Οι Λάργκο δεν έχουν βρει ακόμα ένα είδος μουσικής να τους χαρακτηρίζει!


Όταν η ελληνική παραδοσιακή μουσική συναντά τη βαλκανική και το ροκ στοιχείο το ρεμπέτικο, το αποτέλεσμα που δημιουργούν είναι οι «Λάργκο». Για τους Λάργκο όμως κανένας συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ακόμα στη μουσική τους δεν είναι απόλυτος, αφού υπάρχει ποικιλία ακουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλά να περιμένουμε  από την οκταμελή μπάντα. 

Το τραγούδι τους «Απ’ την αρχή του κόσμου» αποτέλεσε την αφορμή να θέλω να μάθω γι’ αυτούς, αλλά και να ακούσω (και να ξανακούσω) τα υπόλοιπα τέσσερα κομμάτια του πρώτου τους δίσκου, το live τους όμως στον Σταυρό του Νότου την Πέμπτη (21/12) ήταν η αιτία για να τους γνωρίσω καλύτερα.

«Στο Σταυρό του Νότου θα παρουσιάσουμε τον πρόσφατο δίσκο μας και θα παίξουμε κι άλλα τραγούδια, τα περισσότερα δικά μας, αλλά και διασκευές, τα οποία δουλεύουμε εδώ και καιρό».

Η ιδέα της μπάντας γεννήθηκε το 2013 από τον Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου και τον Τάσο Κοφοδήμο

Δύο φίλοι απ την Λάρισα που ζουν πλέον στην Θεσσαλονίκη. Υπήρχαν κάποια κομμάτια και δημιουργήθηκε η ανάγκη να παιχτούν και ζωντανά επομένως ξεκινήσαν την αναζήτηση κι άλλων μουσικών από διάφορα σχήματα της πόλης. Η πρώτη επαφή έγινε με τον Παύλο Μέτσιο (τρομπέτα) που συμμετέχει απ’ την αρχή του εγχειρήματος. Παίζοντας όλοι μαζί παρέα με διάφορους μουσικούς της Θεσσαλονίκης και μετά από διάφορες ανακατατάξεις, μπαίνουν στην παρέα και οι Ηλίας Ρότσιας (ηλ. μπάσο), Μανόλης Σταματιάδης (ακορντεόν, πλήκτρα) και Κώστας Αναγνώστου (ντραμς). Με αυτή την σύνθεση και ως εξαμελής μπάντα δουλέψαμε και κυκλοφορήσαμε την άνοιξη του 2016 το πρώτο μας ep. Τον ήχο του συγκροτήματος ήρθε να ολοκληρώσει με βουκολικές διαθέσεις ο Φίλιππος Φασούλας στο κλαρίνο, ο οποίος ήταν και στην αρχική σύνθεση, και μετά απ’ την αποχώρησή του για ένα χρόνο επιστρέφει. Οπότε καταλήξαμε στον μαγικό αριθμό 8 με τη συνεργασία μας με τον Ορέστη Πατσινακίδη στην ηχοληψία.

Το Λάργκο είναι μουσικός όρος και σημαίνει ένα κομμάτι παιγμένο σε αργό tempo και με μεγαλείο. «Εμείς βέβαια ούτε αργά, ούτε με μεγαλείο παίζουμε!!! Μας άρεσε πολύ το πώς ακούγεται και ταιριάζει με το ηχόχρωμα μας, νομίζω. Επίσης μας βγάζει κάτι το κινηματογραφικό».

Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 2016 και αποτελείται από τρία τραγούδια και δύο ορχηστρικά

«Είχαμε περισσότερα στο συρτάρι όταν βγάλαμε το πρώτο EP, αλλά ήταν χρονικό το θέμα. Μας βόλευε να ηχογραφήσουμε αυτά τα πέντε για να μας δώσουν μια ώθηση, να ανοιχτούμε προς τα έξω. Να κάνουμε κάποια live,να έχουμε απτό υλικό, και να μας ακούσει κάποιος κόσμος».

Ποια είναι τα «θύματα του συστήματος» που αναφέρετε στο κομμάτι «Victims of the System»;

«Θύματα του συστήματος είναι όλοι όσοι ζουν στη σύγχρονη κοινωνία που γεννά καννίβαλους καταναλωτές, κάνει πλύση εγκεφάλου και τρέφει το μίσος και τον φόβο. Είναι ο νοικοκυραίος που βλέπει τηλεόραση όλη  μέρα και πιστεύει ό,τι του λένε στις ειδήσεις, είναι το παιδί στο σχολείο που του γεμίζουν το κεφάλι με εθνικισμό και μίσος για τους ξένους, είναι οι μετανάστες, και φυσικά είμαστε και εμείς. Όντας λοιπόν θύματα του συστήματος και οι ίδιοι δεν μπορούμε να το παίξουμε αυθεντίες και ότι ξέρουμε το μυστικό για να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε απλά να υποθέτουμε καθώς δοκιμάζουμε. Νομίζω ότι τα δύο μεγαλύτερα όπλα που έχουμε είναι η αλληλεγγύη και οι τέχνες».

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ίσως να μην είναι μία ακόμη μόδα

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει την ελληνική παραδοσιακή μουσική να συνδυάζεται αρμονικά με πολύ διαφορετικούς ήχους και το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο να είναι απρόσμενα εντυπωσιακό.

«Σίγουρα έχει γίνει και λίγο μόδα όντως υπάρχει μια στροφή προς την παράδοση και γενικότερα σε πιο γήινα ακούσματα (επιστροφή στις ρίζες), οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι είναι κάτι παραπάνω από μόδα. Ο χρόνος θα δείξει».

Η συμβολή του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι ευχή και κατάρα 

«Υπάρχουν κάποιες ευκολίες που σε βοηθάνε να κάνεις ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα και να απευθυνθείς σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο, να έχεις κάποιες ευκαιρίες που δεν έχουν άλλοι όταν πρωτοξεκινάνε αλλά αργά ή γρήγορα αυτό ξεφτίζει και πρέπει μόνος να αποδείξεις αν αξίζεις κάτι πραγματικά. Φέρνει και αρκετές δυσκολίες όμως. Κάποιοι έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από σένα και άλλοι είναι αρνητικά προκατειλημμένοι. Επίσης είναι κάπως βάρβαρο να μην ξέρεις αν οι μουσικές σου έχουν κάποια απήχηση επειδή τους αρέσει ή επειδή είσαι συγγενής κάποιου γνωστού καλλιτέχνη. Κάποιοι θα το έλεγαν ευχή και κατάρα μαζί».

Η μουσική σκηνή στην Ελλάδα έχει ανοίξει τους ορίζοντες της τελικά; 

«Παρόλο που οι συνθήκες δεν θεωρούνται και οι ιδανικότερες, θα λέγαμε ότι υπάρχει πολλή μουσική στην Ελλάδα. Το κλείσιμο πολλών δισκογραφικών μπορεί να επέφερε κάποιες δυσκολίες, το άνοιγμα στο διαδίκτυο, από την άλλη δημιούργησε νέους δρόμους, πιο ανεξάρτητους, για τη μουσική».

 Οι Λάργκο έχουν ήδη κάνει τα σχέδιά τους

«Θα επιδιώξουμε να κάνουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις μέσα στο χειμώνα. Ταυτόχρονα δουλεύουμε καινούριες μουσικές. Γενικά, η μπάντα είναι σε ένα δημιουργικό στάδιο, εφορμούμενη από τον ενθουσιασμό των καλοκαιρινών εμφανίσεων. Ελπίζουμε και στο καινούριο έτος, να ξεκινήσει ηχογράφηση ενός καινούριου δίσκου, καθώς το υλικό είναι έτοιμο».

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET