ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΜΠ παίρνει θέση για τις διαγραφές φοιτητών κι εναντιώνεται στα σχέδια της Κεραμέως!

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιβεβαιώνει τη θέση του και τάσσεται κατά της διαγραφής φοιτητών. Με σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου, αναφέρεται σε βασικά ζητήματα, όπως οι αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ, τονίζοντας πως είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πως αυτή «πρέπει να γίνεται στο πανεπιστήμιο ελεύθερα και ανεμπόδιστα από […]

Neopolis Team

7 Οκτωβρίου, 2019

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιβεβαιώνει τη θέση του και τάσσεται κατά της διαγραφής φοιτητών.

Με σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου, αναφέρεται σε βασικά ζητήματα, όπως οι αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ, τονίζοντας πως είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πως αυτή «πρέπει να γίνεται στο πανεπιστήμιο ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, και ιδιαίτερα χωρίς λογικές ή χρήση καταστολής εντός του πανεπιστημιακού χώρου».

Επισημαίνει δε, πως οι ζωτικές ανάγκες και λειτουργίες των πανεπιστημίων είναι κρατική υποχρέωση και πρέπει να εξυπηρετούνται με λύσεις δημόσιου, και όχι εργολαβικού χαρακτήρα.

Η μειωμένη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ, που οδηγεί το Ίδρυμα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.

Η απώλεια θέσεων προσωπικού σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στην επαρκή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών και ζητά άμεση και σημαντική ενίσχυση του ΕΜΠ με νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, τις προτάσεις τής στις αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε η πρυτανεία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ ζητά ετήσια αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 400.000 ευρώ ετησίως, καθώς, όπως υποστηρίζει, έχει μείνει στάσιμη στις 800.000 ευρώ.

Προειδοποιεί δε ότι, εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφήσει σε εκκρεμότητα και να μην πληρωθεί η ΔΕΗ, που ανέρχεται σε 250.000 ετησίως καθώς και άλλες ανελαστικές δαπάνες.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια λειτουργία του Ιδρύματος, το ύψος των δαπανών ανέρχεται στα 1.300.000 ευρώ.

Τονίζει επιπλέον ότι όλα τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, το ύψος των τρεχουσών λειτουργικών δαπανών ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ και καταλήγει με το ότι το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δέχθηκε τη μεγαλύτερη μείωση στον προϋπολογισμό του, γεγονός που σήμαινε την αναστολή της λειτουργίας έως και το κλείσιμο της σχολής, κάτι που δεν έγινε μιας και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με τη λειτουργία της από φιλότιμο,  πανεπιστημιακή αφοσίωση και φυσικά με συνεχείς αγώνες για έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

Όπως καταλάβατε, η κατάσταση είναι έκρυθμη στα Πανεπιστήμια.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET