ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 φυσιολογικές ανησυχίες που βασανίζουν κάθε πρωτοετή και πώς να τις αντιμετωπίσει!

Ο Σεπτέμβρης όπου να ‘ναι οδεύει προς το τέλος του και χιλιάδες πρωτοετάκια είναι σε αναμμένα κάρβουνα να μπουν με το νέο ακαδημαϊκό έτος στις σχολές της επιθυμίας τους. Άφησαν πίσω τους μία χρονιά δύσκολη με πολλές στερήσεις, διάβασμα και πίεση για να αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται και να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Εν αναμονή […]

Θεώνη Σταματοπούλου

25 Σεπτεμβρίου, 2017

Ο Σεπτέμβρης όπου να ‘ναι οδεύει προς το τέλος του και χιλιάδες πρωτοετάκια είναι σε αναμμένα κάρβουνα να μπουν με το νέο ακαδημαϊκό έτος στις σχολές της επιθυμίας τους. Άφησαν πίσω τους μία χρονιά δύσκολη με πολλές στερήσεις, διάβασμα και πίεση για να αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται και να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

Εν αναμονή της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους λοιπόν, οι προσεχώς …φοιτητές κάνουν ήδη τις πρώτες τους σκέψεις και σχέδια για το πώς θα είναι η φοιτητική τους ζωή, τι προσδοκούν, αλλά και ποιες είναι οι ανησυχίες τους. Και οι ανησυχίες τους είναι πραγματικά πολλές. Η ένταξη στο Πανεπιστήμιο είναι μία σημαντική αλλαγή στη ζωή του καθενός, όπως και να το κάνεις.

Πάμε να δούμε λοιπόν τις πιο κλασικές ανησυχίες ενός ανερχόμενου πρωτοετή φοιτητή και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει:

1. «Επέλεξα τη σωστή σχολή;»

Αν η σχολή που επέλεξες ήταν κάτι το οποίο ονειρευόσουν πάντα, τότε ναι. Αν από την άλλη έχεις τις αμφιβολίες σου για την επιλογή σου, μην απελπίζεσαι και μην τα βάφεις μαύρα. Δε μένει παρά να ξεκινήσεις μαθήματα στη σχολή που πέρασες, να δώσεις καιρό στον εαυτό σου για να εγκλιματιστεί και ίσως τελικά να μείνεις ικανοποιημένος/η. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι για τις επιλογές μας στο κάτω κάτω. Είναι καλό να έχεις δεύτερες σκέψεις και με τον καιρό όλες σου οι αμφιβολίες θα εξαφανιστούν.


2. «Κι αν δεν καταφέρω να κάνω φιλίες;»

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αυτήν την ανησυχία με το που πατάει το πόδι του στο Πανεπιστήμιο. Είτε είσαι κοινωνικός είτε όχι, εντάσσεσαι ξαφνικά σε ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο στο οποίο θα πρέπει να δικτυωθείς, να ενσωματωθείς και να κάνεις παρέες. Στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν υπάρχει καλή διάθεση και τολμηρότητα από μεριάς σου, θα τα καταφέρεις. Μη διστάσεις και πήγαινε να συστηθείς σε ένα νέο άτομο για να δεις πώς θα πάει.


3. «Τι σκατά πρέπει να φοράω;»

Αυτή η ανησυχία αφορά κατά βάση τα κορίτσια, γιατί τα αγόρια δεν έχουν τέτοια θέματα. Μπορείς να ντύνεσαι όπως ακριβώς ντυνόσουν και μέχρι πρότινος. Δε χρειάζεται να αλλάξεις κάτι στο προσωπικό σου στυλ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις μία μεγάλη, καλή τσάντα να βάζεις μέσα τα συγγράμματα και τα υπόλοιπα πράγματά σου. Κατά τα άλλα οι φοιτητές ντύνονται ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Casual ντύσιμο, τίποτα το ιδιαίτερο.


4. «Τι θα απογίνω χωρίς τους δικούς μου;»

Αυτή είναι μία ανησυχία που διακατέχει τα παιδιά που για τις σπουδές τους αναγκάζονται να φύγουν μακριά από την πόλη καταγωγής τους. Ξαφνικά σκέφτεσαι ότι θα πληρώνεις όλους τους λογαριασμούς μόνος/η σου, θα κάνεις τις δουλειές του σπιτιού δίχως να σε νταντεύει η μάνα σου, θα μαγειρεύεις και γενικά φρικάρεις τη ζωή σου. Όλα μία συνήθεια είναι λέω εγώ. Με το που δεις τι ωραία είναι η ανεξαρτησία σου, θα τα ξεχάσεις όλα.


5. «Θα είμαι ασφαλής;»

Άμα δεν προκαλείς την τύχη σου, ναι! Μην περπατάς μόνος/η το βράδυ για παράδειγμα, χασκογελώντας ενώ μιλάς στο κινητό γιατί δίνεις βήμα στον/στην κάθε ανώμαλο/η να σε προσέξει. Να μην προκαλείς με τα όσα κάνεις λοιπόν και με τη συμπεριφορά σου. Να φροντίζεις καλά το σπίτι σου και να το ελέγχεις πριν βγεις από αυτό μήπως κι άφησες τίποτα ανοιχτό. Κατά τα άλλα, δεν έχεις να φοβάσαι κάτι.


6. «Θα πρέπει να χωρίσω με το αγόρι/κορίτσι μου τώρα που φεύγω από την πόλη;»

Ουφ, αυτό είναι ένα δύσκολο σημείο. Εδώ δεν μπορώ να πω κάτι. Είναι απόλυτα στο χέρι σου η απόφαση που θα πάρεις. Αν αποφασίσεις ότι η σχέση σου αξίζει και θα συνεχίσει να είναι όπως πριν ακόμη και με την απόσταση μεταξύ σας, τότε τόλμησέ το. Αν από την άλλη, επιθυμείς να βιώσεις νέες εμπειρίες με την καινούρια σου ζωή και θωρείς ότι η σχέση σου θα σε κρατήσει πίσω, τότε καλύτερα να δώσεις τέλος τόσο για καλό του/της όσο και για δικό σου καλό.


7. «Θα χρειαστεί να προδώσω τις ηθικές μου αξίες;»

Γιατί να χρειαστεί να το κάνεις αυτό; Ούτε καν. Έχεις αποκτήσει ορισμένες αντιλήψεις σχετικά με τη θρησκεία, την πολιτική, την ίδια σου την οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια της ζωής σου και μην τολμήσεις να τις παραμερίσεις για κανέναν. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πειρασμών, αλλά αν έχεις θέληση μπορείς να μείνεις μακριά απ’ αυτούς.


8. «Θα περάσω καλά τελικά;»

Ναι, θα περάσεις υπέροχα. Δεν υπάρχουν καλύτερα χρόνια από τα φοιτητικά. Το ακούς και το ακούς ξανά, αλλά πραγματικά ισχύει τόσο πολύ. Ναι θα διαβάσεις, θα πιεστείς, θα αναλάβεις τις ευθύνες σου, αλλά ταυτόχρονα θα περάσεις γαμάτα. Θα γνωρίσεις κόσμο, θα παρτάρεις, θα απελευθερωθείς και δε θα θες να τελειώσει με τίποτα όλο αυτό που ζεις.


Άντε και καλή φοιτητική ζωή!

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET