ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Όλοι κάνουν share το εξώφυλλο. Τις φωτογραφίες εντός του άρθρου, τις έχετε δει;

Το περιοδικό National Geographic έχει ξεκινήσει μια καθηλωτική εκστρατεία με το σύνθημα ‘Πλανήτης ή Πλαστικό;’. Είναι κάτι που μας αφορά όλους προκειμένου να μας ξυπνήσει απ’τον λήθαργο που έχουμε επέλθει και να πάρουμε επιτέλους δραστικά μέτρα για τον πλανήτη πριν είναι πάρα πολύ αργά. Άλλωστε, μπορεί τώρα να μην αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις, στο μέλλον όμως […]

Το περιοδικό National Geographic έχει ξεκινήσει μια καθηλωτική εκστρατεία με το σύνθημα ‘Πλανήτης ή Πλαστικό;’. Είναι κάτι που μας αφορά όλους προκειμένου να μας ξυπνήσει απ’τον λήθαργο που έχουμε επέλθει και να πάρουμε επιτέλους δραστικά μέτρα για τον πλανήτη πριν είναι πάρα πολύ αργά. Άλλωστε, μπορεί τώρα να μην αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις, στο μέλλον όμως θα αντιληφθούμε πλήρως τον καταστροφικό αντίκτυπο των όσων κάνουμε.

Είναι γεγονός πως η ανθρωπότητα υστερεί παιδείας. Αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε.Πώς μπορείς άλλωστε να χαρακτηρίσεις κάποιον που δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά μεταξύ του κάδου απορριμάτων και του κάδου ανακύκλωσης; Πώς θα καταλάβει και θα κατανοήσει λοιπόν πόσο καταστροφικός μπορεί να γίνει ο πλαστικός εθισμός; Ή πως μπορείς να του ‘φυτρώσεις’ στο κεφάλι πως δεν πρέπει να πετάει σακούλες σε θάλασσες και ακτές;

Γι’αυτό η καμπάνια του National Geographic επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που εμείς οι καταναλωτές χρησιμοποιούμε το πλαστικό, σε συνεργασία πάντα με οργανισμούς που είναι πρόθυμοι να μειώσουν την ποσότητα του στα προϊόντα τους, αλλά και να φανερώσει πόσο καταστροφικοί έχουμε γίνει. Για να το πετύχει αυτό, ή καλύτερα για να του δώσουμε την σημασία που απαιτείται, χρησιμοποιεί σκληρές εικόνες που δεν γίνεται να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν (δεν παίρνω και όρκο βέβαια). Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, οπότε δεν χρειάζεται να γραφτεί πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί το πλαστικό αρκεί να αποτυπωθεί στα μάτια του καθενός και σε αυτό είναι που ποντάρει το περιοδικό.

Τα προβληματικά προϊόντα είναι γνωστό πως είναι οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα καλαμάκια. Εξ’ού και η σταδιακή κατάργηση των τελευταίων και από τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, αφού και τα καλαμάκια χρησιμοποιούνται μια φορά αλλά θέλουν πολλά χρόνια για να διασπαστούν πλήρως, ενώ συχνά δεν αποσυντίθενται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες.

Κάθε μέρα, οι εξερευνητές μας, οι ερευνητές και οι φωτογράφοι μαρτυρούν από πρώτο χέρι τον καταστροφικό αντίκτυπο του πλαστικού μίας χρήσεως στους ωκεανούς μας και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έντονη”, ανέφερε η διευθύνων σύμβουλος του περιοδικού.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ένα μικρό δείγμα της ζημιάς που προκαλούν 9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμάτων ετησίως. Επιστήμονες και ερευνητές ευελπιστούν να γεμίσουν τα κενά γνώσης σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πλαστικού, καθώς διαλύονται σε μικροσκοπικά σωματίδια που εισέρχονται στην τροφική μας αλυσίδα. Στόχος τους είναι επίσης να κατανοήσουν καλύτερα το ταξίδι τους από την πηγή, τη γη, μέχρι το βαθύτερο βάθος των απομακρυσμένων ωκεάνιων δαπέδων.


 

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET