ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Ο απόλυτος οδηγός για να εξελιχθεί η φοιτητική χρονιά που διανύουμε, όπως την ονειρεύτηκες!

Κατατάσσω τον εαυτό μου στην κατηγορία του μέσου φοιτητή κι έχω την εντύπωση πως κάτι τέτοιο δεν απέχει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα. Όντας λοιπόν, ένας «βετεράνος» των αμφιθεάτρων (χοχο), μπορώ να πω οτι οι περισσότερες φοιτητικές χρονιές …χάνονται επειδή χάνεται το χειμερινό εξάμηνο. Αυτό δηλαδή που διανύουμε τώρα. Κι εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο, έχω καταλήξει στο […]

Νότης Κουτσούκος

27 Οκτωβρίου, 2015

Κατατάσσω τον εαυτό μου στην κατηγορία του μέσου φοιτητή κι έχω την εντύπωση πως κάτι τέτοιο δεν απέχει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα. Όντας λοιπόν, ένας «βετεράνος» των αμφιθεάτρων (χοχο), μπορώ να πω οτι οι περισσότερες φοιτητικές χρονιές …χάνονται επειδή χάνεται το χειμερινό εξάμηνο. Αυτό δηλαδή που διανύουμε τώρα. Κι εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το χειμερινό εξάμηνο χάνεται συνήθως κάπου προς τα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Τουλάχιστον έτσι έχει συμβεί στο παρελθόν με μένα. Κι όχι μόνο μία φορά για να το θεωρήσω τυχαίο περιστατικό…

Σε κάθε περίπτωση όμως, για αυτό υπάρχουν τα προβλήματα. Για να βρίσκουμε τις λύσεις τους, έτσι δεν είναι; Σκέφτηκα που λέτε, μέσα σε αυτές τις 3 – 4 πολύ κρίσιμες εβδομάδες να φτιάξω έναν οδηγό που αν τον ακολουθήσετε κατά γράμμα όχι μόνο δε θα χάσετε το χειμερινό εξάμηνο αλλά θα χτίσετε και ισχυρές βάσεις για το θερινό που ακολουθεί. Για να μην πω για ολόκληρη τη φοιτητική σας πορεία και φανώ υπερβολικός. Αμφιβάλλετε; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τότε…

1. Πήγαινε στα μαθήματά σου

Έλα μην κρύβεσαι. Όλοι ξέρουμε πως πλέον από τις 5 μέρες που έπρεπε να πηγαίνεις σχολή, πηγαίνεις μόνο τις 3 κι αυτές με τάση να μειωθούν. Πίστεψέ με, δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος να κάνεις στην παρούσα φάση. Πρέπει να σφίξεις τα δόντια σου, να ξυπνάς κάθε πρωί και να μπεις εκ νέου στη ρουτίνα παρακολούθησης των μαθημάτων. Θυμάσαι τι ωραία που τα κατάφερνες τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου; Αφού μπόρεσες τότε, θα μπορέσεις και τώρα. Πάμε αγορίνα/κοριτσάρα μου!

2. Μείνε στη βιβλιοθήκη μετά τις διαλέξεις της ημέρας

Όσο περνούν οι εβδομάδες, τόσο πιο δύσκολα κι απαιτητικά γίνονται τα μαθήματα. Οι καλοί φοιτητές ξεχωρίζουν από τους μέτριους τη στιγμή που ορισμένοι συνειδητοποιούν πως δεν τα καταφέρνουν και τα παρατούν. Επειδή στη ζωή όμως, δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δε θέλω κι εσύ θέλεις (ξεκάθαρα!) θα ακολουθήσεις το συγκεκριμένο tip. Μετά το τέλος των διαλέξεων της ημέρας, θα περάσεις μια βόλτα από τη βιβλιοθήκη της σχολής σου, θα ανοίξεις τις σημειώσεις που μόλις κράτησες (φρόντισε να κρατάς) και θα κάνεις μια γρήγορη ανακεφαλαίωση. Όχι πολλά πολλά. 1 με 2 ώρες το πολύ και είσαι εντάξει. Το μυστικό κρύβεται στη συχνότητα της διαδικασίας κι όχι στην χρονική της διάρκεια…

3. Διάβασε 5 ώρες μέσα στο ΣΚ

diavasma - sk
Ω, ναι! Αυτό το 5ωρο πρέπει να είναι το μίνιμουμ του διαβάσματός σου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θέλεις 2 + 3 ώρες; 1 + 4; 5 + 0; Το πως θα τις απλώσεις είναι δικό σου και μόνο δικό σου ζήτημα. Σημασία έχει να τηρήσεις το πλάνο και μέσα στο ΣΚ να αφιερώσεις χρόνο στα μαθήματά σου λύνοντας ασκήσεις και κάνοντας επαναλήψεις κι εργασίες. Έτσι, όχι μόνο θα κρατάς μια μόνιμη επαφή με το επιστημονικό πεδίο το οποίο αποφάσισες να σπουδάσεις αλλά θα διευκολύνεις απίστευτα τον εαυτό σου εν’ όψει της επερχόμενης εξεταστικής. Και μπορεί σήμερα να λες «Έλα μωρέ, σιγά», εκείνη την περίοδο θα ευχαριστείς για τη συμβουλή…

4. Γνώρισε τους καθηγητές σου

Όχι, δεν εννοώ να πιάσεις όλους τους διδάσκοντες και ν’ αρχίσεις να τους γλείφεις όπως έκαναν κάτι αξέχαστες μαμάδες στο δημοτικό. Μπορείς όμως, να εκμεταλλευτείς τις ώρες της παράδοσης συμμετέχοντας και διατυπώνοντας απορίες. Ταυτόχρονα, οι ώρες γραφείου επιτελούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Τη γνωριμία των φοιτητών με τους διδάκτορές τους. Γιατί να μην ανοίξεις μια τέτοια πόρτα;

5. Κάνε φιλίες εντός της σχολής

parea-foititwn
Είναι μια συμβουλή που θα έδινα σε οποιονδήποτε πρωτοετή που ξεκινά φέτος τη σταδιοδρομία του. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως παύει να ισχύει και για εμάς τους παλιότερους. Πολλές φορές, οι παρέες μας αποτελούνται από άτομα εντελώς διαφορετικών σχολών. Προς θεού, δεν υπονοώ οτι αυτό είναι αρνητικό επειδή οι άλλοι είναι …κατώτεροι ή πιο χαζοί. Το επισημαίνω όμως, διότι είναι υψίστης σημασίας να αναπτύξουμε σχέσεις με συμφοιτητές μας με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε τα της σχολής, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μαθήματα κι ο ένας να «τραβήξει» τον άλλον στον Γολγοθά που ανοίγεται μέχρι το …πτυχίο.

6. Βγες περισσότερο, ξενύχτησε λιγότερο

Έχω ακούσει πολλούς, κυρίως γονείς και παππούδες, να παραπονούνται πως τα κανακάρια τους είναι όλη μέρα έξω αντί να διαβάζουν για τη σχολή. Το λάθος είναι στον χρονικό προσδιορισμό. Διότι η πλειοψηφία των φοιτητών είναι όλη νύχτα έξω! Την ημέρα, ή που χαζεύει σε υπολογιστές, tablet, smartphones και τηλεόραση ή που τρώει και κοιμάται. Τόσο απλά και τόσο …λάθος. Είτε το θέλεις είτε όχι, πρέπει να ελαττώσεις τις νυχτερινές σου εξορμήσεις και να βγαίνεις περισσότερο με το φως του ήλιου. Κι όταν λέω να βγαίνεις, δε εννοώ σε καφετέριες και καφενεία. Αναφέρομαι σε περιπάτους, βόλτες στο πάρκο, γυμναστική, μπασκετ, ποδήλατο κι οτι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Όλα αυτά, εκτός από τον υγιέστερο τρόπο ζωής που σου εξασφαλίζουν, αυξάνουν και την όρεξή σου για διάβασμα. Θα το δεις!

7. Κάνε σεξ

Αν ήδη κάνεις, τότε συνέχισε απτόητος. Αν δεν κάνεις, τότε φρόντισε να διορθώσεις το λάθος. Το σεξ είναι υγεία κι όταν μιλάμε για αυτές τις ηλικίες είναι …εκ φύσεως απαραίτητο και «κολλάει» σε οποιοδήποτε άρθρο συμβουλών. Μειώνει το άγχος, αυξάνει την αισιοδοξία και είναι απολαυστικό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Α! Πάντα προφυλάξεις…

8. Κάθε Δευτέρα, διάβαζε αντίστοιχα άρθρα

Είπα να κλείσω με κάτι τέτοιο. Αντίστοιχα άρθρα, δε θα δυσκολευτείς να βρεις στο ελληνικό διαδίκτυο. Μια απλή αναζήτηση αρκεί, τη στιγμή που το Neopolis είναι σίγουρα ο καλύτερός σου φίλος σε αυτήν τη διαδικασία. Μη νομίζεις πως έχω αυταπάτες. Δε θεωρώ αυτά τα άρθρα θαυματουργά, ούτε πιστεύω πως οι συντάκτες τους ανακάλυψαν την πενικιλίνη. Τα περισσότερα από αυτά που αναγράφονται τα ξέρεις και τα έχεις ακούσει ξανά, αρκετές φορές. Στόχος των άρθρων όμως, είναι να σου θυμίζουν κάποια πράγματα και να σε βάζουν στο ίσιο δρόμο κάθε φορά που …ξεφεύγεις. Κι όσο συχνότερα τα διαβάζεις, τόσο πιο «εντός διαδρομής» παραμένεις.

Άντε, καλή επιτυχία φιλαράκι!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET