fbpx

Έτσι θα κρατήσεις καλύτερες σημειώσεις αυτό το εξάμηνο, για να μην τρέχεις πάλι τελευταία στιγμή!


Μπορεί η τακτική που εφάρμοζες (ή η έλλειψη αυτής) στο προηγούμενο εξάμηνο, να μην ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά μην αγχώνεσαι. Υπάρχουν πολλοί κι εύκολοι τρόποι να σώσεις την κατάσταση στο επόμενο.

Αρκεί να είσαι αποφασισμένος να το κάνεις. Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να δίνεις το παρόν στα αμφιθέατρα όσο περισσότερο γίνεται. Άλλο να κρατάς εσύ τις δικές σου σημειώσεις κι άλλο να τις παίρνεις έτοιμες από κάποιον συμφοιτητή σου.

Όσο κι αν δεν το παραδέχεσαι, διαφορά υπάρχει. Οπότε προσπάθησε αυτή τη φορά να ελαττώσεις τα «πιστόλια» και ιδιαίτερα στα δύσκολα μαθήματα. Γιατί ειδικά εκεί, είτε τις πάρεις από κάποιον είτε όχι, το ίδιο κάνει.

Γι’ αυτό λοιπόν ακολούθησε τα παρακάτω βήματα κι εμείς σου εγγυόμαστε την επιτυχία: 

 #1 Κάθε λέξη και σκέψη

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις, είναι να σημειώνεις με το μυαλό σου να ταξιδεύει αλλού ή να συζητάς σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος με τον/τη διπλανό/ή σου. Χάνει το νόημα του μ’ αυτόν τον τρόπο και να σου πω την αλήθεια τσάμπα κι ο κόπος που έκανες να πας μέχρι τη σχολή, αφού όπως είπα και πριν θα μπορούσες να πάρεις τις σημειώσεις από κάποιον άλλον. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αρχίσεις να αντιγράφεις μηχανικά ό,τι βλέπεις στον πίνακα, αλλά να καταλαβαίνεις και να φιλτράρεις τι είναι αυτά που αποτυπώνεις στο χαρτί. Και στο κάτω κάτω άνθρωποι είμαστε, υπάρχουν κάποια πράγματα που αδυνατούμε να καταλάβουμε. Για να μπορέσεις όμως να κάνεις την οποιαδήποτε απορία στον καθηγητή, πρέπει να ξέρεις ποια είναι αυτή. Πρέπει να καταλαβαίνεις τι δεν καταλαβαίνεις, βρε παιδί μου! (Mindblown)

 #2 Χρώμα και χαρά

Τα στυλό και τα χρωματιστά υπογραμμιστικά δεν είναι μόνο για να ανεβάζεις ωραίες φωτογραφίες στο Instagram, αλλά και για να τα χρησιμοποιείς. Εμπρός λοιπόν, μη βαριέσαι και δώσε τη ζωντάνια που λείπει στις σημειώσεις σου! Επιπλέον, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο αργότερα κατά το διάβασμα στο σπίτι (λέμε τώρα) να ξεχωρίσεις τα πιο σημαντικά, τις λέξεις-κλειδιά κι εκείνα που σε δυσκόλεψαν λίγο παραπάνω, έτσι ώστε να τα διπλοτσεκάρεις. Σίγουρα μ’ αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσεις και αρκετό χρόνο, αφού δε θα χρειάζεται να τρως την ίδια ώρα σε κάθε πρόταση. Και στην εξεταστική ειδικά, ξέρω και ξέρεις ότι κάθε λεπτό (από τις δύο μέρες συνολικά) έχει τεράστια σημασία!

#3 Ντοσιέ ή τετράδιο; Τετράδιο ή ντοσιέ;

Ντοσιέ. Ασυζητητί. Από εκείνα που έχουν το κλιπάκι και μπορείς να αφαιρείς και να προσθέτεις σελίδες όποτε θες. Είναι πολύ πιο πρακτικά από τα τετράδια, αφού τις μέρες που χάνεις, δε χρειάζεται να μαντεύεις πόσο χώρο πρέπει να κρατήσεις κενό για τις σημειώσεις, ούτε να τις παίρνεις μετά από κανά μήνα και να τις περνάς τότε, με αποτέλεσμα να χαλάνε όλη τη σειρά. Στις πρώτες σελίδες θα βρίσκεις τις πιο καινούριες και στις πιο πρόσφατες τις παλιές. Ένα μπέρδεμα γενικά, που δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη και στο τέλος θα τα παρατήσεις κιόλας από όλη αυτήν τη σημειωσιακή σύγχυση! Επομένως ντοσιέ και πάλι ντοσιέ!

#4 Πόσο έχουμε σήμερα;

Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, όλα είναι θέμα οργάνωσης. Έτσι, επίσης σημαντικό για να κρατάς μια σειρά στα πράγματα, είναι να σημειώνεις την ημερομηνία. Μπορεί λοιπόν το πρώτο βήμα στην επιτυχία να είπαμε πως είναι το γεγονός να πηγαίνεις όσο πιο συχνά μπορείς στη σχολή σου, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξουν και μέρες που δε θα κρατηθείς, θα το ρίξεις το πιστόλι σου. Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζεις τι έχεις και τι σου λείπει, γιατί θα φτάσει η εξεταστική, θα βλέπεις πως υπάρχουν κενά στις σημειώσεις σου και δε θα ξέρεις τι ακριβώς να αναζητήσεις. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να κρατούν ημερομηνίες κι οι συμφοιτητές σου. Ας ελπίσουμε λοιπόν να διαβάσουν το άρθρο κι εκείνοι…

 #5 Άνοιξε τες, δε δαγκώνουν

Μπορεί στο #2 να κάναμε ένα ειρωνικό σχόλιο όταν αναφερθήκαμε στο διάβασμα, αλλά ας το πάρουμε λίγο πιο σοβαρά. Το να ανοίγεις τις σημειώσεις σου μία μέρα πριν την εξεταστική δε μας λέει απολύτως τίποτα. Αν όντως θες να μας πείσεις πως είσαι ένας μετανιωμένος φοιτητής που είπε να βάλει σε σειρά τις φοιτητικές του υποχρεώσεις, τότε πρέπει να το κάνεις κάθε φορά μετά από το εκάστοτε μάθημα. Όχι μόνο θα είναι η σωτηρία σου για το διάβασμα της εξεταστικής, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου, αφού από την στιγμή που θα έχεις μια επαφή με όσα σημειώνεις καθημερινά, σε κάθε μάθημα οι καινούριες σημειώσεις θα είναι ολοένα και καλύτερες από τις προηγούμενες.

Βάλε την οργάνωση στη ζωή σου και θα μας θυμηθείς. Μπορεί να επιμένουμε σε αυτήν, αλλά μάλλον κάτι ξέρουμε και το κάνουμε. 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET