγησης των τελευταίων ετών”, είπε χαρακτηριστικά.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

TECH NEWS

Η Apple νιώθει ότι απειλείται από το ChatGPT και θέλει να φέρει τη Siri στα μέτρα του!

ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Κλειστό το Ναυάγιο όλο το καλοκαίρι λόγω κινδύνου κατολισθήσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση μισθού: Στα 780 ευρώ ο κατώτατος από 1η Απριλίου!

TECH NEWS

Google Al: Πολύ σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη θα μας γράφει και τα email!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET