ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτήτρια του ΟΠΑ διακρίθηκε για τη συνεισφορά της στο διεθνές project ‘Open Library’!

Αυτή σίγουρα είναι μόνο η αρχή των διακρίσεων κι επιτυχιών για την Κωνσταντίνα!

Neopolis Team

7 Ιουλίου, 2022

Η παγκόσμια διάκριση της Κωνσταντίνας Ζούνη αποτελεί μεγάλο γεγονός τόσο για την ίδια όσο για το πανεπιστήμιό της αλλά και τη χώρα γενικότερα. Στο διεθνές project ‘Open Library’ συγκεκριμένα, η προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ κατάφερε να ξεχωρίσει και να κατακτήσει τη διάκριση ‘Open Library Fellow’ για τη συνεισφορά της στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη».

Με καθοδηγητή τον διδάσκοντα Διομήδη Σπινέλλη, η Κωνσταντίνα και 40 ακόμη φοιτητές του ίδιου μαθήματος, συνεισέφεραν στον κώδικα σε 29 διαφορετικά έργα λογισμικού. Στόχος του εν λόγω μαθήματος είναι να δώσει τα εφόδια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ώστε να κατανοούν, να αναλύουν και να συνεργάζονται, συνεισφέροντας σε ρεαλιστικά έργα ανάπτυξης λογισμικού, μαθαίνοντας πρακτικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους οργανισμούς στον πλανήτη. Η καινοτομία του μαθήματος έγκειται και στη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στα παραδείγματα στις ασκήσεις και στις εργασίες του μαθήματος.

https://www.facebook.com/auebdmst/posts/pfbid0KRGauisYRNsygfXYCLfPaQ4EANEenhihpMeQ2ybcUyrFAUR7UASGkywvctS6fRyPl


Τι είναι το Open Library

Το έργο στο οποίο δούλεψε η Κωνσταντίνα αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει 35 εκατομμύρια βιβλία και αρχειοθετεί 682 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Στόχος του είναι η δημοσίευση βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. 

Όπως είπε η ίδια η Κωνσταντίνα Ζούνη:

«Στο εαρινό εξάμηνο του 2022, επέλεξα την κατεύθυνση «Τεχνολογίες λογισμικού και ανάλυσης δεδομένων» όπου εμβαθύνουμε στις έννοιες του λογισμικού και της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων. Μέσω του μαθήματος «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη» του κ. Σπινέλλη μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε ένα έργο ανοιχτού λογισμικού (open source).

Ο όρος ανοιχτός κώδικας αναφέρεται σε έργα βασισμένα στις αρχές τις ανοιχτής ανταλλαγής και συνεργασίας που οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα, καθώς ο κώδικάς τους είναι δημόσια προσβάσιμος. Στο πλαίσιο της εργασίας του μαθήματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κληθήκαμε να επιλέξουμε ένα έργο που μας ενδιαφέρει και να συμβάλουμε, γράφοντας κώδικα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Έπειτα από αναζήτηση, βρήκα τo Open Library, ένα έργο του οργανισμού Internet Archive που προσφέρει ένα δημόσια προσβάσιμο κατάλογο βιβλίων και στοχεύει να συμπεριλάβει κάθε βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μου με την ομάδα του έργου, λάμβανα μέρος στις εβδομαδιαίες διαδικτυακές τους συναντήσεις και συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις σχετικά με διάφορα ζητήματα του έργου. Ακόμα, κάθε εβδομάδα δούλευα σε μικρά ή πιο μεγάλα προβλήματα (GitHub issues) τα οποία στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας αξιολογούσαν. Τα προβλήματα που επέλυσα είχαν σχέση κυρίως με τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη κατά την περιήγησή του στην ιστοσελίδα καθώς και με τη δημιουργία μιας κάρτας (social card) με την οποία οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τις λίστες με τα βιβλία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν πολύ σημαντική, καθώς έμαθα να συνεργάζομαι και να γράφω κώδικα στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου, να χρησιμοποιώ νέα εργαλεία όπως το docker, και ισχυροποίησα τις γνώσεις μου στην python, CSS, JavaScript».

Κι αυτή σίγουρα είναι μόνο η αρχή των διακρίσεων κι επιτυχιών για την Κωνσταντίνα!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET