ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Κυκλοφόρησε εφαρμογή που σε προειδοποιεί για… επίθεση κουνουπιού!

Ήρθε αυτή η εποχή που τα κουνούπια ξεκινούν την απειλητική τους εμφάνιση. Που δίνονται μάχες τα καλοκαιρινά βράδια μπας και μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιμηθούμε χωρίς το βούισμα στα αυτιά και κυρίως χωρίς να μας τσιμπήσουν. Αποτυγχάνουμε παταγωδώς, βέβαια. Αυτό το πρόβλημα: Με αφορμή λοιπόν το ότι όλος ο πλανήτης γνωρίζει τι εστί κουνούπι και […]

Δήμητρα Πραντάλου

4 Απριλίου, 2018

Ήρθε αυτή η εποχή που τα κουνούπια ξεκινούν την απειλητική τους εμφάνιση. Που δίνονται μάχες τα καλοκαιρινά βράδια μπας και μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιμηθούμε χωρίς το βούισμα στα αυτιά και κυρίως χωρίς να μας τσιμπήσουν. Αποτυγχάνουμε παταγωδώς, βέβαια.

Αυτό το πρόβλημα:

Με αφορμή λοιπόν το ότι όλος ο πλανήτης γνωρίζει τι εστί κουνούπι και εξαιτίας των αυξημένων ποσοστών της ελονοσίας, οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Το σύστημα αυτό δηλαδή ανιχνεύει το βούισμα των κουνουπιών και ενεργοποιείται με μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, προκειμένου ο χρήστης να είναι πάντα ετοιμοπόλεμος. Ακούς δηλαδή ότι έρχεται κουνούπι, αρχίζεις κουνάς χέρια, πιάνεις παντόφλα και ξεκινάς τις σφαλιάρες με την ελπίδα να το πετύχεις. Ε, μία θα το πετύχει, δε μπορεί.

Η αρχική ιδέα βέβαια για το σύστημα ξεκίνησε για να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από την ελονοσία, τη νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία περίπου 50, όλα μέλη της οικογένειας Anopheles, εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Καθώς η νόσος εμφανίζει μια νέα αναζωπύρωση διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 (πάνω από το 90% στην υποσαχάρια Αφρική), αναζητώνται νέοι τρόποι για την καταπολέμησή της. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ειδικεύονται στη μηχανική μάθηση δημιούργησαν την εφαρμογή, η οποία λειτουργεί και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα. Αναλύει τους ήχους του περιβάλλοντος, «πιάνει» το θόρυβο των κουνουπιών που πλησιάζουν απειλητικά και βγάζει έγκαιρα ένα προειδοποιητικό σήμα, ώστε ο χρήστης να έχει το νου του και να τα αποφύγει ή να τα σκοτώσει, αν είναι δυνατό. 

Όπως έδειξαν οι δοκιμές με φθηνά κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Όταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη.   

Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της «έξυπνης» εφαρμογής, ώστε να διακρίνει ακόμη και τους διαφορετικούς ήχους των κουνουπιών, προκειμένου να ξεχωρίζει τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία από τα απλώς ενοχλητικά έντομα. Τα διαφορετικά είδη κουνουπιών βουίζουν με διαφορετικό τρόπο. 

Η συχνότητα του ήχου που βγάζουν, εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα κουνάνε τα φτερά τους (συνήθως γύρω στις 300 φορές το δευτερόλεπτο!). Το διαφορετικό σχήμα των φτερών παίζει επίσης ρόλο.

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Home Alone: Υπολόγισαν πόσα θα ξόδευε σήμερα ο Kevin για τα ψώνια κι απλά γελάμε!

Έρευνες λένε

Οι νέοι δεν ψήνονται να γίνουν μάνατζερ, γιατί δεν αξίζει τόσο άγχος και πίεση!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι νέες, απολαυστικές μπάρες δημητριακών FITNESS® της Nestlé χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι εδώ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET