ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκή διάκριση για τη Νομική ΕΚΠΑ με φοιτητές να κατακτούν τη 2η θέση στο Δίκαιο του Διαστήματος!

Όλο επιτυχίες αυτή η Σχολή!

Neopolis Team

5 Απριλίου, 2022

Η Νομική Αθηνών έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε πολλούς διαγωνισμούς ανά τα χρόνια και τώρα το ξανακάνει!

Τελευταία φορά που θυμόμαστε να φέρνει έναν πολύ σημαντικό τίτλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν το 2020, όταν ομάδα φοιτητών κατέκτησε την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό για την γραπτή επίδοσή τους. Με βάση τα σημάδια που μας έχει δώσει λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι η εν λόγω Σχολή έχει να μας χαρίσει πολλές επιτυχίες ακόμα!

Μιλώντας όμως για την πιο πρόσφατη, αυτή αφορά την κατάκτηση της 2ης θέσης στον Ευρωπαϊκό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» από ομάδα φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ, με αποκορύφωμα να αποτελεί η κατάκτηση του τίτλου του καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού από τον Γιώργο Χατζηχαραλάμπου! Ο ίδιος αποτελεί μέλος της ομάδας και βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών του.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως το διάστημα 22/3 – 28/3 και αποτελεί ένα καθιερωμένο ραντεβού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το International Institute of Space Law και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL).

Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη νηολόγηση (registration) διαστημικών αντικειμένων, την πρόκληση ζημίας από διαστημικά αντικείμενα που έχουν κατασκευασθεί στο διάστημα, αλλά και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης περί Διεθνών Εμπράγματων Ασφαλειών επί Κινητού Εξοπλισμού για θέματα που φορούν ειδικά σε διαστημικά περιουσιακά στοιχεία (2001 Cape Town Convention on International Interests in Mobile Equipment / 2012 Protocol on Matters Specific to Space Assets). Η υπόθεση είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Βέρα Παλιαλέξη και Σοφία Κασσάρα, καθώς και ο προπτυχιακός φοιτητής Γιώργος Χατζηχαραλάμπους, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεωργίου Κυριακόπουλου και τη συνεπικουρία της φοιτήτριας και μέλους της ομάδας του 2019 Νίκης Γιαννακού.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος:

Οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Αθηνών στο διαγωνισμό εικονικής δίκης «αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών, το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο».

Για τη συγκεκριμένη επιτυχία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γιώργος Χατζηχαραλάμπους:

Η διαδικασία προεπιλογής ήταν αρκετά απαιτητική, ωστόσο αποτέλεσε την αφορμή για να αντιληφθώ ακόμη περισσότερο ότι πρόκειται για μια μεταμορφωτική διαδικασία. Μέσα από την προετοιμασία μας όλους αυτούς τους μήνες και κάτω από ένα κλίμα διαρκούς συνεργασίας, επικοινωνίας και αυστηρής πειθαρχίας σε χρονικά πλαίσια και προθεσμίες, μάθαμε να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις, να υπερκεράζουμε τα όρια του εαυτού μας, αλλά και να ανακαλύπτουμε πολλές άγνωστες πτυχές του εαυτού μας.

Έτσι, τόσο με τον εξαιρετικό και αγαπημένο μας καθηγητή, κ. Κυριακόπουλο, όσο και με την προπονήτρια και τις συμπαίκτριές μου, δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και στήριξης που μας βοήθησε όλους να «παίξουμε» και να απολαύσουμε όλη τη διαδικασία. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Σύμφωνα με τη φοιτήτρια Βέρα Παλιαλέξη: «Η εμπειρία της εικονικής δίκης, από το στάδιο της προετοιμασίας έως την ίδια τη διαγωνιστική διαδικασία, αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικό εφόδιο για κάθε φοιτητή της νομικής επιστήμης. Με τη Σοφία και το Γιώργο είχαμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε ουσιαστικά και εφ’ όλης της ύλης το Δίκαιο του Διαστήματος υπό το πρίσμα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου καθώς και να έρθουμε αντιμέτωποι με κρίσιμες πρακτικές προκλήσεις σε διεθνές διαγωνιστικό επίπεδο. Με τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή μας κ. Κυριακόπουλου καθώς και της προπονήτριά μας Νίκης Γιαννακού, καταφέραμε πραγματικά να ξεπεράσουμε τα όριά μας».

Από την πλευρά της, η Σοφία Κασσάρα δήλωσε: «Με τη Βέρα και τον Γιώργο δουλέψαμε σκληρά, με καθημερινές πρόβες, με καθημερινό διάβασμα, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και κάναμε το καλύτερο δυνατό αφιερώνοντας όλη μας την καθημερινότητα σε κάτι που πραγματικά αγαπάμε και κάτι στο οποίο μας μύησε και μας έκανε να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο ο εξαιρετικός μας καθηγητής, κ. Κυριακόπουλος προπονήτρια Νικολία Γιαννακού, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ».

Η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά πλέον έντεκα (11) συμμετοχές στον εν λόγω διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011 (με εξαίρεση το 2018, όταν ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης εκείνης της χρονιάς και κατά συνέπεια, για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της Σχολής). Κατά την περίοδο αυτή, το υψηλότατο επίπεδο των ομάδων της Νομικής Σχολής είχε ως αποτέλεσμα η Νομική Σχολή Αθηνών να βρίσκεται, σταθερά, στην πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη, αφού έχει επιτύχει τα εξής, επί έντεκα (11) συμμετοχών:

 Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, δέκα (10) φορές,

Συμμετοχή σε έξι (6) τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,

Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις (4) φορές, τις τρεις (3) συνεχόμενες (2012, 2015, 2016, 2017)

Δύο δεύτερες θέσεις (2011, 2022)

Τέσσερις τρίτες θέσεις (2013, 2019, 2020, 2021)

Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, συγκριτικά για την ίδια περίοδο, την 1η θέση στον κόσμο, αφού από το 2011:

Έχει λάβει μέρος τέσσερις (4) φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,

Έχει ανακηρυχθεί μια (1) φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,

Έχει καταλάβει, δύο (2) φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδόσεις, στο σύνολό τους, για το παραπάνω χρονικό διάστημα (2011-2022), τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν επιτευχθεί από κανένα άλλο πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός οργανώνεται, σε πρώτο επίπεδο, σε πεντε περιφερειακούς γύρους: Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Ασία του Ειρηνικού (Asia Pacific) και Αφρική. Οι 5 νικητήριες ομάδες που αναδεικνύονται από τους περιφερειακούς γύρους συγκεντρώνονται για τον Παγκόσμιο Τελικό που διεξάγεται σε συνδυασμό με το International Astronautical Congress (Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο) και το IISL Colloquium on the Law of Outer Space. Στον Παγκόσμιο Τελικό γύρο, οι ομάδες «κρίνονται» από τρία εν ενεργεία μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης («Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»).

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χρυσοί δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ στον σημαντικότερο Μαθηματικό διαγωνισμό του κόσμου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET