ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

10 «φοιτητικά μυστικά» που κάθε 20χρονος θα ανακαλύψει μόνος του, αργά ή γρήγορα!

Τα φοιτητικά μας χρόνια συνθέτουν τις πιο υπέροχες αναμνήσεις – βραδιές στο σπίτι με φίλους και κρασάκι, ξέφρενα πάρτι, παθιασμένοι έρωτες, αξέχαστα hangovers, ακόμη και οι συζητήσεις με καθηγητές στις ώρες εκτός μαθήματος. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο είναι το μέρος όπου αναπτύσσεται η τελική μορφή του χαρακτήρα μας και προστίθενται οι πλέον σημαντικές πτυχές του, κυρίως όσον αφορά […]

Θεώνη Σταματοπούλου

22 Σεπτεμβρίου, 2016

Τα φοιτητικά μας χρόνια συνθέτουν τις πιο υπέροχες αναμνήσεις – βραδιές στο σπίτι με φίλους και κρασάκι, ξέφρενα πάρτι, παθιασμένοι έρωτες, αξέχαστα hangovers, ακόμη και οι συζητήσεις με καθηγητές στις ώρες εκτός μαθήματος. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο είναι το μέρος όπου αναπτύσσεται η τελική μορφή του χαρακτήρα μας και προστίθενται οι πλέον σημαντικές πτυχές του, κυρίως όσον αφορά το μέλλον που ακολουθεί.

Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε για το τι θα ευχόταν να γνωρίζει πριν μπει στο Πανεπιστήμιο, οι απαντήσεις πραγματικά θα ποικίλλουν. Μερικοί θα προσπαθήσουν να πείσουν τους νέους φοιτητές να μην επιτρέψουν τα πρώτα έτη να πάνε στράφι, άλλοι θα τους συμβουλεύσουν να ζήσουν στο έπακρο κάθε στιγμή της φοιτητικής διασκέδασης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θα δηλώσουν απογοητευμένοι με τον μύθο της φοιτητικής ζωής, στο σύνολό της.

Παρακάτω λοιπόν, θα διαβάσεις τις δικές μας συμβουλές προς φοιτητές, με την ελπίδα πως πρόκειται για την καλύτερη αντίστοιχη λίστα που έπεσε στα χέρια σου. Αυτά είναι τα πράγματα που όλοι μας θα ευχόμασταν να γνωρίζαμε πριν διαβούμε την πόρτα των αμφιθεάτρων για πρώτη φορά και θα έκαναν τη ζωή μας πολύ (πολύ όμως) ευκολότερη:

1. Κανείς (σχεδόν) δεν παίρνει πτυχίο στα 4 χρόνια ακριβώς.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Είναι ουσιαστικά ένα ράλι στο οποίο υπάρχουν κερδισμένοι, λιγότερο κερδισμένοι και …χαμένοι. Οι επιλογές που κάνεις σου ανήκουν και είναι αυτές που θα σε συνοδεύσουν στα επόμενα χρόνια σου. Επιλογή είναι να τελειώσεις την σχολή σου στα 4 χρόνια, επιλογή είναι και να την τελειώσεις στα 8. Και κάθε μία από αυτές, έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Να θυμάσαι όμως, πως το πτυχίο μετά από 4 χρόνια ακριβώς, δε σημαίνει απαραίτητα κι επιτυχία στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που ισχύει το ακριβώς αντίθετο…

2. Η πνευματική διαταραχή είναι απολύτως υπαρκτή. Και δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύψεις.

Μην φοβηθείς να αναζητήσεις βοήθεια αν νιώσεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον ψυχισμό σου. Προς θεού, δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Αντιθέτως, η ηλικία των 20 είναι μια τόσο ευαίσθητη ηλικία (για ένα σωρό λογους) που οι περισσότεροι εξ’ ημών περνάμε τέτοιου είδους δυσκολίες. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο…

3. Ακόμη και οι «φοιτητές – υποδείγματα» κάποιες φορές …το χάνουν.

Το άτομο εκείνο που έρχεται στο αμφιθέατρο από τις 8 το πρωί, συμμετέχει στην παράδοση, κάνει όλες του τις εργασίες και φαίνεται αψεγάδιαστο, μόνο τέτοιο δεν είναι. Διότι στην πραγματικότητα, κανείς μας δεν είναι ιδανικός κι αλάνθαστος. Παρατηρώντας και συγκρίνοντας τον εαυτό σου μ’ εκείνον/η, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάνεις πολύτιμο χρόνο από την ζωή σου. Κι αυτό, είναι κάτι που πραγματικά δεν θέλεις…

4. Δεν είσαι ο μόνο νευρικός και τρομοκρατημένος.

Ακόμη κι αν κάποιοι φαίνεται να είναι πιο συγκροτημένοι από εσένα, πίστεψέ με, είναι το ίδιο τρομοκρατημένοι μαζί σου. Οκ, το καμουφλάρουν καλύτερα, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να είσαι γενναίος/α, να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και προπαντώς, να μάθεις να χαλαρώνεις σε καταστάσεις πίεσης!

5. Οι καλοί βαθμοί δεν είναι το μόνο που μετράει.

Ναι, είναι σημαντικοί, αλλά υπάρχουν και πιο ουσιαστικά πράγματα στη ζωή. Το να αποκτήσεις το πτυχίο είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα. Το να το καταφέρεις με έναν καλό μέσο όρο στη βαθμολογία σου, είναι ακόμη πιο σημαντικό κατόρθωμα. Κανένα από τα δύο όμως, δεν αρκεί ούτως ώστε να εξασφαλίσεις την «επιβίωσή» σου σ’ αυτήν την τρομερά δύσκολη αγορά εργασίας που θα αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα, εκεί έξω.

6. Ο ύπνος είναι …ανεκτίμητος.

Το Πανεπιστήμιο είναι πιθανώς η τελευταία ευκαιρία που θα έχεις για να απολαύσεις απίστευτα sessions ύπνου σε καθημερινή και ολοήμερη βάση. Εκμεταλλεύσου το, διάολε! 

7. Ναι, οι υποχρεώσεις και η κοινωνική ζωή συνδυάζονται.

Προφανώς και πρέπει να ξέρεις πως θα διατηρήσεις την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς σου. Δεν είναι δυνατόν ωστόσο, μόνο να σπουδάζεις ή μόνο να δουλεύεις και να αγνοείς τις απλές, καθημερινές στιγμές που σου προσφέρει η ζωή. Ναι, καλό το δημιουργικό άγχος και η εγρήγορση, αλλά υπάρχει επίσης και το τσιλάρισμα με φίλους, το χάζεμα ταινιών και σειρών, η ενασχόληση με αθλήματα, η νυχτερινή έξοδος και φυσικά οι …μεγάλοι έρωτες!

8. Οι άνθρωποι φεύγουν από την ζωή σου το ίδιο γρήγορα όπως μπαίνουν σε αυτήν.

Είναι φυσιολογικό οι φιλίες να ξεθωριάζουν με τον χρόνο, αλλά αν θες να διατηρείς καλές σχέσεις με όσους νοιάζεσαι πραγματικά, θα πρέπει να δουλεύεις γι’ αυτές σε καθημερινή βάση. Διαφορετικά, θα μείνεις μόνος/η, πριν καν το καταλάβεις…

9. Η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι πραγματική …επιστήμη.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις από πόσα χρήματα αποτελείται ο μηνιαίος προϋπολογισμός σου. Συνήθως, όταν δεν βγάζεις τα δικά σου χρήματα και ζεις με άλλων (στην προκειμένη περίπτωση των γονιών σου), είναι το πιο εύκολο πράγμα να τα σπαταλάς παντού, συνεχώς κι αλόγιστα. Καιρός να συνειδητοποιήσεις όμως, πως ένας καφές, ένα ποτό, ένα ρούχο ή κάποια συσκευή, απαιτούν και τις αντίστοιχες θυσίες εκ μέρους σου…

10. Πάντα υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις σωστά μια διαμάχη.

Στο Πανεπιστήμιο, επειδή πρέπει να συνυπάρχεις με πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, είναι λογικό να υπάρχουν έντονες συζητήσεις και στιγμές μεταξύ σας. Οι αντιδράσεις εν θερμώ όμως, όπως και η εκδικητικότητα, μόνο σε καλό δε θα σου βγουν μακροπρόθεσμα. Και τα φοιτητικά τα χρόνια, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψεις τα παραπάνω και να διαμορφώσεις έναν χαρακτήρα που θα σου επιτρέπει να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε «ανθρώπινη κρίση»!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET