ΕΛΛΑΔΑ

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης | Άθλια η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες!

Άθλια και απαράδεκτη είναι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με το σκηνικό να θυμίζει μια πλήρως υποβαθμισμένη χώρα. Κουβάδες με νερό στους διαδρόμους, μουχλιασμένοι τοίχοι, σάπιοι σωλήνες και κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, βρώμικοι χώροι! Αυτό είναι το περιβάλλον διαβίωσης χιλιάδων φοιτητών στο εν λόγω ΤΕΙ προκαλώντας την οργή πολλών για τις κακές […]

Default avatar

Guest Author

13 Ιουλίου, 2017

Άθλια και απαράδεκτη είναι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με το σκηνικό να θυμίζει μια πλήρως υποβαθμισμένη χώρα.

Κουβάδες με νερό στους διαδρόμους, μουχλιασμένοι τοίχοι, σάπιοι σωλήνες και κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, βρώμικοι χώροι!

Αυτό είναι το περιβάλλον διαβίωσης χιλιάδων φοιτητών στο εν λόγω ΤΕΙ προκαλώντας την οργή πολλών για τις κακές και αποτρόπαιες συνθήκες. Και δυστυχώς η διοίκηση του ιδρύματος έχει φιλονικία με τους φοιτητές για το καθεστώς λειτουργίας και διαμονής στις φοιτητικές εστίες.

Περπατώντας στο κτίριο των εστιών δεν θα ήταν άδικος ο χαρακτηρισμός ότι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς είναι τριτοκοσμικές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θανάση Μυλωνά στο φύλλο της THESSNEWS  με αριθμό 60 (01/07/2017-02/07/2017)​,  είναι τέσσερα χρόνια χωρίς πετρέλαιο και οι 200 φοιτητές που μένουν στις εστίες τον χειμώνα «παγώνουν» από το κρύο και το καλοκαίρι «λιώνουν» από τη ζέστη.

Οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν θερμαντικά σώματα και το ίδρυμα να επιβαρύνεται με χιλιάδες ευρώ από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Και ο λόγος που είναι έτσι;

Όπως αναφέρει ο Άγγελος Κικιλίγκας, τα τελευταία 4 χρόνια, λόγω της γραφειοκρατίας παρά τους άγονους αγώνες, οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ και οι εστίες έμειναν σε αυτή την κατάσταση. «Δεν μπορούσα να πιάσω το στυλό, καθώς τα δάχτυλά μου είχαν παγώσει από το κρύο, κάναμε μαθήματα με τα μπουφάν», σημειώνει ο φοιτητής.

Και όχι μόνο πολλές φορές αγοράζουν μόνοι τους τις συσκευές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα επιδιορθώνουν και μόνοι τους! «Εμείς εδώ ήρθαμε για να σπουδάσουμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Δεν ξέρουμε αν οι εστίες ως μονάδα εντάσσονται στη διοικητική λειτουργία του ΤΕΙ και στον προϋπολογισμό του».

Στον αντίποδα, τη δική του απάντηση για την κατάσταση των εστιών δίνει ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης. Ο ίδιος κάνει λόγο για ελλιπή χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά και για τις προσπάθειες της διοίκησης να ανακαινίσει τις εστίες, οι οποίες όμως «βρίσκουν» στην αντίρρηση των φοιτητών να βγουν από αυτές ακόμη και για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες!

Όπως υποστηρίζει, πριν δύο χρόνια το ίδρυμα προκήρυξε διαγωνισμό για την πλήρη ανακαίνιση των εστιών. Αν και βρέθηκε ο εργολάβος, οι φοιτητές αρνήθηκαν να αφήσουν τα δωμάτιά τους, καθώς θεωρούν ότι αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν, ενώ ζητούν από το ίδρυμα να καλύψει το κόστος διαμονής τους το διάστημα που θα κρατήσει η ανακαίνιση.

«Κληρονομικό δικαίωμα» στις εστίες

«Δεν μπορεί ένας φοιτητής να μπαίνει στο 1ο έτος και να μένει 20 χρόνια μέσα, χωρίς να ξέρουμε πότε θα πάρει πτυχίο. Δεν είναι δίκαιο να μένει κάποιος στις εστίες που πριν κάποια χρόνια θεωρούνταν οικονομικά αδύναμος, ενώ κάποιος που σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση να μην έχει δικαίωμα διαμονής σε αυτές», αναφέρει ο κος Βαρσαμίδης.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

H Σκόπελος στις 10 πιο εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες στον κόσμο!

ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός από τη θέρμανση και τις διακοπές, οι Έλληνες κόβουν και το μπάνιο λόγω ακρίβειας!

TECH NEWS

Η Apple νιώθει ότι απειλείται από το ChatGPT και θέλει να φέρει τη Siri στα μέτρα του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET