ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Και το ΕΚΠΑ δηλώνει αντίθετο με τη θέσπιση του «ν+2» και την ισοδυναμία των πτυχίων κολλεγίων!

Πολλές οι αλλαγές που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας σύντομα, με τις περισσότερες ωστόσο να μας έχουν… πονέσει εμάς τους φοιτητές. Λόγου χάρη, το ν+2 που αναμένεται να ισχύσει όσον αφορά τα έτη φοίτησης και μας τρομάζει ήδη σαν ιδέα! Σε αυτήν την περίπτωση όμως, έχουμε απ’ ό,τι φαίνεται το ΕΚΠΑ δίπλα μας, το οποίο δηλώνει […]

Neopolis Team

29 Οκτωβρίου, 2019

Πολλές οι αλλαγές που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας σύντομα, με τις περισσότερες ωστόσο να μας έχουν… πονέσει εμάς τους φοιτητές. Λόγου χάρη, το ν+2 που αναμένεται να ισχύσει όσον αφορά τα έτη φοίτησης και μας τρομάζει ήδη σαν ιδέα! Σε αυτήν την περίπτωση όμως, έχουμε απ’ ό,τι φαίνεται το ΕΚΠΑ δίπλα μας, το οποίο δηλώνει επίσης αντίθετο.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ συζήτησε πολλά τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές, καταλήγοντας σε κάποια συμπεράσματα. Μερικά από αυτά, η επαναφορά του ν+2, η ισοδυναμία των δημόσιων και ιδιωτικών πτυχίων, η χρηματοδότηση κονδυλίου και η στέγαση-σίτιση.

Αναλυτικά, όμως, όλα όσα συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:

• Κολλέγια: Η επαγγελματική ισοδυναμία δεν μπορεί να αποδίδεται σε πτυχιούχους Πανεπιστημίων μη ομοταγών προς τα Ελληνικά σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζονται από το ΔΟΑΤΑΠ. Η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους πτυχίων μη αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων ελλοχεύει κινδύνους υποβάθμισης των Πανεπιστημίων και αποσταθεροποίησης της αγοράς εργασίας, ενώ βάλλει ευθέως κατά της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης των σπουδών στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

• Ανώτατο όριο σπουδών: Ως προς το ζήτημα της χρονικής διάρκειας των σπουδών και του λεγομένου ν+2 εκφράζει την αντίθεσή της ως προς τη θέσπιση του εν λόγω ορίου φοίτησης. Παράλληλα η Σύγκλητος προβληματίστηκε εάν τα τιθέμενα χρονικά όρια φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών αποτελούν δόκιμο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της καθυστέρησης αποφοίτησης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές

• Χρηματοδότηση: Η Σύγκλητος ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, την άμεση χορήγηση έκτακτου κονδυλίου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και την πρόσληψη Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Προσωπικού, που την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί τραγική μείωση.

• Στέγαση-σίτιση: Η πολιτεία να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τη φοιτητική μέριμνα, στέγαση, σίτιση.

Όλα αυτά έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο εξίσου εκφράζει την αντίθεση του με το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφορικά με τα όσα ανακοινώθηκαν, τονίζεται από μεριάς Πανεπιστημίου πως είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πως αυτή «πρέπει να γίνεται στο πανεπιστήμιο ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, και ιδιαίτερα χωρίς λογικές ή χρήση καταστολής εντός του πανεπιστημιακού χώρου».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET