ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Είναι και μερικές φιλίες που τελείωσαν και δεν αξίζουν δεύτερη ευκαιρία!

Γράφει η Θεώνη Σταματοπούλου Γιατί ακόμη κι αν τη δώσεις, ξέρεις ότι ένα κομμάτι μέσα σου δεν μπορεί να τον/την εμπιστευτεί και αυτό που κάποτε σας ένωνε, δε θα είναι ξανά το ίδιο.

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και οι φιλικές περνούν από διάφορες φάσεις.

Μπορεί να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που την πρώτη φορά να μη σου κάνει καθόλου καλή εντύπωση, αλλά έπειτα να συνειδητοποιήσεις ότι έπεσες έξω και ότι έχετε τόσα κοινά, ώστε να κάνετε παρέα. Για την ακρίβεια, συνήθως έτσι γίνεται. Από την άλλη, μπορεί να βρεθείς να κάνεις κολλητή παρέα με άτομα που στην αρχή μοιάζατε σα δυο σταγόνες νερό (σε επίπεδο προσωπικότητας), αλλά με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα άλλαξαν και τα χνώτα σας να μην ταιριάζουν πια. Και δεν υπάρχει κάτι κακό στο να αποδεχτείς ότι ο νέος σου εαυτός δεν ταιριάζει πια με εκείνον του/της κολλητού/ής σου. Τέλος, μπορεί ακόμα και μία ερωτική σχέση να καταλήξει σε φιλική μετά από ένα χωρισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια θέση στη ζωή μας και πάλι καλά δηλαδή, γιατί είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε τους τοξικούς από τους μη τοξικούς και αυτούς που μας προσφέρουν πράγματα και δεν μπαίνουν εμπόδιο στα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τα σχέδια, τις αποφάσεις και τις σχέσεις μας.

Φυσικά και υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, μη γελιόμαστε! Υπάρχουν άνθρωποι που τρέφονται από το να προκαλούν πόνο στους άλλους ή να τους βάζουν τρικλοποδιές ή να παριστάνουν κάποιους που δεν είναι. Μα πού ζεις; Ο κόσμος είναι γεμάτος από τοξικούς ανθρώπους που έχεις δίπλα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. 

Γνωρίζω πολλούς που έχουν στο πλάι τους λίγους και καλούς φίλους που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, άλλους που έχουν πολλές παρέες και άλλους που έχουν πραγματικά μόνο ένα φίλο και καλό. Γνωρίζω επίσης ανθρώπους που είναι κολλητοί από τα παιδικά τους χρόνια έως και σήμερα, αλλά και ανθρώπους που είναι τόσο ασταθείς στις φιλίες τους, που μάλλον λυκοφιλίες τις λες.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που αποφασίζουν να απομακρύνουν έναν ή και περισσότερους, μέχρι πρότινος, φίλο/ους από δίπλα τους, γιατί απλά δεν πήγαινε άλλο. Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να πληγώνονται κρατώντας τους στη ζωή τους.

Προσωπικά ανήκω στους ανθρώπους που τους έχουν μετρημένους στο χέρι και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Στην εποχή μας είναι προτιμότερο να έχεις συγκεκριμένα άτομα δίπλα σου, που να ξέρεις ότι σε αγαπούν και τους αγαπάς και ότι μπορείς να τους εμπιστευτείς απόλυτα, παρά να περιφέρεσαι από εδώ και από εκεί δημιουργώντας επιφανειακές φιλίες. Επίσης, έχω απομακρύνει κατά καιρούς από δίπλα μου αρκετούς ανθρώπους που ενώ αρχικά τα πηγαίναμε καλά, στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι όχι μόνο δε μου προσφέρουν κάτι, αλλά μου παίρνουν κιόλας. Κι αν με ρωτάς, δεν έχω μετανιώσει για κανέναν από αυτούς.

Γιατί είναι και μερικές φιλίες που δεν αξίζουν δεύτερη ευκαιρία και είναι για το καλό και των δύο να μείνει ο ένας μακριά από τον άλλο και να συνεχίσει ο καθένας τη ζωή του όπως θέλει.

Όπως και στις ερωτικές σχέσεις, έτσι και στις φιλικές δύσκολα γίνεται επανασύνδεση όταν το γυαλί έχει ραγίσει, ειδικά αν έχει συμβεί κάτι πολύ χοντρό. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα στη ζωή μας γίνονται για κάποιο λόγο. Ακόμη και αυτές οι φιλίες που δεν είχαν καλή κατάληξη, έγιναν κομμάτια του εαυτού μας, μας δίδαξαν σημαντικά μαθήματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα παίρναμε, μας διαμόρφωσαν και μας έδειξαν μια άλλη μας πλευρά, εκείνη που ακόμη και μετά από μία τέτοια απώλεια, τα κατάφερε.

Από τη στιγμή που αποφάσισες να μην κρατήσεις επαφές με έναν άνθρωπο όπως πρώτα, αυτό συμβαίνει γιατί έχεις τους λόγους σου και πολύ καλά θα κάνεις να τους εμπεδώσεις και να πας παρακάτω. Δεν υπάρχει τίποτα και κανένας που να μην ξεπερνιέται και φυσικά ποτέ κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Και ειδικότερα αυτός που φέρθηκε σκάρτα και κέρδισε δικαίως την απαξίωσή σου και σε οδήγησε στην απόφαση να ξεκόψεις.

Συνήθως, όσο ο καιρός περνάει, μαλακώνεις, ξανασκέφτεσαι κάποια πράγματα και αισθάνεσαι πως ίσως υπήρξες σκληρός/ή. Σου λείπουν οι καλές σας στιγμές και πιστεύεις ότι η σκέψη να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως παλιά αξίζει άλλη μία προσπάθεια. Ή ίσως να τον/τη συνάντησες τυχαία και να σου ζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία, γιατί όπως ισχυρίζεται κατάλαβε τα λάθη του/της και θέλει να στο αποδείξει.

Το μόνο που έχεις να κάνεις κάτι τέτοιες στιγμές, είναι να μπεις στη θέση του τότε εαυτού σου και να θυμηθείς πώς ένιωσες και γιατί ένιωσες έτσι. Τον/τη θέλεις πίσω στη ζωή σου; Είσαι πρόθυμος/η να πάρεις το ρίσκο και πιθανόν να βιώσεις ξανά όλο αυτόν τον πόνο; Γιατί ακόμη κι αν του/της επιτρέψεις να επιστρέψει, ξέρεις ότι ένα κομμάτι μέσα σου δεν μπορεί να τον/την εμπιστευτεί και αυτό που κάποτε σας ένωνε, δε θα είναι ξανά το ίδιο.

Είναι άνθρωποι που πολύ απλά δεν αξίζουν δεύτερες ευκαιρίες, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

Μην κοιτάζεις λοιπόν πίσω και μην ψάχνεις το λόγο που μία φιλία σου δεν υπάρχει πια. Για εκείνη τη φιλία που δεν ευδοκίμησε, πάντα θα υπάρχει μία άλλη καλύτερη γνωριμία που θα σου προσφέρει πιο πολλά.


Photo by Yanapi Senaud on Unsplash

OUR20s

DIGITAL

Με το νέο app ‘Next by NBG’ όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και η διαχείριση των οικονομικών σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET