ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

Εξεταστική: 6 tips για να κάνεις ένα ποιοτικό διάβασμα αν το άφησες για τελευταία στιγμή!

Από εκεί που είχες 0 πιθανότητες να περάσεις, αποκτάς ένα 40%.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

30 Αυγούστου, 2022

Να ‘μαστε ξανά εδώ, να μετανιώνουμε που δεν ανοίξαμε βιβλία νωρίτερα και να παθαίνουμε όβερ 2,5 κρίσεις πανικού την ημέρα. Τίποτα καινούριο, τίποτα διαφορετικό.

Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα είμαστε συνεπείς στο διάβασμα κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου και δε θα μας πιάνει ο καημός δυο βράδια πριν την εξέταση, τα last minute tips είναι ό,τι έχουμε για να ελπίζουμε στο καλύτερο – ένα 5 (ολογράφως πέντε) δηλαδή.

Η ευκαιρία για σοβαρό διάβασμα χάθηκε, αλλά αν το αποδεχθείς μέσα σου και ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, τότε έχεις πιθανότητες να πανηγυρίσεις στο τέλος της εξεταστικής:

#1 Στικ το δε πλαν

Εδώ που φτάσαμε, πρέπει να σκεφτείς ένα υπερπλάνο. Και κυρίως πρέπει να δεχτείς ότι θα θυσιάσεις ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα το Netflix, το άραγμα στο κρεβάτι φτιάχνοντας fake scenarios και ό,τι άλλο δε λειτουργεί υπέρ σου. Η καθιερωμένη βόλτα με την παρέα ίσως είναι ένα από αυτά. Το πρόγραμμα της ημέρας πρέπει να απαλλαγεί από οτιδήποτε δε σε βοηθάει να περάσεις το μάθημα που δίνεις, ενώ εσύ πρέπει να οργανώσεις τις ώρες και τα tasks σου. Π.χ σήμερα από τις 6 μέχρι τις 9 διαβάζεις θεωρία και στις 9-12 λύνεις ασκήσεις (με ενδιάμεσα διαλείμματα οφ κορς). 

#2 Τακτικά διαλείμματα with a twist

Όταν διαβάζεις για διάλειμμα, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το σκρολάρισμα στο κινητό. Πόσο πιο προβλέψιμ@… Το πραγματικό break όμως, αυτό που όντως θα σε αναζωογονήσει, θέλει stretching και ασκήσεις. Αν μεταφερθείς κατευθείαν από το γραφείο σου στο κρεβάτι για να κουράσεις κι άλλο τα μάτια σου, μην περιμένεις να αποδώσεις στη συνέχεια της μελέτης σου. Αν όμως σηκωθείς και κάνεις μερικές ασκήσεις για να ξεπιαστείς και να φέρεις το σώμα στα ίσια του, τότε θα επιστρέψεις φρεσκαδούρα σαν να μην έχεις κλείσει ήδη 3 ώρες στην καρέκλα.

#3 Πες γεια στους νέους σου φίλους: post-it και υπογραμμιστικά

Δεν ξέρω ποιος ανακάλυψε αυτούς τους δύο θησαυρούς, αλλά I’m your biggest fan ! Όταν όλα πάνε στραβά, μια υπογράμμιση ή μια σημείωση κολλημένη στη δύσκολη σελίδα του βιβλίου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Λέξεις κλειδιά, παράγραφοι SOS, είναι αυτά που χρειάζεται να κρατήσεις στο μυαλό σου σαν last minute τύπος. Είσαι έτοιμ@ να μετατρέψεις το γραφείο σου σε ένα πολύχρωμο χάος; Neon ροζ, neon κίτρινο, neon πράσινο, τα αγαπημένα σου χρώματα γι’ αυτές τις μέρες!

#4 Role playing για καλύτερη απόδοση

Πονηρ@ είσαι. Να υπενθυμίσω ότι δε διαβάζεις άρθρο της Mademoisex, αλλά tips για να κάνεις πραγματάκια στην εξεταστική, τώρα που τη θυμήθηκες (σποντούλα). Το role playing στην προκειμένη είναι πολύ συγκεκριμένο: εσύ κάνεις τον καθηγητή και κάποιος δικός σου (μαμά, μπαμπάς, αδέρφια, κολλητ@) τον φοιτητή. Επαναλαμβάνοντας όσα έμαθες τις προηγούμενες ώρες και μπαίνοντας στη διαδικασία να τα εξηγήσεις σε τρίτους, εμπεδώνεις καλύτερα όσα διάβασες.

#5 Νερό, σωστή διατροφή, ύπνος, repeat

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι με μπισκότα και παγωτό (γιατί με αυτά θα τη βγάλεις, είναι το μόνο σίγουρο) θα μεγαλουργήσεις; Όλα ξεκινούν από τα «καύσιμα» που δίνεις στον οργανισμό σου. Το τρίπτυχο νερό – σωστή διατροφή – ισορροπημένος ύπνος λοιπόν, θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ξέρω, είναι πολύ tempting να ξενυχτήσεις πάνω από τα βιβλία και να αφήσεις τον ύπνο για κάποια άλλη φορά, αλλά στην πραγματικότητα δεν κερδίζεις ώρες διαβάσματος, απλά χαραμίζεις κι αυτές της ξεκούρασης.

#6 Ο παλιός είναι αλλιώς σωτήριος

Υπάρχει μια ξεχωριστή θέση στον παράδεισο για τους καθηγητές που αναρτούν παλαιότερα θέματα εξεταστικών! Αν έχεις αυτή την τύχη, τότε παράτα τα όλα και άρχισε να λύνεις! Θα δεις ότι τα θέματα του κάθε έτους μοιάζουν μεταξύ τους, οπότε δε θα απέχουν πολύ κι αυτά που θα πέσουν αύριο, μεθαύριο. Αν ο καθηγητής έχει χαρακτηρίσει και κάτι άλλο ως SOS βέβαια, ρίξ’ του μια ματιά, δε σε παίρνουν πολλά ρίσκα.

Σου στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς λοιπόν και αναμένουμε καλά νέα!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γεωπονικό Παν/μιο: Το πρώτο ΑΕΙ που συμμετείχε στο Pride με δικό του περίπτερο στο Σύνταγμα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET