ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κοινό Eυρωπαϊκό Πτυχίο: Τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα!

Τα μεγάλα ιδρύματα πρωτοστατούν για άλλη μία φορά.

Neopolis Team

8 Απριλίου, 2024

Το ευρωπαϊκό πτυχίο is getting real και το αποδεικνύει η συμμετοχή που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν σε αυτό τα ελληνικά ιδρύματα. Δεν είναι απλά ένα εγχείρημα που σκέφτεται η ΕΕ να φέρει, είναι κάτι που προχωρά αργά και σταθερά, για να ξεκινήσει σε 2 χρόνια από τώρα όπως λέει το αρχικό πλάνο. Οπότε ναι, μπορείτε να βάλετε κι επίσημα στα σχέδιά σας την απόκτηση ενός ακόμη τίτλου.

Διάβασε κι αυτό

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αυτά που κάνουν το πρώτο βήμα για τη συνεργασία αυτή με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες. Ειδικότερα, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα για το κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο, το οποίο θα αναγνωρίζεται αυτόματα σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πρώτα ευρωπαϊκά κοινά μεταπτυχιακά θα στηριχθούν από τις Βρυξέλλες και θα έχουν χαμηλότερα δίδακτρα ή και καθόλου.

Όσον αφορά τη διδασκαλία τους, θα πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, ενώ το ένα εξάμηνο θα διεξάγεται στη μία χώρα και το δεύτερο σε οποιαδήποτε επιθυμεί ο εκάστοτε φοιτητής (με την προϋπόθεση να συμμετέχει κι εκείνη στο πρόγραμμα).

Ακόμη, όπως είναι γνωστό, τα πτυχία θα συνοδεύονται από ευρωπαϊκό σήμα που προωθείται, ώστε να δοθεί σε προγράμματα κοινών πτυχίων που πληρούν τα προτεινόμενα ευρωπαϊκά κριτήρια. Οι σπουδαστές θα λαμβάνουν πιστοποιητικό ευρωπαϊκού πτυχίου μαζί με το κοινό τους πτυχίο.

Ο νέος τύπος προσόντων θα βασίζεται στα κοινά κριτήρια και στην εθνική νομοθεσία και θα απονέμεται είτε από κοινού από διάφορα Πανεπιστήμια διαφορετικών χωρών, είτε από νομικό πρόσωπο, μια ευρωπαϊκή νομική προσωπικότητα που θα συσταθεί από ενδιαφερόμενα Πανεπιστήμια.

Η σκέψη βασίζεται σε έξι πιλοτικά σχέδια Erasmus+ στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 140 Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ολόκληρης της Ε.Ε.

Το ευρωπαϊκό πτυχίο αποτελεί εγχείρημα που θα ξεκινήσει εντός διετίας από 50 μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως αναφέρει η Σοφία Παπαϊωάννου, αντιπρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και πρώτο στην Ελλάδα – Τα πεδία όπου ξεχωρίζει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Θεσσαλίας: Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση φοιτητής που έφαγε στη λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET