ΕΛΛΑΔΑ

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τον χαμηλότερο και υψηλότερο φόρο στα προϊόντα περιόδου!

Δε μας κάνει εντύπωση πού βρίσκεται η Ελλάδα!

Neopolis Team

16 Μαΐου, 2022

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής για το νέο της νομοσχέδιο που θα προσφέρει στις γυναίκες εργαζόμενες τις άδειες περιόδου. Μια πρωτοπόρα κίνηση, που επισκίασε όμως μια άλλη μεγάλη ενέργεια της ίδιας χώρας: την αφαίρεση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου!

Γυναίκες από όλο τον κόσμο αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά λόγω της ακρίβειάς τους, η οποία φυσικά αλλάζει ανάλογα με την περιοχή. Και για να σας προλάβουμε, ναι, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τον υψηλότερο «φόρο ταμπόν» – όπως ονομάζεται αυτός που αφορά τα εν λόγω προϊόντα – χωρίς να έχει σχέδια μείωσης στο άμεσο μέλλον.

Στην Ευρώπη μάλιστα, κάθε χώρα έχει την επιλογή να ορίσει την τιμή του από μόνη της από το 2007, με ορισμένες όμως να επιλέγουν τόσο υψηλά νούμερα, ώστε να βρίσκονται στην κόκκινη και μπορντό ζώνη του σχετικού χάρτη.

Η Ουγγαρία φέρεται να σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό, και συγκεκριμένα 27%, ενώ πάνω από 20% υπάρχει στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα, η οποία πριν λίγα χρόνια τον αύξησε στο 24% 

Την ίδια ώρα, κάποιες χώρες αποφάσιζαν να κάνουν μειώσεις, με την Πολωνία, την Τσεχία και τη Λιθουανία να ρίχνουν τον «ροζ φόρο» στο 5%. Η Γερμανία έχει επίσης ρίξει τις τιμές του στο 7% από το 19% που ίσχυε πριν λίγα χρόνια, τοποθετώντας την στην κίτρινη ομάδα μαζί με τη Γαλλία.

Από την άλλη, η μοναδική χώρα του χάρτη που είναι βαμμένη πράσινη έχοντας μηδενικό φόρο είναι η Ιρλανδία, ενώ τα βήματά της επιθυμεί να ακολουθήσει σύντομα και η Ισπανία!

Κι επειδή θέλουμε να κάνουμε μεγάλα όνειρα αλλά όχι μη ρεαλιστικά, δεν ελπίζουμε να μπούμε στην πράσινη ζώνη σύντομα, αλλά να δούμε έστω μια μείωση.


Photo by Karolina Grabowska

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Καθυστερεί το επίδομα των νέων – Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Σκυλάκι πέθανε από φόλα μέσα σε σχολείο, μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτισμός κάποιων!

TECH NEWS

H νέα λειτουργία του Google Maps για να βάλεις σε τάξη τις αποθηκευμένες τοποθεσίες σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Κοπέλα δέχτηκε επίθεση από άγνωστο στον σταθμό Ομόνοιας και δεν αντέδρασε κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET