fbpx

6 μαθήματα ζωής που μας έδωσε το Squid Game, ένα από κάθε παιχνίδι!


SPOILER ALERT! Μη διαβάσεις παρακάτω αν δεν έχεις δει τη σειρά και σκοπεύεις να το κάνεις.

Ομολογώ βέβαια ότι θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν δεν έχεις παρακολουθήσει την παραγωγή-φαινόμενο του Netflix. Δε γίνεται να σου έχει ξεφύγει, καθώς κυριολεκτικά όλος ο κόσμος μιλάει γι’ αυτή. Το νοτιοκορεάτικο δράμα επιβίωσης 9 επεισοδίων με τα παιδικά παιχνίδια, έχει σαρώσει τον πλανήτη. Το ανατριχιαστικά καλό σενάριο σε συνδυασμό με τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες έχουν δώσει ένα αποτέλεσμα που δύσκολα θα ξεχάσουμε! 

Εν τάχει, όλη η σεζόν περιλαμβάνει 6 μυστηριώδη, βάναυσα παιχνίδια. Κάθε ένα εξακολουθεί να έχει τους αρχικούς κανόνες του αντίστοιχου παιδικού παιχνιδιού, αλλά με μια συγκλονιστική ανατροπή. Ενώ και οι 456 παίκτες προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, όλοι έχουν κάτι κοινό. Αυτό είναι… χρέος. Η πείνα τους για το χρήμα είναι μεγάλη. Τόσο μεγάλη που ρισκάρουν τα πάντα (ακόμα και τη ζωή τους) για την ευκαιρία να κερδίσουν 45,6 δισεκατομμύρια γουόν ή περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια! Τώρα που το λέμε, δεν είναι και μικρό το πόσο…

Παρακολουθώντας ωστόσο κάθε παιχνίδι και φτάνοντας στο τελευταίο επεισόδιο, συνειδητοποιείς ότι από πίσω κρύβεται κάτι παραπάνω από απλές δοκιμασίες ζωής και θανάτου. Κάθε ένα έχει να δώσει το δικό του μάθημα ζωής κι αυτό θα αναλύσουμε παρακάτω:

1ο παιχνίδι: Red light, Green light 

Ο στόχος είναι να φτάσεις από το ένα άκρο στο άλλο άκρο του χώρου – κάτι αντίστοιχο του δικού μας «αγαλματάκια ακούνητα». Οι κανόνες είναι οι ίδιοι. Όταν είναι πράσινο το φως προχωράς, αλλά όταν γίνει κόκκινο πρέπει να κοκαλώσεις. Στο Squid Game όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όχι μόνο έχουν 5 λεπτά να τερματίσουν, αλλά και οι παίκτες που πιάνονται να κινούνται αφού ανάψει το κόκκινο φως, εξαλείφονται με πολλαπλούς πυροβολισμούς. Καθώς ήταν το πρώτο παιχνίδι, οι παίκτες μας δε γνώριζαν ότι πρόκειται για ένα αιματηρό παιχνίδι. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν πάρα πολλοί λόγω του πανικού τους μετά την πρώτη δολοφονία. 

Μάθημα Ζωής: Για να κερδίσεις τους αγώνες στη ζωή, πρέπει να είσαι καλός στο να ακούς και να ακολουθείς τους κανόνες.

Όλοι μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους ακούγοντας τις ιστορίες τους. Όλοι μπορούμε να πετύχουμε στη ζωή αν απλώς ακούσουμε τις συμβουλές των γονέων και γενικότερα αυτών που έχουν μια παραπάνω εμπειρία. Το να τρέξεις μαζί με τους πολλούς, δεν είναι η λύση. Απλώς πρέπει να κάνουμε το σωστό, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να μη φοβόμαστε.

2ο Παιχνίδι: Sugar Honeycomb

Το κορεάτικο παιδικό σνακ είναι η πιο viral δοκιμασία στα social. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κόψεις τέλεια το σχήμα στην «κηρήθρα» με μια βελόνα πριν σταματήσει το χρονόμετρο. Το σχήμα δεν πρέπει να σπάσει ή να ραγίσει. Τα 4 διαφορετικά σχήματα – τρίγωνο, κύκλος, αστέρι και ομπρέλα- έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Όποιος δεν έχει τελειώσει τη δοκιμασία σε 10 λεπτά ή του σπάσει το μπισκοτάκι, τότε θα εξαλειφθεί με πολλαπλούς πυροβολισμούς.

Μάθημα: Μη βιάζεσαι στη ζωή

Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του χρόνο να λάμψει, οπότε απλώς απόλαυσε την κάθε στιγμή. Δοκίμασε τη γλυκύτητά της και μην αφήνεις τους ανθρώπους να σε «τρέχουν» με τα χρονοδιαγράμματά τους. Μπορεί τα πάντα σχεδόν να έχουν χρονικά περιθώρια, αλλά φρόντισε να τα εξαντλείς και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Όποιος βιάζεται άλλωστε, σκοντάφτει.

3ο Παιχνίδι: Tug of War

Ένα από τα πιο σκληρά παιχνίδια. Οι παίκτες πρέπει να τραβήξουν το σχοινί ταυτόχρονα με την απέναντι ομάδα ώστε να περάσουν την γραμμή και να έρθουν στο μέρος τους. Κάθε ομάδα έχει δέκα παίκτες και πρέπει να συνεχίσει να τραβάει το σχοινί μέχρι η σημαία να περάσει πάνω από την κεντρική γραμμή. Όμως το παιχνίδι γίνεται σε μια εξέδρα που απέχει εκατό μέτρα από το έδαφος και η ομάδα που χάνει πέφτει στο θάνατο. 

Μάθημα: Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να παίξει σε αυτόν τον κόσμο.

Σίγουρα δεν είμαστε καλοί στα πάντα, αλλά έχουμε κάποια δυνατά σημεία που μας ξεχωρίζουν από τους άλλους και να τους συμπληρώνουμε. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας για να καλύψουμε τις αδυναμίες άλλων ανθρώπων. Σε αυτόν τον κόσμο, είμαστε όλοι υπόλογοι ο ένας στον άλλον. Μην υποτιμάς τους ανθρώπους που πιστεύεις ότι είναι φτωχοί, αδύνατοι, αμόρφωτοι ή ηλικιωμένοι. Μπορεί να είναι αυτοί που θα σε «σώσουν» κάποια στιγμή.

4ο Παιχνίδι: Marbles

Από τα πιο hard to watch επεισόδια. Σκοπός είναι να πάρεις όλους τους βόλους από τον σύντροφό σου με οποιονδήποτε τρόπο σε 30 λεπτά. Αυτό που οι παίκτες δε γνωρίζουν, είναι ότι ο συμπαίκτης τους είναι ο αντίπαλος στην πραγματικότητα. Έτσι, ο παίκτης που θα μείνει χωρίς βόλους θα πυροβοληθεί αμέσως. 

Μάθημα: Να είσαι ειλικρινής και να μην προδίδεις ποτέ τον φίλο σου.

Στη ζωή, μερικές φορές μας προδίδουν άνθρωποι που εμπιστευόμαστε περισσότερο. Τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός ηττημένος; Ο απατεώνας. Αυτός στην ουσία χάνει έναν φίλο, μια οικογένεια. Και αυτοί οι άνθρωποι δε θα είναι ποτέ επιτυχημένοι. Θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά, καθώς εξαπατούν τους άλλους μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν. Είναι εγωιστικές ψυχές.

5ο Παιχνίδι: Glass Bridge

Το να περάσεις μια γέφυρα με τη σειρά, ακούγεται σχετικά «εύκολο». Φυσικά όμως, δεν είναι! Εδώ λοιπόν υπάρχουν πολλές ανατροπές: α. Η γέφυρα είναι μισή σκληρυμένο γυαλί και μισή κανονικό γυαλί. Οι παίκτες προφανώς πρέπει να διαλέξουν το πρώτο για να επιβιώσουν, β. Πριν το παιχνίδι οι παίκτες πρέπει να διαλέξουν έναν αριθμό από το 1-16, με το νούμερο 1 να ξεκινάει το παιχνίδι. Εάν πατήσουν το κανονικό γυαλί, θα σπάσει και θα θρυμματιστεί προκαλώντας τους πτώση μέχρι θανάτου.

Μάθημα: Το να μείνεις πίσω δε σημαίνει ότι είσαι πιο αδύναμος ή χαζός.

Καμιά φορά είναι καλό να μένεις πίσω και να παρακολουθήσεις την πορεία των άλλων. Σου δίνει τη δυνατότητα να μελετήσεις καταστάσεις, λάθη και κινδύνους και να μάθεις από αυτά. Έτσι μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για τις πιθανές αρνητικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσεις κι εν τέλει να έχεις το προβάδισμα. 

6ο Παιχνίδι: The Squid Game

Φυσικά, η σειρά μάς κρατάει το καλύτερο παιχνίδι για το τέλος: το Squid Game. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα κόλπα που μπορούν να σκεφτούν για να κερδίσουν. Η επίθεση πρέπει να περάσει μέσα από την άμυνα και να πατήσει την περιοχή μέσα στο κεφάλι του καλαμαριού. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο φυσικά, γιατί ο αμυντικός θα κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει την επίθεση και να τον κρατήσει μακριά από τη γραμμή επαφής.

Μάθημα: Το ίδιο το παιχνίδι είναι ένα μάθημα ζωής.

Ναι, ανέφερα ότι πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να αγαπάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ωστόσο, πρέπει επίσης να θυμόμαστε να κρατάμε τις άμυνες μας ψηλά. Η ψυχική μας υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Εάν πιστεύεις ότι ένα άτομο είναι τοξικό, τότε κράτησέ το μακριά σου. Μην το αφήσεις να σε βλάψει.

Bonus μάθημα ζωής

Η σειρά έχει κεντρικό άξονα τα χρήματα και μας έδωσε και ένα μάθημα σχετικά με αυτά. Δώσε προτεραιότητα στο να κερδίζεις αντί να ξοδεύεις, για να αποφύγεις χρέη που θα κάνουν τη ζωή σου άθλια και μίζερη. Διαχειρίσου τα έξοδά σου. Θέσε προτεραιότητες στη ζωή σου.

Μπορεί να είναι μια απλή σειρά, αλλά αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, θα καταλάβουμε ότι μιλάει για την πραγματική ζωή και πώς πρέπει να τη ζήσουμε!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET