ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχει εξήγηση που ξυπνάς κάθε νύχτα στις 3 και νιώθεις ένα μεγάλο βάρος!

Όσοι το έχουν βιώσει, ξέρουν πόσο τρομακτικό είναι…

Σκρολάρω, που λέτε, χθες στην αρχική του facebook, και αντικρίζω άρθρο «Ο λόγος που ξυπνάς κάθε νύχτα στις 3 και σε πιάνει ένας ανεξήγητος φόβος και άγχος». Για άτομο που έχει περάσει ακριβώς αυτή τη φάση, ήταν κάπως άβολο.

Αφού ξεπέρασα το στάδιο του τρομοκρατημένου ‘Are you talking to me?’, πάτησα να δω ποια είναι η αιτία πίσω απ’ όλα αυτά. Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο του Greg Murray, καθηγητή και διευθυντή του κέντρου ψυχικής υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σουίνμπερν, η εξήγηση βρίσκεται στα στάδια του ύπνου.

Αφορμή στάθηκε ένα tweet κωμικού, ο οποίος έθιξε το θέμα για πλάκα, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι το περνάμε πολλοί…

Όπως λέει ο Murray, η νευροβιολογία μας φτάνει σε κομβικό σημείο γύρω στις 3 – 4 τη νύχτα, όπου γίνονται διεργασίες στον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, της έκκρισης μελατονίνης, της αύξησης της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), και της μείωσης του βάθους του ύπνου. Τα παραπάνω συμβαίνουν, όπως τονίζει, καθώς το σώμα μας μας προετοιμάζει για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Εάν ωστόσο περνάς μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σου, όπου το overthinking και το στρες τρώνε ούτως ή άλλως πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σου, η διαδικασία αυτή μπορεί να διακοπεί από ένα απότομο ξύπνημα και μια υπαρξιακή κρίση. «Αυτό το σημείο του κύκλου του ύπνου είναι το σημείο όπου γίνεται μια φυσική και συναισθηματική αναπλήρωση, οπότε είναι κατανοητό γιατί οι εσωτερικοί μας πόροι είναι εξασθενημένοι», προσθέτει ο Murray

Χωρίς να έχουμε τη «βοήθεια» των coping skills και των αυτοέλεγχο, γινόμαστε έρμαια των σκέψεών μας. «Το μυαλό έχει εν μέρει δίκιο που βλέπει τα προβλήματα αυτά μεγάλα και άλυτα – στις 3 τα ξημερώματα, τα περισσότερα προβλήματα είναι όντως άλυτα», εξηγεί ο ίδιος. Με λίγα λόγια, το μυαλό μας τέτοια ώρα δεν είναι σε θέση να δώσει λογικές απαντήσεις και λύσεις, αλλά αφήνεται στον πανικό. Makes sense.

Σαν τρόπο διαχείρισης, ο ειδικός συστήνει να προσπαθήσουμε να φέρουμε την προσοχή στις αισθήσεις μας, να κάνουμε διαλογισμό, να διαβάσουμε με χαμηλό φωτισμό, και το πιο σημαντικό, να πείσουμε τον εαυτό μας τη διάρκεια της ημέρας ότι θέλει να αποφεύγει τις καταστροφικές σκέψεις.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET