ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε «κρίσιμη κατάσταση» το Οικονομικό Ρεθύμνου | Χάνεται το εξάμηνο.

Είχαμε αναφέρει πρόσφατα το ζήτημα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο, άρα και η εξεταστική του Φεβρουαρίου για τους φοιτητές του Οικονομικού Ρεθύμνου. Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές του Οικονομικού ζητούν να […]

Neopolis Team

30 Νοεμβρίου, 2015

Είχαμε αναφέρει πρόσφατα το ζήτημα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο, άρα και η εξεταστική του Φεβρουαρίου για τους φοιτητές του Οικονομικού Ρεθύμνου.

Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές του Οικονομικού ζητούν να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος καθώς θα καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σε μία περίοδο που οι οικονομικές συγκυρίες δεν αφήνουν περιθώρια στις οικογένειες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές του εν λόγω τμήματος αναφέρονται τα εξής:

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης μας αναγκάζει να αποστείλουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου η πολιτεία και η ίδια η κοινωνία να λάβει τα μέτρα της για την ασυδοσία και την αργοσχολία ορισμένων που αυτοπλασάρονται ως νομιμόφρονες.

Η παρούσα κατάσταση θα έπρεπε να ανατραπεί μέσω των αγώνων του Συλλόγου των φοιτητών του τμήματος , ο οποίος δυστυχώς ελέγχεται από μια κλίκα εργοδοτικής πασοκικής νομενκλατούρας που ελέγχει τη δίκαιη οργή των φοιτητών του τμήματος, τους καθησυχάζει πως ο πρύτανης θα λύσει το πρόβλημα με την υπογραφή του και τους καλεί να επιστρέψουν σαν αμνοί στα σφαγεία των μαθημάτων και των καναπέδων.

Για την ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν, η κατάληψη του ιδρύματος οδήγησε όπως και πέρυσι στη συζήτηση μεταξύ των διοικητικών οργάνων του για το πως θα αναπληρωθούν οι ώρες μαθημάτων που χάθηκαν. Όλα τα τμήματα του ιδρύματος , όπως και πέρυσι, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής την πρόθεση τους να μη χαθεί το εξάμηνο εκτός από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Έπειτα από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών του τμήματος βγήκε μια γελοία ανακοίνωση που χαρακτηρίζει την κατάληψη παράνομη και δηλώνει ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να σωθεί το εξάμηνο.

Η συγκεκριμένη κοροϊδία συνεχίζεται και μες στα μαθήματα όπου οι καθηγητές δηλώνουν απερίφραστα ότι το εξάμηνο έχει χαθεί και μάλιστα ακυρώνουν χωρίς λόγο(!) (πχ . λόγοι υγείας) παραδόσεις μαθημάτων και προόδους.

Οι συγκεκριμένοι «καθηγητές» όχι μόνο δε σέβονται τον κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους που ματώνουν καθημερινά για να σπουδάσουν ενώ παράλληλα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα όταν οι φορολογούμενοι πληρώνουν ένα σωρό φόρους που καταλήγουν σε ορισμένους που τους ενδιαφέρει μόνο η τσέπη τους, αλλά και αμαυρώνουν τους κόπους που έχουν κάνει οι ίδιοι σαν ακαδημαικοί.

Σύμφωνα με τους εν λόγω κυρίους, όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος, οι καθηγητές ορισμένων εκ των οποίων πήραν απόφαση να εργαστούν ακόμη και υπερωρίες για να καλυφθούν τα κενά, καθώς και τα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης που όπως δηλώνουν θα κάνουν τα πάντα για να μη χαθεί το εξάμηνο (θα) είναι παρανομούντες και επομένως πρέπει να διωχθούν ποινικά.

Εμείς απευθυνόμαστε στα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και αναρωτιόμαστε: Το περασμένο ακαδημαικό έτος (2014-15), όπου το ίδρυμα τέθηκε πάλι υπό κατάληψη για ακριβώς ίδιο χρονικό διάστημα και οι ίδιοι καθηγητές του συγκεκριμένου τμήματος αποφάσισαν ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, μήπως έχουν παρανομήσει και πρέπει να διωχθούν ποινικά;

Διότι αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν, τότε θα πρέπει να παραδωθούν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ας σταματήσουν λοιπόν να υποδύονται τους νομικούς και να ερμηνεύουν νόμους κατά το δοκούν και να συνταχθούν στο πλάι των φοιτητών, διότι δεν ευθύνονται αυτοί που μια μικρή μερίδα αριστερών του χαβιαριού έχουν ξεχαρβαλώσει κάθε έννοια κοινωνικού αγώνα και διεκδίκησης και παρασύρουν τους δίκαια αγανακτισμένους φοιτητές σε αγώνες-καρναβάλι με λάθος μέσο διεκδίκησης.

Είναι αναγκαίο επομένως να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής και κάθε προόδου που είχε προγραμματιστεί, όχι μόνο μέσω της απόρριψης της πρότασης της Γ.Σ.Τ. από τον πρύτανη , αλλά και μέσω της δέσμευσης από τους ίδιους τους καθηγητές ότι θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες 13 συνεδρίες ανά μάθημα, προκειμένου να μην έχει ο οποιοσδήποτε καθηγητής τη δυνατότητα να ακυρώσει την εξέταση του μαθήματος του.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά την ορκομωσία του τμήματος , η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 3/12 και μετά το πέρας της καταλήψεως μεταφέρθηκε για τις 16/12. Αρκετοί φοιτητές που κατοικούν πλέον μόνιμα μακριά από το Νομό Ρεθύμνου , είχαν προγραμματίσει την αεροπορική μεταφορά τους μαζί με κοντινά τους πρόσωπα στην πόλη την συγκεκριμένη ημερομηνία με πτήσεις χαμηλού κόστους.

Η αλλαγή αεροπορικών εισιτηρίων πέραν του ότι είναι δαπανηρή διαδικασία , είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Επιπλέον , στις 16/12 πολλοί από τους φοιτητές, έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις την συγκεκριμένη ημέρα , με αποτέλεσμα να χάσουν την ορκωμοσία τους και να περιμένουν την επόμενη για να ορκιστούν(τον μήνα Απρίλιο).

Αναρωτιόμαστε πως όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος διεξάγουν κανονικά τις ορκωμοσίες τους στις προγραμματισμένες ημερομηνίες και μόνο το συγκεκριμένο τμήμα δε μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του παίρνοντας μια απαράδεκτη απόφαση.

Προφανώς τα μέλη της γραμματείας των υπολοίπων τμημάτων είτε ασκούσαν σωστά τα καθήκοντα τους, είτε εργάστηκαν με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να μην υποβάλλουν τους φοιτητές σε τέτοια ταλαιπωρία έπειτα από την επιβράδυνση των εργασιών που προκάλεσε η κατάληψη.

Απαιτούμε την απονομή των πτυχίων σε όλους τους φοιτητές του τμήματος που έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό μαθημάτων, την απονομή ευθυνών σε όσους ευθύνονται για την αναβολή της ορκωμοσίας και την αποζημίωση των φοιτητών και των οικογενειών τους για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από την αναβολή. Είναι απαράδεκτο να μην σκέφτονται τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι οικογένειες μας!

Ζητάμε να κοινοποιηθεί το ζήτημα δημοσίως και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους.

Αγανακτισμένοι φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών».

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Σε μαγαζί της Μαδρίτης μπορείς να φας το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού (με δική σου ευθύνη)!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET