fbpx

10 μαθήματα που μας έδωσε το Sex Education και θα το έχουμε πάντα στην καρδιά μας!


Το Netflix μάς έχει σταθεί με διάφορους τρόπους και σε κάθε φάση της ζωής μας, καλύπτοντας πολλές κενές ώρες που δεν είχαμε τι να κάνουμε (ή και όχι). Ωστόσο, μια μέρα αποφάσισε να καλύψει και κενά της εκπαίδευσης, παίρνοντας το ρόλο του δασκάλου. Το ‘Sex Education’ μας χάρισε μαθήματα σεξουαλικής φύσης χάρη στον Otis και την Jean, ενώ παρακολουθώντας την καθημερινότητα των μαθητών του Moordale μάθαμε για τη ζωή γενικότερα. Μέσα από τις απορίες των πρωταγωνιστών απαντήθηκαν και δικές μας που είχαμε και δεν τολμούσαμε να εκφράσουμε, ενώ συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό να τις έχουμε. Η νέα σεζόν του είναι σχεδόν εδώ λοιπόν, να μας χαρίσει μερικά ακόμα lessons που κανείς άλλος δεν ανέλαβε να κάνει!

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να σπας έτσι απλά τόσα ταμπού αιώνων, αλλά σας ευχαριστούμε Netflix και Sex Education που το κάνατε και ανοίξατε το δρόμο για ένα αύριο με παραπάνω γνώσεις και λιγότερες ντροπές.

Σας χρωστάμε τα παρακάτω life lessons, με τα οποία υποσχόμαστε ότι θα πορευτούμε στη ζωή μας!

#1 Η φιλία είναι το παν!

Οι φιλίες δε χαλάνε για τα γκομενικά ρε μαλ@κα (όπως είπε περίπου μια ψυχή)! Είναι χτισμένες από άλλο υλικό, για να αντέχουν στο χρόνο και να μην τις αγγίζει κανένας έρωτας ή απλώς ενθουσιασμός. Δεν αφήνεις να χαθεί ένας άνθρωπος που πέρασες τόσα μαζί του, απλά για το πρόσωπο με το οποίο σε κεραυνοβόλησε ο έρωτας. Ο Otis πήγε να το κάνει. Μη γίνετε σαν τον Otis.

#2 Στις δυσκολίες μένουμε ενωμένοι

Δε βρίσκουμε την τέλεια ευκαιρία να πετάξουμε την κοτσάνα μας. Δε λέμε «το προκάλεσε», ούτε «καλά να πάθει», αλλά ‘It’s just a stupid bus’ και προχωράμε. Αυτή τη συμπαράσταση χρειαζόταν η Aimee στη δική της δύσκολη ώρα και σίγουρα την ίδια χρειάζεται κάθε άτομο εκεί έξω που βιώνει κάτι αντίστοιχο.

#3 Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε οι γονείς. Οφείλουν όμως να γίνουν!

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, ο ρόλος των παιδιών δεν είναι να κουβαλούν τα ψυχολογικά των γονιών τους, ούτε να ανέχονται τις αδυναμίες τους. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να το συνειδητοποιήσει αυτό και να πάρει τη σωστή απόφαση για να ζήσει μακριά από την τοξικότητα, αλλά όταν η κατάσταση φτάνει σε ένα τέλμα, πρέπει να γίνει. Χειροκροτάμε τη Maeve για το θάρρος της!

#4 Η επιλογή αυτού που αγαπάς έχει κόστος. Αλλά αξίζει. 

Το να πας κόντρα στα όνειρα που είχαν οι γονείς σου για σένα (βλ. Jackson) ή να αποδειχθείς κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήλπιζε ο πατέρας σου να είσαι (βλ. Adam) έχει το δικό του τίμημα. Αξίζει 100% όμως, αν αυτό που θέλεις είναι να ζήσεις ευτυχισμένος κι ολοκληρωμένος.

#5 Καμία απορία δεν είναι ντροπή!

Είναι αυτό που επέμεναν να μας πείσουν οι δάσκαλοι στο σχολείο, αλλά για κάποιο λόγο συνεχίζαμε να ντρεπόμαστε. Πόσες απαντήσεις χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο όμως… Και πόσα facts για τη σεξουαλική ζωή κυρίως, θα προσπερνάγαμε αν οι μαθητές του Moordale δεν έδιωχναν κάθε δισταγμό για να ρωτήσουν τον Otis και την Jean ό,τι τους απασχολεί.

#6 Στο κρεβάτι μιλάμε… όταν δεν κοιμόμαστε

Πολλοί εφάρμοσαν το μουγκό style, κανείς δε βγήκε κερδισμένος. Αν νομίζεις ότι θα είναι άβολη η κατάσταση αν δώσεις/πάρεις οδηγίες, σκέψου μόνο πόσο άβολο είναι να αισθάνεσαι θεός/ά του σεξ, αλλά στο τέλος να μην έχεις προσφέρει την υποτυπώδη ευχαρίστηση στον παρτενέρ σου. Κάτι σαν τη φάση ανάμεσα στον Otis και την Ola ένα πράγμα. Akwaaaard.

#7 Οι ανασφάλειες στο σεξ είναι φυσιολογικές, αλλά ξεκάθαρα θέμα του μυαλού σου!

Ναι εντάξει, νιώθεις περίεργα να κάνεις σεξ με τα φώτα αναμμένα σαν προβολείς που εστιάζουν πάνω σου. Ο καθένας έχει τα κολλήματά του και είναι σεβαστά. Αλλά όταν έρθει η στιγμή που θα καταλάβεις ότι κανείς άλλος δε δίνει σημασία σε αυτά (ειδικά κάποιος που σε αγαπάει και σε νοιάζεται) παρά μόνο η φωνούλα στο κεφάλι σου, τότε θα απελευθερωθείς πλήρως. Και ποιος δεν έχει weird cum face, Olivia;;;

#8 Είναι οκ να μη σ’ αρέσει κανείς!

Ughhh! Επιτέλους, normalize το να μην κλαις όταν μπαίνει ο Χατζηγιάννης στο ραδιόφωνο, να μην ταυτίζεσαι με στιχάκια του Δεγαμινιώτη (ποιος το κάνει αυτό ούτως ή άλλως;) και να μην έχεις συνεχώς το μυαλό σου κολλημένο σε ένα άτομο. Δεν είμαστε όλοι 24/7 ερωτοχτυπημένοι και είναι ΟΚ αυτό! Δε σημαίνει πως είμαστε… χαλασμένοι.

#9 Είναι επίσης οκ να μην μπορείς να λειτουργήσεις

Είναι τόσοι οι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει. Και το σεξ ένα κομμάτι της καθημερινότητας είναι. Αν κάτι έχει πάει στραβά στη μέρα σου, πώς να μη φανεί και στο κρεβάτι; Όπως για παράδειγμα σου κόβεται η όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής μέρας/εβδομάδας/μήνα, έτσι δεν μπορείς να λειτουργήσεις και στο ερωτικό κομμάτι.

#10 Η LGBTQ+ κοινότητα έχει κι αυτή ανάγκη από σεξουαλικές κατευθύνσεις!

Αν η εκπαίδευση των υπόλοιπων παιδιών θεωρείται μία φορά ελλιπής, τότε η εκπαίδευση όσων ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα είναι πολύ περισσότερες. Ποιος είπε ότι δεν έχουν την ίδια αγωνία για τη μέρα που θα μπουν στον κόσμο του σεξ και πως δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές και οδηγίες για ευχαρίστηση και προστασία; Και δεν υπάρχει καμία διάθεση προετοιμασίας, και υφίσταται τεράστιος στιγματισμός σε περίπτωση που κάτι κάνουν «λάθος». Ωραίοι βρε!

Ξανά ευχαριστούμε Netflix για ό,τι κάνεις για εμάς, αλλά ελπίζουμε να έρθει η μέρα που δε θα μας διδάσκουν οι σειρές στην οθόνη μας, αλλά αυτοί που πρέπει.  

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET