ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κατάργηση ασύλου στα Πανεπιστήμια μόλις εκλεγεί, ανακοίνωσε ο Κούλης!

Για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στα Πανεπιστήμια μίλησε σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις προτάσεις του για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε πως θα επαναφέρει την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και θα καταργήσει το άσυλο με τη σημερινή του μορφή. Αναφερόμενος στην Παιδεία υποστήριξε πως «οι δυνάμεις που συνδέονται […]

Neopolis Team

25 Οκτωβρίου, 2018

Για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στα Πανεπιστήμια μίλησε σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις προτάσεις του για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε πως θα επαναφέρει την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και θα καταργήσει το άσυλο με τη σημερινή του μορφή.

Αναφερόμενος στην Παιδεία υποστήριξε πως «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα, οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία».   

Πρόσθεσε πως η Παιδεία είναι μηχανή ανάπτυξης και πρέπει να συνδεθεί με την οικονομία και πως «όταν μιλάμε για ανώτατη παιδεία μιλάμε για δημόσια ανώτατη παιδεία“.

Δεσμεύτηκε παράλληλα πως θα αγωνιστεί για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και για τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας, ενώ ανέφερε πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί.

Περιγράφοντας την ισχύουσα κατάσταση στα πανεπιστήμια είπε ότι ενώ:

«Ο κόσμος βαδίζει γοργά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζοντας επιστημονικά, τεχνολογικά και κοινωνιολογικά δεδομένα οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση ουσιαστικά ακυρώθηκε με την υποβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας και με το bullying που έζησαν οι καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν με τις ιδέες τους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αντί για εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και εσόδων, μένουν αλυσοδεμένα από συνεχή αντικίνητρα προς τους διδάσκοντες. Η καθημερινότητα στις Σχολές, μάς απειλεί και μας προσβάλλει όλους: Στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια, χώροι που έχουν καταληφθεί έχουν γίνει επίσημα γιάφκες κουκουλοφόρων».   

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Ρουβίκωνα που έχει …στήσει “γραφείο” στην αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής.

«Οι Ρουβίκωνες έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντά με μία απαράδεκτη διάταξη για το άσυλο και με το κατάπτυστο πόρισμα Παρασκευόπουλου».   

Όσον αφορά την εισβολή των μαθητών και φοιτητών στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, την χαρακτήρισε εικόνα ντροπής. Ειδικότερα: «ήταν απογοητευτική και ντροπιαστική για τον ίδιο, ασχέτως αν δεν έδειξε καν να το αντιλαμβάνεται».

Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο N.4009 του 2011 που υπήρξε μία εμβληματική μεταρρύθμιση. Το πρώτο μεγάλο παράδειγμα διακομματικής συνεννόησης. Ένα βήμα εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού, σε συνέχεια της προσπάθειας της Μαριέττας Γιαννάκου, το 2007. Από την άποψη αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση του προβληματισμού μας για έναν «4009 plus», φυσικά με την ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα για εκείνον:

«H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας.

Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ !”

Κριτική άσκησε και για το “επικίνδυνο πείραμα της Κυβέρνησης“, όπως το χαρακτήρισε, για την αφομοίωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. “Αντί της αναβάθμισης με κριτήρια ακαδημαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να συρρικνώσει τον τεχνολογικό τομέα, επιβαρύνοντας και με πρόσθετα προβλήματα τα ιδρύματα που τον υποδέχονται».   

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υποτροφίες COSMOTE: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό σπίτι: Αυξάνεται η συγκατοίκηση – Η πόλη που κρατάει ακόμη χαμηλά ενοίκια!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET