Το σεξ είναι ένα θέμα που παλεύει να απελευθερωθεί από τα δεσμά των ταμπού και εν μέρει το πετυχαίνει. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι τελευταίες δεκαετίες είναι πιο απελευθερωμένες γύρω από το σεξουλικό κομμάτι, καθώς γίνεται πολύ περισσότερη κουβέντα και ειδικότερα με στόχο νέα παιδιά.
Έφηβοι με ορμόνες που τους ωθούν να εξερευνήσουν αυτό το κομμάτι της ζωής, βρίσκουν ευκολότερα πηγές ενημέρωσης, όπως επίσης αισθάνονται λιγότερο ντροπή να εκφράσουν μια απορία.
Ωστόσο, απέχουμε πολύ ακόμα από το να θεωρήσουμε ότι τα πάντα γύρω από το σεξ έχουν λυθεί!
Αντιθέτως, παρόλο που έχουμε κάνει σημαντικά βήματα συγκριτικά με εποχές όπως το ’50 πουχού, τα στοιχεία είναι δυσοίωνα. Στην πράξη μάλιστα, δείχνουν να σημειώνουμε το ακριβώς αντίθετο της προόδου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προστασία.
ΠΟΥ: Η χρήση προφυλακτικού μεταξύ εφήβων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια
Το κομμάτι της προστασίας είναι από τα πιο κρίσιμα όταν αναφερόμαστε στη σεξουαλική επαφή. Είναι αυτό που σε σώζει κυριολεκτικά από ΣΜΝ και σε γλιτώνει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Παρ’ όλα αυτά, οι έφηβοι της Ευρώπης δείχνουν να απαξιούν για τη χρησιμότητα των προφυλακτικών, εξού και η πτώση στη χρήση τους τα τελευταία 10 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
Μόλις το 61% των αγοριών και το 57% των κοριτσιών χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους επαφή
Τα νέα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της έρευνας Health Behaviour in School-aged Children, με στοιχεία από πάνω από 242.000 ενεργούς σεξουαλικά εφήβους 15 ετών σε 42 χώρες από το 2014 ως το 2022.
Τα ποσοστά λοιπόν, έδειξαν ότι το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών εφήβων που χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους επαφή έπεσε από το 70% στο 61% μεταξύ των αγοριών και από το 63% στο 57% μεταξύ των κοριτσιών ανάμεσα στο 2014 και το 2022.
Επίσης, περίπου το 1/3 των εφήβων (30%) ανέφερε πως δε χρησιμοποίησε ούτε προφυλακτικό ούτε αντισυλληπτικό χάπι στην τελευταία σεξουαλική επαφή, ποσοστό που πρακτικά έχει μείνει αμετάβλητο από το 2018.
Ο ρόλος του κοινωνικο-οικονομικού στάτους στην προφύλαξη
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι τίθεται και ταξικό ζήτημα, καθώς οι έφηβοι από μη εύπορες οικογένειες ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι δε χρησιμοποίησαν προφυλακτικό ούτε αντισυλληπτικό στην τελευταία σεξουαλική επαφή, σε σχέση με αυτούς από τις πιο εύπορες οικογένειες (33% σε σχέση με 25%).
Σημαντικό ρόλο σε αυτό – πράγμα που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από πρώτο χέρι ως Έλληνες – παίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αυτή παραμένει ανύπαρκτη σε κάποιες χώρες, ενώ σε άλλες δεν είναι ακόμα όσο ανεπτυγμένη θα έπρεπε για να μη βλέπουμε τέτοια ποσοστά.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα τάση, ειδικά σε Ευρώπη και Αμερική, όπου κόσμος τάσσεται κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αναπολώντας εποχές όπου ήταν ένα θέμα ταμπού και οι νέοι δεν ανακάλυπταν τον εαυτό τους σεξουαλικά. Ή, για την ακρίβεια, το έκαναν, απλά με ό,τι κινδύνους επιφύλασσε η άγνοια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατεβαίνουν σε πορείες κατά της άμβλωσης, just sayin’…
Όπως δηλώνει ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης:
Πολλές χώρες αμελούν την πλήρη, προσαρμοσμένη στην ηλικία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και, όπου είναι διαθέσιμη, δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια με την κατηγορία ότι ενθαρρύνει τις σεξουαλικές συμπεριφορές.
«Στην πραγματικότητα, το να προσφέρουμε σωστές γνώσεις στους νέους την κατάλληλη στιγμή επιτρέπει να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την υγεία», προσθέτει ο ίδιος.
Για τον ΠΟΥ, εκτός από την αύξηση στα ΣΜΝ και τις μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, η ανεπαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προκαλεί αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και διαταράσσει τη σχολική και επαγγελματική ζωή των νέων.
«Θερίζουμε τους πικρούς καρπούς αυτών των αντιδραστικών προσπαθειών και τα χειρότερα έπονται, αν οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, ο εκπαιδευτικός τομέας και άλλοι σημαντικοί παράγοντες δεν αναγνωρίσουν τις βαθιές αιτίες της τρέχουσας κατάστασης και δε λάβουν μέτρα για να τη διορθώσουν», κατέληξε ο Κλούγκε.