ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2022: Οι χαμηλές επιδόσεις φέρνουν πτώση στις βάσεις των περισσότερων τμημάτων!

Κάτι είναι κι αυτό...

Neopolis Team

30 Ιουνίου, 2022

Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων ανακοινώθηκαν, τα πρώτα στατιστικά βγήκαν στο φως, και τώρα είναι η σειρά των εκτιμήσεων για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις. Δυστυχώς, η πρόβλεψη αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για να πιαστούμε. Οι καινούριοι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας, καθώς και η ΕΒΕ των σχολών/τμημάτων που δεν έχει δοθεί ακόμα, καθιστούν δύσκολη την εν λόγω διαδικασία.

Η άποψη που επικρατεί από την εικόνα των βαθμολογιών και συγκεκριμένα το μεγάλο ποσοστό γραπτών που δεν πέρασε τη βάση και αντίστοιχα το μικρό ποσοστό αυτών που αρίστευσαν, είναι ότι θα υπάρξει πτώση στις βάσεις. Ακόμα πιο δύσκολο για τους αναλυτές όμως, είναι να προβλέψουν το μέγεθος αυτής.

Πιο αναλυτικά:

• Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα εκείνες των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και της επαρχίας, στις οποίες έγιναν σημαντικές περικοπές των θέσεων εισακτέων. Η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 100 – 300 μόρια κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, το χαμηλόβαθμο σχετικά, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που φέτος έχει 120 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι αλλά και καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να γίνει απαιτητικότερο στη βάση εισαγωγής του. Πιθανό επίσης, είναι οι βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής να κινηθούν ανοδικά και λόγω της επιστροφής σε αυτά πολλών υποψηφίων.

Στον αντίποδα, περιζήτητες Σχολές όπως οι Νομικές και οι Σχολές Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προβλέπεται ότι θα σημειώσουν μικρή πτώση ή σταθερότητα, λόγω της μείωσης αριστούχων.

• Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με μικρές κάμψεις που θα ξεκινούν από -50 μόρια (για τις σχολές που έχουν μείωση θέσεων εισακτέων) έως – 200 μόρια για τις σχολές που έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εισακτέων με πέρσι. Πτώση θα έχουμε στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου, κυρίως τις Πολυτεχνικές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, με τους συντελεστές βαρύτητας ωστόσο να καθορίζουν πώς θα κινηθούν. Στις σχολές που έχουν επιλέξει να πριμοδοτήσουν τα Μαθηματικά, η πτώση ίσως είναι μεγαλύτερη.

Οι καλύτερες επιδόσεις στη Χημεία, που ήταν το μόνο μάθημα με αύξηση του ποσοστού αριστούχων κατά 700 επιπλέον, σε σχέση με πέρσι, φαίνεται να μην ανεβάζουν τις βάσεις, καθώς υπάρχουν απώλειες από το μάθημα της Φυσικής.

Ενδεικτικά, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα Φυσικού θα πρέπει να υπολογίσουν το γεγονός ότι το κάθε τμήμα έχει αξιολογήσει διαφορετικά το μάθημα της Φυσικής από 33% έως 25% συντελεστή βαρύτητας.

• Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται συγκρατημένη πτώση των Ιατρικών, Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών της τάξης των 30-80 μορίων κατά μέσο όρο, καθώς εκτός από τη Χημεία, στα υπόλοιπα μαθήματα του Πεδίου υπάρχει μείωση αριστούχων. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένεται να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις στα περσινά επίπεδα.

• Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξης των 50-150 μορίων στις σχολές που δεν έχουν περικοπές θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι, αντίθετα στις σχολές που υπάρχουν περικοπές αναμένεται συγκράτηση βάσεων στα περσινά επίπεδα. Οι υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου θα υποχωρήσουν και θα ανοίξουν τις εισόδους τους απαιτώντας χαμηλότερες βάσεις από πέρσι.

Συγκεκριμένα, η Πληροφορική έκανε την έκπληξη με ποσοστό 39,84% να γράφει κάτω από τη βάση, ενώ και οι αριστούχοι ήταν λιγότεροι κατά 5%. Η πτώση αναμένεται στον περιορισμένο αριθμό σχολών που καταγράφουν υψηλές βάσεις εισαγωγής, ενώ στις υπόλοιπες η πτώση θα κυμανθεί ανάλογα με τα μοριοδοτούμενα μαθήματα.

Οι σχολές και τα τμήματα Οικονομικών κυρίως σε κεντρικά τμήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα Μαθηματικά, ίσως έχουν μια σημαντική απώλεια επίσης, αφού 3 στους 4 υποψήφιους έγραψαν κάτω από τη βάση.

Υπολογισμός Μορίων – Διαδικασία

Φυσικά, έχουμε καιρό μέχρι να επαληθευτούν ή να διαψευστούν οι θεωρίες των αναλυτών για τις βάσεις, μιας και μόλις πριν λίγο ανακοινώθηκαν οι βαθμοί. Σε περίπτωση που δεν έχετε ξεμπερδέψει ακόμα με αυτούς, η διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων πάει κάπως έτσι:

  • ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
  • Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Σημείωση: Επειδή οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Για πιο εύκολα και γρήγορα ωστόσο, μπορείς να μπεις ΕΔΩ και να αφήσεις σε άλλους τους υπολογισμούς!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

H EΡΤ σε στέλνει στην Eurovision με εισιτήρια για τις 3 βραδιές και δωρεάν αεροπορικά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το παγωτό Pokémon είναι άλλη μία επική στιγμή της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπ. Παιδείας: Τέλος τα κινητά στο σχολείο – Οι μαθητές θα τα παραδίδουν κάθε πρωί!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν με τον ερχομό των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

TECH NEWS

To Facebook ξύπνησε στο 2014 και αποφάσισε να επαναφέρει το «σκούντημα»!

ΕΛΛΑΔΑ

Ζήσαμε να ακούσουμε ότι ένα 12χρονο παιδί επέλεξε να εκδίδεται για να βιοποριστεί, αντίο ελπίδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET