Τι παίζει με τα φοιτητικά συγγράμματα; Θα γίνει κανονικά η διανομή τους τελικά;


Η διανομή των φοιτητικών συγγραμάτων εξακολουθεί δυστυχώς να βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και μετά την διαβεβαίωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Αγγελόπουλο, ότι θα βρεθούν νέοι τρόποι τιμολόγησης προς τους εκδότες.

«Οι πρώτες αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας διά του γενικού γραμματέα κ. Αγγελόπουλου κρίνονται ως θετικές. Απομένει τα υπεσχημένα να εφαρμοστούν ώστε να αποφέρουν αποτελέσματα άμεσα», αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ.

Να θυμίσουμε ότι μετά από απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), είχε γίνει σχετική ανακοίνωση:

Ο ΣΕΕΒΙ εκφράζει την «οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους την διανομή για το ακαδημαϊκό έτος και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν γίνεται ακόμα λόγος για άρση της αναστολής διανομής συγγραμάτων, αλλά τηρείται μία στάση αναμονής ως ότου τα λόγια μεταφραστούν επιτέλους σε πράξεις. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι συνέπεια υπερβολικής καθυστέρησης και συγχρόνως βαρύτατης συσσώρευσης χρέους», προσθέτει ο Σύλλογος.

Οι εκδότες αντίστοιχα αναφέρουν:

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου, αν για την αποπληρωμή 12.000.000 ευρώ απαιτήθηκε διάστημα 10 μηνών (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017), ευλόγως για την αποπληρωμή τής έως σήμερα οφειλής ύψους 55.000.000 ευρώ θα απαιτηθούν 4 περίπου έτη, εφόσον δεν αλλάξει δραστικά η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Υπουργείο Παιδείας πάντως συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι τα φοιτητικά συγγράμματα θα διανεμηθούν κανονικά και δωρεάν σε όλους τους φοιτητές. 

Έχει γίνει κυριολεκτικά μύλος το θέμα με τα συγγράμματα. Να δούμε που θα πάει αυτή η κατάσταση. 

 

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Neopolis Team