ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

Έλληνες φοιτητές αξία! 💪

Neopolis Team

27 Νοεμβρίου, 2023

Άλλη μία φορά που Έλληνες φοιτητές αποδεικνύουν την αξία τους και αποκαθιστούν την ελπίδα για το μέλλον αυτής της χώρας και του κόσμου γενικότερα!

Όσα στραβά κι αν κουβαλάει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα έχει πάντα ένα θετικό κι αυτό είναι οι φοιτητές της. Είναι αυτοί που με το πείσμα, τη θέληση και φυσικά τις δυνατότητές τους, φέρνουν ειδήσεις σαν την παρακάτω, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν είμαστε ένα «καμένο χαρτί», απλά να, η Ελλάδα έχει την κακή συνήθεια να βάζει εμπόδια στα παιδιά της.

Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες που έχουν σημειώσει κατά καιρούς Έλληνες φοιτητές λοιπόν, προσθέστε και την καινοτομία της ομάδας «Ερμής» του Παν/μίου Θεσσαλίας. Το νέο τους project είναι ένας εξωσκελετός που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ζωής ΑμεΑ, καθώς αποτελεί ένα μηχανικό εξάρτημα που θέλει να εξασφαλίσει την αυτοεξυπηρέτησης ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, όπως να στέκονται τα άτομα όρθια όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να περπατούν και να κινούνται γενικότερα.

Οι 21 φοιτητές από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εργάζονται στην κατασκευή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, με τον επικεφαλή, Χρήστο Μπελογιάννη, να αναφέρει στον Taxydromo.gr ότι πρόκειται για έναν εξωσκελετό που καλύπτει το ανθρώπινο σώμα από τη μέση και κάτω και βασίζεται στο συνδυασμό της ιατρικής και της ρομποτικής με βασικά στοιχεία μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας.

Η ομάδα μας στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν εξωσκελετό για άτομα με παραπληγία, ένα ρομποτικό σύστημα υποβοήθησης με εργονομικό σχεδιασμό για άτομα με κινητικά προβλήματα, ο οποίος θα συμμετέχει στον διαγωνισμό του Cybathlon 2024 που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται ανά 4 χρόνια, από το 2016, και σήμερα αριθμεί συνολικά 10 αγωνίσματα. Η ομάδα μας συμμετέχει στην κατηγορία του διαγωνισμού ‘exoskeleton race’. Η κατηγορία αυτή αφορά εξωσκελετούς που πρέπει να ολοκληρώσουν μία πίστα με δοκιμασίες βασισμένες στην καθημερινότητα σε περιορισμένο χρόνο με πραγματικές προκλήσεις που θα συναντούσε κάποιος άνθρωπος με παραπληγία».

Σύμφωνα με τους φοιτητές του «Ερμή», ο συγκεκριμένος εξωσκελετός μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμος για ένα άτομα με παραπληγία όχι μόνο στη δυνατότητα της κίνησης που θα του δώσει, αλλά και στο δέρμα, στο ερειστικό, αναπνευστικό, ουροποιητικό και κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και στην ψυχολογία του ατόμου.

Οι προσπάθειες των φοιτητών επικεντρώθηκαν, ακόμη, στο να δημιουργήσουν έναν εξωσκελετό που να παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια σε αυτόν που το χρησιμοποιεί, αλλά παράλληλα να είναι προσιτός οικονομικά, εύκολος στο χειρισμό, να έχει άνετη εφαρμογή και να προσφέρει μεγάλη αυτονομία.

«Η πρότασή μας δε μένει, μόνο, στα όρια της τεχνολογίας. Είναι εφικτή στο να υλοποιηθεί και να δώσει «βήμα» σε άτομο με κινητικά προβλήματα» εξηγεί ο φοιτητής.

Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή στο διαγωνισμό Cybathlon στη Ζυρίχη, τον Οκτώβριο του 2024.

Από τεχνικής άποψης, η ομάδα έχει ολοκληρώσει την έρευνα και έχει περάσει προς την ανάπτυξη του ρομποτικού εξωσκελετού. Βάση προγραμματισμού προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατασκευής τον Απρίλιο 2024 και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν προσομοιώσεις με τον πιλότο.

Ωστόσο το βασικό τροχοπέδη που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι η έλλειψη πόρων. Όπως αναφέρει η φοιτήτρια του τμήματος ΗΜΜΥ Αναστασία Κουκλάκη η ομάδα έχει απευθυνθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβει επιχορηγήσεις.

Τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την κατασκευή του εξωσκελετού είναι πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα πέρα από την επιχορήγηση που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο να χρειαζόμαστε και άλλα χρήματα. Έχουμε απευθυνθεί σε εταιρείες, ώστε είτε να μας καλύψουν με χορηγίες είτε να μας κάνουν σχετικές εκπτώσεις στα εξαρτήματα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συλλαλητήριο 28/2: Κλιμακώνεται ο αγώνας κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Με μηνιγγίτιδα 20χρονη φοιτήτρια – Κατέρρευσε την ώρα της συνέλευσης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET