fbpx

6 φράσεις που μοιάζουν με αγάπη, όμως στην πραγματικότητα είναι κτητικότητα!


Δυστυχώς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, η κουβέντα πάει συνεχώς στις τοξικές και χειριστικές σχέσεις. Όσο ακούμε για γυναικοκτονίες, έμφυλη βία και δυστυχισμένους συντρόφους, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να μιλήσουμε και να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις μέχρι να τις εξαλείψουμε. Όταν ένα τόσο όμορφο πράγμα όπως ο έρωτας, αντί να μας εξυψώνει και να βγάζει προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό, μας κάνει να φοβόμαστε τη σκιά μας και να μετράμε τις κινήσεις μας για να μη νευριάσουμε τ@ν σύντροφό μας, τότε κάτι πάει ΠΟΛΥ λάθος.

Είναι κρίμα να συνδέουμε την αγάπη με αρνητικά πρότυπα. Όταν ο άνθρωπός σου είναι προσκολλημένος πάνω σου, όταν θέλει να μαθαίνει τι κάνεις και πού είσαι 24/7, όταν δε σε αφήνει να βγαίνεις μόν@ σου ή χωρίς να τον ρωτήσεις πρώτα, τότε δε σ’ αγαπάει, σε θεωρεί κτήμα του. Όταν αντί για προστασία και ασφάλεια αρχίζεις να νιώθεις ότι κάποιος έχει δέσει ένα σχοινί γύρω σου που ολοένα και σφίγγει, τότε αυτό που αισθάνεσαι δεν είναι την αγάπη του, αλλά την παθολογική του ζήλια.

Υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τι είναι αγάπη και πώς εκφράζεται. Μας έχουν μπερδέψει λίγο και οι ταινίες βέβαια πάνω στο θέμα. Έχουν ωραιοποιήσει κινήσεις και φράσεις που το μόνο που φωνάζουν είναι red flags, αλλά για κάποιο λόγο παρουσιάζονται ως ο ultimate ρομαντισμός.

Για να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο και να μπορέσουμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις που γίνεται να προληφθούν (γιατί δεν είναι πάντα τόσο εύκολο), ρίξε μια ματιά παρακάτω κι αν νιώσεις ότι αυτές οι φράσεις λέγονται συχνά και επίμονα στη σχέση σου, νομίζω ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα και να θέσεις τα όριά σου:

 «Κανείς δε θα σε αγαπήσει όπως εγώ»

Τις πρώτες φορές ακούγεται γλυκό. Όταν λέγεται σε κάθε ευκαιρία όμως προσπαθεί να σου κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα ξαναβρείς άλλον να σε αγαπά τόσο, άρα δεν έχεις άλλη επιλογή από το να μείνεις για πάντα δίπλα του. Σαν να σου λέει ότι δεν υπάρχει αγάπη εκεί έξω παρά μόνο αυτή που σου προσφέρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος και με τον τρόπο που σου την προσφέρει. ΛΑΘΟΣ. Αυτό που σου δίνει δεν είναι αγάπη και σίγουρα όχι αυτή που αξίζεις. Επίσης, πίσω από αυτή τη φράση υποβόσκει κι ένα «δεν είσαι αρκετά άξι@ να αγαπηθείς και χάρη σου κάνω που είμαστε μαζί». Έτσι, καταλήγεις να μένεις σε αυτή τη σχέση από την ανασφάλεια που σου δημιουργεί. Κτητικότητα; 100%. Πέτυχε το στόχο του/της; Στο χέρι σου είναι!

«Αν φύγεις θα πεθάνω»

Μεγάλο κόκκινο σημαιάκι ανεμίζει. Είναι η κλασική τακτική ενός κτητικού ανθρώπου, να σ’ έχει του χεριού του και να σε κάνει να νιώθεις τύψεις και ενοχές. Παραμένεις σε μία σχέση που δε θέλεις, επειδή φοβάσαι ότι θα κάνει κάτι κακό στον εαυτό του και θα κατηγορηθείς εσύ γι’ αυτό. Παραμένεις γιατί φοβάσαι. Δεν αφήνεσαι, δεν είσαι ο εαυτός σου, γιατί φοβάσαι μην κάνει πράξη την απειλή του. Αν μείνεις όμως θα κάνεις κακό σε σένα. Απλά προσπαθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους να σε κρατήσει κοντά του/της κι αυτό μόνο ευτυχισμένη σχέση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως εκείν@ λοιπόν, βάλε πάνω απ’ όλα κι όλους τον εαυτό σου και κάνε το σωστό για σένα.

«Δε θα αφήσω κανέναν να σε πειράξει»

Εντάξει, δε χρειάζεται να πω πολλά στο συγκεκριμένο. Στο λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα χωρίς να είσαι υπό την πλήρη προστασία του/της, ή αλλιώς, έλεγχο. Τόση προστασία πια, ούτε σε λάκκο με κροκόδειλους να πήγαινες. Όλα θα είναι ύποπτα, όλα θα είναι φλερτ και εσύ δε θα μπορείς να αντιδράσεις πουθενά γιατί σου ‘χει πει ξεκάθαρα ότι θα ελέγχει τα πάντα για να μη σε/σας βλάψει κανείς. Φιλική συμβουλή: Ακούγεται αρχικά πολύ ρομαντικό και εν μέρει είναι. Η γραμμή όμως είναι πολύ λεπτή κι από ρομαντικό μπορεί να μετατραπεί πανεύκολα σε κουραστικό και ψυχοφθόρο. Η προστασία επιτυγχάνεται και με μια απλή συμβουλή. Άλλο προστασία κι άλλο έλεγχος.

«Μετά από όλα όσα έχω κάνει για εσένα;»

Το να απαριθμείς και να κοπανάς στον άνθρωπό σου όλα όσα έχεις κάνει γι’ αυτόν, δεν είναι αγάπη. Η αγάπη είναι ανιδιοτελής. Ό,τι κάνεις, το κάνεις γιατί το επιθυμείς, όχι επειδή περιμένεις αντάλλαγμα. Προφανώς δεν κάθεσαι να υπενθυμίζεις τις πράξεις σου παρά μόνο αν θέλεις να κάνεις τον άλλον να νιώθει ότι σου χρωστάει. «Σου έκανα αυτό και εσύ είσαι αχάριστ@!», «Σε βοήθησα όταν με είχες ανάγκη και τώρα που σου ζητάω να μη μιλάς σε αγόρια/κορίτσια, εσύ δε με σκέφτεσαι καθόλου». Κάτι που εκτός από κτητικό είναι και άκρως χειριστικό!

«Θέλω να είμαστε συνέχεια μαζί»

Στην αρχή είναι λογικό να υπάρχει η ανάγκη να περνάτε μαζί όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, αλλά όταν αυτό δε σταματά ποτέ (από τη μία πλευρά συνήθως), τότε αρχίζει και γίνεται ύποπτο. Δεν είναι φυσιολογικό να θες να είσαι 24/7 με ένα άτομο δίπλα σου. Εσύ από τη μεριά σου αρχίζεις να νιώθεις ένα βάρος και να αισθάνεσαι αποκομμέν@ από όλους κι όταν θέλεις να βγεις με την παρέα σου ή να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου, πρέπει να υποστείς γκρίνια, η οποία σε αναγκάζει εν τέλει να μην κάνεις τίποτα. Όχι λοιπόν, δε θέλει το καλό σου. Θέλει να σε έχει υπό τον έλεγχό του/της. Θέλει να σε απομονώσει από όλους και από όλα ώστε να μπορεί πιο εύκολα να σε ελέγχει πρακτικά και συναισθηματικά. Εάν όντως σε αγαπούσε θα ήταν χαρούμεν@ με ό,τι κάνει εσένα χαρούμεν@.

«Θα είσαι για πάντα δικ@ μου» 

Εκεί που είστε μες στα μέλια και μοιάζετε βγαλμένοι από νουβέλα του Nicolas Sparks, σου εκμυστηρεύεται ότι θα είσαι για πάντα δικ@ του/της. Not bad, εκτός αν αυτή η φράση αρχίζει και γίνεται καραμέλα και την πετάει σε φάσεις που δεν είναι και τόσο καίρια σε σημείο που νιώθεις άβολα. Τότε ξεκίνα να σκέφτεσαι μήπως είναι λίγο υπερβολικό όλο αυτό. Είναι πολύ όμορφο κάποιος να θέλει να είστε μια ζωή μαζί, αλλά αν απόλυτες λέξεις/φράσεις όπως «για πάντα», «ποτέ» και «μόνο μαζί σου» είναι συχνά στο λεξιλόγιό του, τότε τα κουδουνάκια αρχίζουν να χτυπάνε.


Photo by Krists Luhaers on Unsplash

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET