«Πεθαίνεις» στον ύπνο τα Σαββατοκύριακα; Συνέχισέ το γιατί κερδίζεις χρόνια ζωής!


Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία σου. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι τώρα, μακροπρόθεσμα όμως θα δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου αν αφιερώνεις τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά για να κοιμάσαι. Αυτό είναι δεν είναι κάτι που δε γνωρίζεις, σωστά; Γνώριζες όμως ότι αν τις καθημερινές ξενυχτάς και το ΣΚ κοιμάσαι, μειώνεις τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Κι όμως αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπγιερν ‘Ακερστεντ, αναλύοντας στοιχεία για περισσότερους από 38.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 13 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε πως όσα άτομα κάτω των 65 ετών κοιμούναν το πολύ πέντε ώρες το βράδυ και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται 6 έως 7 ώρες καθημερινά.

Ωστόσο, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος και για εκείνους που κοιμούνταν μάξιμουμ πέντε ώρες τις καθημερινά, αν το Σαββατοκύριακό όμως του έδιναν και καταλάβαινε, δηλαδή να συμπλήρωναν πάνω από 8 ώρες.

Χαρακτηριστικό είναι και πως ο καθημερινός ύπνος δεν κάνει τόσο καλό όσο πιστεύαμε. Όσοι δηλαδή από τους συμμετέχοντες στην μελέτη κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες και τα επτά βράδια της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν 6 ή 7 ώρες καθημερινά.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, αυτό που είναι ήδη γνωστό για την τρίτη ηλικία (μετά τα 65), ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο κοιμάται λιγότερο και τα σαββατοκύριακα.
Αν λοιπόν ξεχνάς να ξυπνήσεις το Σάββατο ή την Κυριάκη, έχεις πολύ καλό να πεις στους γονείς που ανησυχούν μην έπαθες τίποτα.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET