ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κυπριακά Πανεπιστήμια: Η επιλογή για παραδοσιακές αλλά και…νεοφυείς σπουδές!

Κυπριακά Πανεπιστήμια: Η επιλογή για παραδοσιακές αλλά και… νεοφυείς σπουδές

Neopolis Team

30 Ιουλίου, 2021

Το τι θα σπουδάσει κανείς μετά το τέλος του Λυκείου αποτελεί ενδεχομένως ένα από τα πιο πολυσύνθετα ερωτήματα, τόσο από πρακτικής άποψης όσο και από πλευράς εντοπισμού του αντικειμένου εκείνου που θα τον συγκινεί πραγματικά. 

Οι επιλογές σήμερα είναι πολλές αλλά οι παράμετροι που επηρεάζουν και ωθούν κάποιον σε μία συγκεκριμένη επιλογή, μοιάζουν ακόμη περισσότερες παρά ποτέ. Πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν διαχρονικούς τομείς  όπως η Νομική ή η Ιατρική, επηρεασμένοι κυρίως από το  οικογενειακό ή φιλικό τους περίγυρο. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που πασχίζουν να ανακαλύψουν κάτι νέο, μία νέα πρόταση σπουδών σε ένα αντικείμενο του μέλλοντος που θα ακολουθεί στενά την όλο και πιο βαθιά είσοδο στην ψηφιακή εποχή.

Σε όποια και από τις δύο περιπτώσεις και αν ανήκετε, τα πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν την απάντηση. Οι φοιτητές που επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους είναι σίγουρο πως θα μπορέσουν να σπουδάσουν στο αντικείμενο σπουδών που τους ενδιαφέρει, με συνοδεία όλων των πλεονεκτημάτων που συνεπάγονται οι σπουδές στα κυπριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα; Σύγχρονες, άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, ποιοτική φοιτητική ζωή στις κυπριακές πόλεις για αξέχαστες εμπειρίες, ασφάλεια για όλους τους νέους που ίσως και να ταξιδεύουν μόνοι για πρώτη φορά και φυσικά αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σπουδές ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Οι παραδοσιακές επιλογές παραμένουν πάντα παρούσες!

Οι κλάδοι τους οποίους μπορεί να επιλέξει κανείς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Νομική, τη Φαρμακευτική και την Ιατρική.

Αναλυτικότερα:

Νομική

Με εξειδίκευση, ανάμεσα σε άλλα, στο Ελληνικό Δίκαιο, και ύλη αντίστοιχη των ελληνικών Σχολών Νομικής, τα Προγράμματα Νομικής των κυπριακών πανεπιστημίων εφοδιάζουν τους φοιτητές με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα ώστε να είναι σε θέση να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου και στην Ελλάδα χωρίς εξετάσεις επάρκειας.

Τα νομικά τμήματα των κυπριακών πανεπιστημίων είναι στελεχωμένα από εξειδικευμένους και έμπειρους καθηγητές και νομικούς, ενώ φροντίζουν να εμπλέκουν τους φοιτητές σε επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα τους προσφέρουν επιπρόσθετες χρήσιμες δεξιότητες και εμπειρίες.

Φαρμακευτική

Πενταετή προγράμματα σπουδών πλήρως εναρμονισμένα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρέχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης για την προετοιμασία επαγγελματιών φαρμακοποιών και επιστημόνων ειδικών στον τομέα φαρμάκων.

Στηρίζονται από καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής Κύπρου και να λάβουν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ιατρική

Εξαετή προγράμματα σπουδών που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, αναγνωρισμένα διεθνώς, εγκεκριμένα από το World Federation of Medical Education (WFME – πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση για τις Ιατρικές σχολές). Η φοίτηση περιλαμβάνει την κλινική άσκηση σε ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία στην Κύπρο και το εξωτερικό και εργαστήρια ρομποτικής προσομοίωσης.

Τα μέλη του επιστημονικού διδακτικού προσωπικού συναποτελούν Νομπελίστες καθηγητές, ενώ πολλοί απόφοιτοι του 6-ετους προγράμματος Ιατρικής συνεχίζουν για την ειδικότητά τους στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

Ακαδημαϊκές επιλογές για το σήμερα αλλά και το… αύριο

Τα κυπριακά Πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία που έχουν ταχεία τροχιά ανάπτυξης και διαμορφώνουν την αγορά εργασίας του μέλλοντος.

Μηχανική και Πληροφορική

Με παράδοση στους τομείς της μηχανικής και της πληροφορικής, τα πανεπιστήμια της Κύπρου προσφέρουν μια σειρά από τετραετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Μηχανική (mechanical engineering, electrical engineering, civil engineering, automotive engineering) και την Πληροφορική (computer science, computer engineering), τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία και έχουν ανάγκη ανθρώπινο δυναμικό.

Οι φοιτητές έχουν βεβαίως στη διάθεσή τους εξειδικευμένα εργαστήρια και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, ενώ με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου, που ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα, μπορούν να εγγραφούν και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Η Κύπρος είναι επίσης έτοιμη να δώσει στους απόφοιτούς της εφόδια τα οποία η αγορά εργασίας τώρα συνειδητοποιεί πως έχει ανάγκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Blockchain, Cybersecurity, Artificial Intelligence και άλλα. Τα κυπριακά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα στους ανερχόμενους αυτούς τομείς, σχεδιασμένα έτσι ώστε να προετοιμάζουν επαρκώς επαγγελματίες στους σχετικούς κλάδους.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET