ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Ουρές για τα δωρεάν rapid test που πραγματοποιήθηκαν σε φοιτητές!

Η προσφορά με τη ζήτηση βέβαια, δεν συνέπιπταν...

Neopolis Team

16 Νοεμβρίου, 2020

Καλά κρατεί το πρόβλημα του ΑΠΘ με τον κορωνοϊό και τη διασπορά του στις φοιτητικές εστίες, με περίπου 55 οικότροφους να έχουν υποβληθεί σε δωρεάν rapid test την Παρασκευή.

Η προσέλευση που σημειώθηκε ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις στο GRtimes.gr της προέδρου του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσ/νίκης (ΣΟΦΕΘ), Άντζελα Λάρδα, τα τεστ αποδείχθηκαν πολύ λίγα συγκριτικά με τον αριθμό των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες.

Ακόμη, η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέρες μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων στους εν λόγω χώρους καθώς και έπειτα από κινητοποιήσεις και πιέσεις τόσο των φοιτητών όσο και του Συλλόγου για να έρθει εν τέλει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Όπως καταγγέλει ακόμα η πρόεδρος, τους τελευταίους οκτώ μήνες η κατάσταση στις εστίες δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι σε μια περίοδο πανδημίας.

Δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις, ενώ τα τεστ των υπολοίπων φοιτητών καθυστέρησαν αρκετά από τη στιγμή που βρέθηκαν κρούσματα.

Το τελευταίο πρόβλημα βέβαια, παρουσιάστηκε απ’ όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κιόλας κρούσματα στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, με τη διενέργεια της ιχνηλάτησης και των τεστ σε όλους τους φοιτητές να είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 22/10 και στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 29/10.

Όλα αυτά φυσικά, όπως είπαμε και παραπάνω, είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση του ΣΟΦΕΘ, ο οποίος μέσα από ανακοίνωσή του στις 9/11, ανέφερε τα παρακάτω:

«Σύντομη περιγραφή των κινητοποιήσεων στις εστίες

Στις 3 Νοέμβρη ο Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διεύθυνσης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης. Για μία ακόμα φορά ο διευθυντής των εστιών Σ.Φιλιππίδης και ο εκπρόσωπος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Κ. Παπάντος αντιμετώπισαν τους φοιτητές με χλευασμούς ειρωνείες και τραμπουκισμούς. Συγκεκριμένα , ο διευθυντής έφτασε σε σημείο να βρίσει και να σπρώξει φοιτητές(!) , αδιαφορώντας για τη κρισιμότητα της κατάστασης των εστιών εν μέσω πανδημίας και τα αιτήματα του.

Ταυτόχρονα την στιγμή που επιβεβαιώθηκε οικότροφος θετικός σε κορονοιό επέλεξε να κλείσει την γραμματεία, παρακωλύοντας τις διαδικασίες για τη μεταφορά του συνοικοτρόφου μας σε ξενοδοχείο καραντίνας .

Ποιοι είναι οι αρμόδιοι;

Η στάση αυτή δεν μας ξαφνιάζει, καθώς έρχεται σε σύμπνοια με τη πολιτική που ακολουθεί το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του από την αρχή της πανδημίας απέναντι στους εστιακούς φοιτητές. Με την πολιτική, δηλαδή, που πατάει επάνω στις διαιρεμένες τάξεις των ανθρώπων και επιβάλλει σε αυτούς που τυχαία βρίσκονται στις χαμηλότερες να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να αντιμετωπίζονται ως κόστος από τα τα κράτη που υιοθετούν αυτές τις πολιτικές. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι πολιτικές αυτές πριν μερικούς μήνες επέλεξαν να μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (τακτικές απολυμάνσεις, μάσκες, δωρεάν τεστ κ.ά.) ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε αυτά. Οι κρίσιμοι μήνες που ακολούθησαν μας βρήκαν εκτεθειμένους στην πανδημία, χωρίς καμία απολύμανση και αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, με μείωση του προσωπικού καθαριότητας καθώς και του ωραρίου διανομής φαγητού (με αποτέλεσμα να συνωστιζόμαστε ).

Ταυτόχρονα οι ίδιες πολιτικές επέλεξαν να ενισχύσουν με εκατομμύρια τα ΜΜΕ για την προπαγάνδιση της ατομικής ευθύνης, όπως και τα σώματα ασφαλείας για την καταστολή στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους. Εκατομμύρια επίσης δόθηκαν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει.

Στο κομμάτι της καταστολής έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της ίδρυσης νέου σώματος ασφαλείας εντός των πανεπιστημίων. Όπως είδαμε η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη στην ΑΣΟΕΕ από άτομα των οποίων η δράση δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές και τους αγώνες τους και τον οποίο καταδικάζουμε ώστε να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες τους ήδη είχαν εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα στο δικαίωμα των φοιτητών να διεκδικούν και να οργανώνονται μέσα στους συλλόγους τους. Πιο συγκεκριμένα, φέρνει ‘’πανεπιστημιακούς μπράβους’’, ένα σύνολο μέτρων βγαλμένο από άλλες εποχές με face control και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρήκε χρήματα για να προσπαθήσει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια ανακοινώνοντας πως θα προσληφθούν 2000 ‘’πανεπιστημιακοί μπράβοι’’ αλλά για την υγεία μας και συνολικά για την κατάσταση στις εστίες δεν δίνουν φράγκο. Είναι λοιπόν γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα τους περάσει.

Για τις εστίες ειδικότερα

Το τελευταίο διάστημα με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη , συνοικότροφοι μας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με την διεύθυνση να προσπαθεί να το αποκρύψει μένοντας πρακτικά άπραγη χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, όπως να ενημερώσει του φοιτητές και να ιχνηλατήσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την διασφάλιση της υγειάς μας. Την ίδια ώρα ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Δ. Κωβαίος προκλητικά δήλωνε ότι έχουν γίνει όλα τα παραπάνω ενώ η συλλογική μας πρωτοβουλία ήταν αυτή που φρόντισε για την ενημέρωση των συνοικοτρόφων μας και προέβη σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις του συλλόγου οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε πρυτανεία, διεύθυνση και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ . Η επιμονή των αρμόδιων φορέων να υποβαθμίζουν συστηματικά την ποιότητα των ζωών μας, μας εξοργίζει και οξύνει τον αγώνα μας. Όπως είπαμε και στην αρχή δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω και να δεχτούμε εκπτώσεις στις ζωές μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας , θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί , να υπερασπιστούμε τις ζωές μας , τη δημοσία υγεία και παιδεία.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στη διεύρυνση του αγώνα και καλούμε φοιτητικούς συλλόγους και τους Συλλόγους Οικοτρόφων στον ελλαδικό χώρο να στηρίξουν και να πλαισιώσουν με αντίστοιχες αποφάσεις και δράσεις τον κοινό μας αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Άμεσα μαζικά τεστ για τους εστιακούς/ές φοιτητές/ριες

Άμεση ιχνηλάτηση και όχι αυτοιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων

Υγειονομικό υλικό δωρεάν για όλους /ες τους οικοτρόφους /ίσσες

Συχνή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων

Μονιμοποίηση παρουσίας κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ που να επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της πανδημίας

Άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός

Άμεσα δίκτυο και σήμα για κάθε δωμάτιο

Άμεση επισκευή όλων των βλαβών σε υδραυλικά ,μπάνια και ασανσέρ

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας , συντήρησης σίτισης και ψυχικής υγείας

Η ανακοίνωση της νίκης των φοιτητών ήρθε από τη συλλογικότητα «Πρωτοβουλία Εστιών», η οποία έγραψε «σήμερα 11/11 ο Σύλλογος μας, στην 9η μέρα κατάληψης κέρδισε την πρώτη του νίκη! Σήμερα κερδίσαμε δωρεάν τεστ στις εστίες. Το ότι καταφέραμε κάτι δεν μας εφησυχάζει αλλά ίσα ίσα μας πεισμώνει περισσότερο! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα!»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΥΔΟΞΟΣ: Παράταση πήραν οι δηλώσεις συγγραμμάτων, αν το άφησες για τελευταία στιγμή!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητής του ΠΑΔΑ έφτιαξε λαμπάδα Μαρίνα Σάττι, μήπως και δούμε… ανάσταση στην Eurovision!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET