fbpx

Ένα καφέ στη Γερμανία είχε την πιο ευφάνταστη ιδέα για να τηρούν οι πελάτες τις αποστάσεις!


Το κουμπί του restart πάτησαν από σήμερα το πρωί οι ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων, μετά από δύο μήνες περίπου με κατεβασμένα ρολά. Μια ωραία μέρα ξημέρωσε, αφού με σταθερά βήματα προχωράμε πλέον προς την κανονικότητα. Αυτή που μας έλαχε τέλοσπαντων, οπότε με αυτή θα πορευτούμε.

Το …ποδαρικό γίνεται με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και κυρίως με την απόσταση στα τραπεζάκια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, αναγκαίος όρος για να καθίσουμε εμείς τα πελατάκια τηρώντας μεταξύ μας το απαραίτητο κενό.

Δεν σας κρύβουμε πως ανυπομονούμε να κάτσουμε πάλι στο τραπεζάκι με την καλύτερη θέα, ξέρετε από τις ωραίες ταράτσες που έχουμε στην Αθήνα, και να νιώσουμε για λίγο πως όλα κυλούν ομαλά. Και αυτή η στιγμή, έφτασε.

Φαίνεται, πάντως, πως αυτή η απόσταση ασφαλείας έχει δώσει αρκετή έμπνευση στον λαό και λογικό, αφού πρέπει να την κρατάμε παντού. Το σίγουρο είναι πως έδωσε …μπόλικη και σε μια ιδιοκτήτρια καφέ στην πόλη Σβερίν της Βόρειας Γερμανίας, η οποία για να είναι απόλυτα σίγουρη ότι οι πελάτες της δε θα κάνουν κάποια παρασπονδία και δε θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, σκέφτηκε πως θα είναι ωραία ιδέα να τους φορέσει ψάθινα καπέλα που πάνω τους να έχουν «μακαρόνια» κολύμβησης.

Ε και το έκανε βρε παιδιά.

Όπως είπε η ίδια, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ευχάριστο να κάνεις τους άλλους να γελούν. Έχει δίκιο, εμείς γελάσαμε.

Στο μεταξύ, θα μπορούσε να ήταν και ελληνική πατέντα αυτή η ιδέα, όπως τόσα άλλα παράδοξα που είδαμε όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα. Και ίσως και να βλέπαμε κάτι αντίστοιχο αν είχαμε κι εμείς τέτοιο πρόβλημα με τα κρούσματα, ποιος ξέρει. Ας μη χρειαστεί να μάθουμε βέβαια.

Στα δικά μας τώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε όλες τις οδηγίες για την ομαλή και σωστή λειτουργία των καφέ και των μπαρ, και καλό είναι να τα λάβουμε κι εμείς υπόψιν:

 • Θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων. Αυτή θα πρέπει να είναι από 70 εκατ. έως 1,70 μ.
 • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι ανέρχεται στα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όμως όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
 • Για να υπάρξει αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
 • Θα πρέπει να υπάρχει διαμόρφωση του προγράμματος σταδιακής προέλευσης/αποχώρησης των εργαζομένων, με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί η περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
 • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
 • Ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών και τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία. Τέλος, τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
 • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
 • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης/υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
 • Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
 • Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
 • Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
 • Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
 • Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.
 • Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
 • Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
 • Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
 • Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
 • Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET