ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Μέχρι πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε τελικά την ημέρα;

Στο μεταξύ εμείς πίνουμε τόσους για ν’ ανοίξει το μάτι το πρωί...

Neopolis Team

10 Μαρτίου, 2022

Erik Mclean

Αφού πιάσαμε την κουβέντα για την καφεΐνη και την υπερβολική ποσότητα με αφορμή το θάνατο ενός 29χρονου, να μιλήσουμε λίγο και για το πόσες κούπες καφέ είναι οκ να πίνουμε καθημερινά. Διότι το ρόφημα με το οποίο οι περισσότεροι ξεκινούν τη μέρα τους και το τιμούν καθόλη τη διάρκεια της, είναι μεν ευεργετικό, εάν όμως καταναλώνεται σωστά.

Καταλαβαίνεις ότι οι 7 κούπες πάνω στο γραφείο σου δεν είναι η ποσότητα για την οποία θα μιλήσουμε, έτσι;

Η καφεΐνη, που λέτε, είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας και έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επιρροή πάνω του, αρκεί να μην υπερβαίνουμε τα όρια. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό FDA (Food and Drugs Administration), τα 400mg καφεΐνης, που ισοδυναμούν περίπου με 4 κούπες, είναι ένα ασφαλές νούμερο. Για τις έγκυες γυναίκες όμως αυτό αλλάζει και γίνεται 200mg (γύρω στις 2 κούπες καφέ), σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Οι ειδικοί τονίζουν ακόμη πως παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να πίνουν/τρώνε οτιδήποτε περιέχει την εν λόγω ουσία, ενώ για τους εφήβους άνω των 12 αναφέρουν ότι η ποσότητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100mg καθημερινά. Στην Ελλάδα πάντως, η ηλικιακή ομάδα 16-24 σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης, και συγκεκριμένα 70%.

Ο χρόνος που χρειάζεται να απορροφηθεί η καφεΐνη στον οργανισμό μας είναι γύρω στα 45 λεπτά, ενώ όταν καταναλώνεται μέσω καφέ, τσαγιού ή σόδας, τότε απορροφάται γρηγορότερα. Παραμένει στο αίμα 1,5 – 9,5 ώρες, αναλόγως διαφόρων παραγόντων. Για παράδειγμα, το κάπνισμα επιταχύνει τη διάλυσή του, ενώ το αντίθετο καταφέρνουν η εγκυμοσύνη και τα αντισυλληπτικά.

Εάν λοιπόν συνδυάσεις τις κατάλληλες ποσότητες με τα παρακάτω προτερήματα της καφεΐνης, σε συνδυασμό φυσικά με υγιεινές συνήθειες ζωής, τότε απολαμβάνεις μερικές πολύ θετικές συνέπειες στη σωματική αλλά και ψυχική υγεία:

1. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση της καφεΐνης αυξάνει κατά 12% το διάστημα μέχρι να επέλθει η εξάντληση κατά τη σωματική άσκηση, και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κούρασης.

2. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Συγκεκριμένα, 30 μελέτες έχουν δείξει πως η κάθε κούπα καφέ που πίνει κάποιος στην ημέρα του, χαμηλώνει κατά 6% τον παραπάνω κίνδυνο.

3. Βοηθά την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με έρευνα, κάθε κούπα καφέ μειώνει κατά 8% την πιθανότητα κατάθλιψης, ενώ σύμφωνα με συμπεράσματα άλλης, η κατανάλωση τουλάχιστον 4 ποτηριών την ημέρα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

4. Αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια βάρους

12 έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ έχει σύνδεση με το μειωμένο βάρος – ειδικά στους άντρες, αλλά ισχύει και για τις γυναίκες. Μια άλλη μελέτη, κατέληξε στο ότι όσοι πίνουν 1-2 κούπες καθημερινά, είναι κατά 17% πιο πιθανό να φτάσουν συγκεκριμένα επίπεδα δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ.

5. Είναι ευεργετική για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

HAPPY BODY

10+1 tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις διατροφή χωρίς να τα βρεις σκούρα!

ΟΜΟΡΦΙΑ

CeraVe: Νέο Hydrating Hyaluronic Acid Serum με πανίσχυρα συστατικά για λείο & απαλό δέρμα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET