ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εξ αποστάσεως τα περισσότερα μαθήματα ανακοίνωσαν Πανεπιστήμιο Πατρών και ΠΑΜΑΚ!

Περιμένουμε και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια να κάνουν join.

Neopolis Team

5 Οκτωβρίου, 2020

Έγινε αυτό που περιμέναμε και για τα Παν/μια Πατρών και Μακεδονίας, τα οποία αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον πιο ασφαλή δρόμο (την εξ αποστάσεως διδασκαλία) για τα περισσότερα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου.

Όπως αποδείχθηκε, είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί για το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία των φοιτητών και των καθηγητών, και ταυτόχρονα να τον «αντέχει» η ίδια η σχολή. Γιατί όπως καταλάβαμε, το σπάσιμο των τμημάτων και το όριο των 50 φοιτητών, δε λειτούργησε. Ή τουλάχιστον σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου.

Εν όψει του ξεκινήματος της ακαδημαϊκής χρονιάς λοιπόν, τα περισσότερα Τμήματα του Παν/μίου Πατρών κατέληξαν στη διαδικτυακή διεξαγωγή των διαλέξεων, με εξαίρεση τις εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αναγκαστικά δια ζώσης, ύστερα κι από εντολή του Υπουργείου.

Ο πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, ανέφερε για το θέμα στο thebest.gr, πως «στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα εργαστήρια πραγματοποιούνται δια ζώσης με ‘σπασμένα’ ακροατήρια και οι κλινικές. Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθημάτων είναι εξ αποστάσεως. Όπου μπορούμε να κάνουμε μαθήματα δια ζώσης τα κάνουμε, αλλά δεν έχουμε υποδομές για όλα. Η κατάσταση ωστόσο θα εκτιμάται εκ νέου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Υπάρχει επιτροπή Covid στο Πανεπιστήμιο στην οποία προεδρέυει ο κ. Μαραγκός και θα εξετάζει τα δεδομένα.»

Ενώ η απόφαση της Συγκλήτου, όπως παρουσιάζεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, αναφέρει:

Η Σύγκλητος, στην υπ΄ αριθ. 176/1.10.2020 συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη, τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε Τμήματος, τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών ανά μάθημα κατά την προηγούμενη τριετία, το ανθρώπινο δυναμικό και τις διαθέσιμες υποδομές των Τμημάτων, τη δυνατότητα παροχής επιπλέον υπηρεσιών καθαριότητας, το υγειονομικό πρωτόκολλο COVID-19, όπως συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Πανεπιστημίου, και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, αποφάσισε ομόφωνα ότι εγκρίνει τις εισηγήσεις των Τμημάτων για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-2021. Σημαντικό κριτήριο που καθόρισε την απόφαση της Συγκλήτου είναι ο σεβασμός στο αγαθό της ζωής και της υγείας των φοιτητών, των εργαζομένων και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε ό,τι αφορά το Παν/μιο Μακεδονίας, τα πράγματα είναι περίπου ίδια, αφού ξανά η Σύγκλητος, ύστερα από δύο συνεδριάσεις, κατέληξε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα περισσότερα μαθήματα των Τμημάτων του.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για το Τμ. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ), όπου κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιούνται δια ζώσης ατομικά μαθήματα ή μαθήματα με πολύ περιορισμένο αριθμό φοιτητών. 

Κατά τ’ άλλα, όπως έκανε γνωστό κι ο πρύτανης, Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, στις διαλέξεις με φυσική παρουσία βάζουν στοπ τα κτιριακά προβλήματα και διάφοροι άλλοι σχετικοί περιορισμοί, όπως επίσης ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός φοιτητών και οι αυξανόμενες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. Όπως τα ξέραμε ήδη δηλαδή.

Στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου όμως, το ΠΑΜΑΚ δεσμεύτηκε:

να διεξάγει σε πολύ περιορισμένο βαθμό την πραγματοποίηση των μαθημάτων με μορφές διά ζώσης διδασκαλίας, ανάλογα και αντίστοιχα με τις αποφάσεις – εισηγήσεις των Συνελεύσεων των Τμημάτων στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, τα οποία είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή δυνατότητας παρακολούθησης και συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολο των φοιτητών

να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρησιμοποίησης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στο προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο

να επικεντρώσει τις προσπάθειες όλων για την καλύτερη δυνατή υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, επικεντρώνοντας τους όποιους διαθέσιμους πόρους για τη διδασκαλία όπου αυτό είναι εφικτό σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

να ικανοποιήσει με κάθε τρόπο το πρώτιστο μέλημα το οποίο έχει τεθεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, που είναι η διασφάλιση της υγείας των φοιτητών και του προσωπικού.

Όσο για τα Τμήματα που θα ακολουθήσουν εξ ολοκλήρου την online διδασκαλία και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις του, μέχρι στιγμής είναι:

Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Τμ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

– Τμ. Οικονομικών Επιστημών

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υποτροφίες COSMOTE: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET