fbpx

Κεραμέως: «Πριν από τις 15 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής»!


Με τους βαθμούς να είναι πλέον γνωστοί, η μόνη αγωνία που απέμεινε αφορά τις βάσεις εισαγωγής (για τις οποίες οι πρώτες εκτιμήσεις βλέπουν πτώση). Μέχρι πρότινος, η ανακοίνωση αυτών γινόταν στο τέλος του καλοκαιριού, πράγμα ωστόσο που δημιουργούσε προβλήματα, κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειες που έπρεπε στη συνέχεια να μπουν στη διαδικασία εύρεσης φοιτητικού σπιτιού. Ο χρόνος πιέζει, οι τιμές το εκμεταλλεύονται και γενικότερα δημιουργείται παραπάνω ένταση και άγχος χωρίς λόγο.

Το Υπ. Παιδείας έχει κάνει εδώ και καιρό γνωστές τις προθέσεις του να αλλάξει αυτή τη «συνήθεια» και να δώσει επιπλέον χρόνο στις οικογένειες να βρουν κατοικία, αντί να τρέχουν τελευταία στιγμή.

Στόχος λοιπόν, όπως είπε και η κ. Κεραμέως, είναι οι βάσεις να βγουν πριν τις 15 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως «οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το ίδιο είναι και ο στόχος να γίνει με τα αποτελέσματα των βάσεων, όπου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν και πριν τον 15αυγουστο.»

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην ΕΒΕ, με την κουβέντα να ξεκινάει με τα μεγάλα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση, τονίζοντας πως για αυτό το λόγο καθιερώθηκε η ελάχιστη βάση. Σημείωσε βέβαια πως τα αποτελέσματα θα έρθουν σε βάθος χρόνο, ενώ η αρχή για να αλλάξει αυτή η εικόνα πρέπει να γίνει από το νηπιαγωγείο κιόλας.

Η λύση του έρχεται από το νηπιαγωγείο, από όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό πχ επιμείναμε να έχουμε νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες, αλλάζουμε τα βιβλία, βάζουμε την αξιολόγηση.

Χαράσσαμε εκπαιδευτική πολιτική χωρίς να έχουμε μετρήσιμα δεδομένα. Πλέον, από φέτος εφαρμόζουμε την ελληνική pisa, όπου τι κάνουμε; Καταγράφουμε, αξιολογούμε ποια είναι η κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ποια τα περιθώρια βελτίωσης. Πάμε με στοχευμένες ενέργειες να βελτιώσουμε συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Αναφερόμενο στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, είπε: «Ενσωματώνουμε προτάσεις και ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστεί εντός Ιουλίου». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Είναι ένα νομοσχέδιο εκτενές, γιατί είναι ένας πλήρης νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Βρήκαμε διατάξεις που υπήρχαν ακόμη και από το 1930, υπήρχαν διατάξεις που μιλούσαν για τον Βασιλιά και ήταν ακόμη σε ισχύ. Προσφέρουμε τώρα ένα πλήρες κωδικοποιημένο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, με τον νόμο αυτό να δίνει πάρα πολλές δυνατότητες στα πανεπιστήμια». Όπως:

  • εσωτερικό Erasmus, κινητικότητα των φοιτητών, ανοικτοί ορίζοντες, περισσότερες παραστάσεις
  • διπλά και κοινά πτυχία, διεπιστημονικότητα στα πτυχία
  • ενίσχυση πρακτικής άσκησης, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, ασφαλιστική κάλυψη και αναγνώριση ακαδημαϊκών μονάδων ανάλογα με τη διάρκεια

Πανεπιστημιακή αστυνομία

«Ο νόμος που έχει ψηφιστεί έλεγε ρητά ότι πρέπει να προηγηθεί Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί τίθενται κάποια ευαίσθητα ζητήματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από μερικές εβδομάδες αποφάνθηκε θετικά, είπε ότι η ρύθμιση είναι συνταγματική, είμαστε στη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και αμέσως μετά θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», δήλωσε.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET