Έρευνες λένε

Κι επίσημα τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα, ας ξεκινήσει το μπιφ!

Ποιος τους ακούει τώρα...

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

10 Οκτωβρίου, 2022

Τα νέα είναι άσχημα για τα μικρότερα αδέρφια (count me in )…

Δε θα μας δείτε ποτέ να το επιβεβαιώνουμε, αλλά έρευνα ήρθε να πει αυτό που υποστηρίζουν από πάντα τα μεγαλύτερα αδέρφια, ότι δηλαδή είναι εξυπνότερα. Ευτυχώς, υπάρχει υπαίτιος γι’ αυτό και δε χρειάζεται να παραδεχτεί κανείς την ήττα του.

Η απόδειξη για τα παραπάνω, την οποία σαν νεότερ@ πολύ πιθανό να βρεις κορνιζαρισμένη στο σαλόνι από αύριο, είναι μια κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Resources και λέει ξεκάθαρα ότι τα πρώτα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν ακαδημαϊκή και πνευματική επιτυχία, γιατί… γονείς, γι’ αυτό!

Για την έρευνα μελετήθηκαν στοιχεία από 5.000 παιδιά σε βάθος χρόνου 14 ετών, τα οποία παρακολουθούσαν κάθε δύο χρόνια από τη γέννησή τους. Διαπιστώθηκε έτσι, ότι τα πρωτότοκα σημείωναν καλύτερα σκορ σε οπτικά τεστ και τεστ λεξιλογίου στα οποία τα υπέβαλαν, καθώς και σε IQ tests. 

Βλέπεις, βιώνοντας για πρώτη φορά την εμπειρία της ανατροφής παιδιών, οι γονείς κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ ό,τι στη δεύτερη, τρίτη και πάει λέγοντας, φορά. Όπως δηλώνει ο Jee-Yeon K. Lemann, συγγραφέας της έρευνας, «θέλουν να κάνουν τα πάντα σωστά και γενικότερα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της αλληλεπίδρασής τους και των καθηκόντων τους όσον αφορά τα πρωτότοκα.» 

«Στη συνέχεια, με κάθε παιδί, τείνουν να χαλαρώνουν», προσθέτει και νομίζω ξέρουμε ακριβώς τι εννοεί. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αγαπούν περισσότερο ή αντίστοιχα λιγότερο κάποιο παιδί, απλά έχοντας πάρει το κολάι του parenting, κάνουν περικοπές στην (υπερ)προσπάθεια και συνήθως αρκούνται στα βασικά.

Για παράδειγμα, η έρευνα βρήκε πως περνούν λιγότερο χρόνο διαβάζοντας στα μικρότερα παιδιά, όπως επίσης στο να τα διδάσκουν την αλφαβήτα. «Θα τους τα μάθουν στο σχολείο, τσάμπα ασχολούμαι» πιθανή σκέψη στο μυαλό τους. Ακόμα, τα νεότερα αδέρφια λαμβάνουν λιγότερα διανοητικά παιχνίδια ή εμπλέκονται σε ανάλογες δραστηριότητες.

Τέτοιους είδους επενδύσεις ωστόσο, φαίνεται ότι κάνουν τη διαφορά, αφού άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι χάρη σε αυτές τα μεγαλύτερα αδέρφια τείνουν να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά το IQ, ενώ είναι κατά 30% πιθανότερο να γίνουν CEOs ή πολιτικοί.

Από την άλλη, μια έρευνα του 2010 στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι τα μικρότερα παιδιά προσπαθούν περισσότερο στο σχολείο και καταλήγουν να πετυχαίνουν καλύτερους βαθμούς. Κάτι κάνουμε κι εμείς. 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Έλληνας ζητάει από τους Big Time Rush να έρθουν Ελλάδα, ο Carlos του απαντάει θετικά!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Stoli Vodka μας υποδέχεται στον κόσμο του ‘Spirit of Change’, μέσα από τα μάτια 4 καλλιτεχνών! 

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

AI For All: Μια νέα εμπειρία στο σπίτι με χρήση συσκευών AI παρουσίασε η Samsung Electronics Hellas!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET