DIGITAL

H «λέξη της χρονιάς 2023» έχει ελληνικές ρίζες και είναι κάτι που λείπει στις μέρες μας!

Δεν παίζει να τη μαντεύαμε ποτέ.

Μπήκαμε κι επίσημα σε αυτή τη φάση του έτους. Μπορείτε να αποχαιρετάτε σιγά σιγά το 2023…

Παραδοσιακά, όταν πλησιάζει το κλείσιμο του χρόνου κάνουμε ένα recap και θυμόμαστε όλα εκείνα τα πράγματα που το στιγμάτισαν. Τραγούδια, ταινίες, viral στιγμές – τα γνωστά, ξέρετε. Μέχρι και «λέξη της χρονιάς» ορίζουμε, την οποία περιμένουμε σαν άλλο Spotify Wrapped. Οκ, ίσως με λιγότερη αγωνία, αλλά καταλάβατε. 

Πέρσι λοιπόν, τον τίτλο κέρδισε το ‘gaslight’, πράγμα που δεν αποτέλεσε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Ναι μεν είχαμε συνηθίσει σε λέξεις όπως «πανδημία» και «εμβόλιο» με το 2020 και 2021 να έχουν προηγηθεί, but still, το ‘gaslight’ ήταν ένας όρος που ακούστηκε πολύ το 2022 και έβγαζε απόλυτο νόημα η νίκη του. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι μπήκαμε στον κόπο να το γκουγκλάρουμε όταν το πρωτοακούσαμε.

Φέτος, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αν τις προηγούμενες φορές ήταν εύκολο να μαντέψεις τη λέξη της χρονιάς, τώρα δύσκολα να έπεσε κάποιος μέσα.

Ο όρος ‘authentic’, ελληνιστί «αυθεντικός», είναι ο φετινός πρωταγωνιστής σύμφωνα με το λεξικό αγγλικών Merriam-Webster, καθώς αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του λεξικού.

Για εμάς προφανώς, η κατανόηση της λέξης δεν είναι δύσκολη. Πολλοί ωστόσο έψαξαν τον ορισμό της και η τάση της εποχής το δικαιολογεί. Ζώντας μέσα από τα social media και με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει κάνει ακραία άλματα τον τελευταίο ένα χρόνο, πολλοί προβληματίστηκαν για την αυθεντικότητα σε αυτό τον κόσμο. Sounds legit.

Σε αυτό φέρεται να έπαιξαν τον ρόλο τους και οι προσωπικές «αυθεντικές» ιστορίες που εκδίδουν τελευταία διάσημα ονόματα (π.χ πρίγκιπας Harry και η Britney Spears), το γεγονός ότι το ‘BeReal’ αποτελεί το νέο αγαπημένο app, καθώς και οι δηλώσεις των Taylor Swift και Elon Musk για τη σημασία τού να είναι κανείς αυθεντικός.

Φεύγοντας από τις πιο ψαγμένες έννοιες, ακολουθεί το ‘coronation’ (στέψη), γιατί μετά τις κοινωνικές ανησυχίες μάς πιάνει ανάγκη για λίγο κουτσομπολιό. Ειδικά όταν πρόκειται για τη βασιλική οικογένεια και το drama γύρω από αυτή. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος έγινε η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’.  

Keep authentic λοιπόν ήταν το μήνυμα του 2023, το οποίο θα κρατήσουμε και για το 2024 μέχρι να μας δώσει κι αυτό με τη σειρά του ένα νέο ξεχωριστό μάθημα.

OUR20s

DIGITAL

Η φοιτήτρια Σχολής Εμποροπλοιάρχων που έχει γίνει viral με την αγάπη της για τα πλοία!

DIGITAL

Οι 10 καλύτερες φοιτητικές στιγμές την εβδομάδα που μας πέρασε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET