UNI LIFE & TIPS

Έτσι θα κρατήσεις καλές σημειώσεις στο εξάμηνο, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή!

Παιδιά, από ‘δω το νέο εξάμηνο! Νέο εξάμηνο, από ‘δω τα παιδιά!    Όπως λέει κι ο λαός, «κάθε αρχή και δύσκολη», οπότε είναι φυσικό να θέλεις το χρόνο σου να προσαρμοστείς και να μπεις στο mood. Το θέμα άλλωστε δεν είναι απλά να δώσεις το παρόν στις διαλέξεις, αλλά να μάθεις πραγματάκια από αυτές. […]

Παιδιά, από ‘δω το νέο εξάμηνο! Νέο εξάμηνο, από ‘δω τα παιδιά!   

Όπως λέει κι ο λαός, «κάθε αρχή και δύσκολη», οπότε είναι φυσικό να θέλεις το χρόνο σου να προσαρμοστείς και να μπεις στο mood.

Το θέμα άλλωστε δεν είναι απλά να δώσεις το παρόν στις διαλέξεις, αλλά να μάθεις πραγματάκια από αυτές. Και το key word για την επιτυχία είναι οι σημειώσεις !  Όσο τελειοποιείς την τέχνη τους, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το διάβασμα για την εξεταστική.

Σημαντικό να θυμάσαι: Άλλο να κρατάς εσύ τις δικές σου σημειώσεις κι άλλο να τις παίρνεις έτοιμες από κάποιον συμφοιτητή σου.

Με ένα στιλό, ένα τετράδιο και τα παρακάτω βήματα λοιπόν, σου εγγυόμαστε την επιτυχία:

 #1 Κάθε λέξη και σκέψη

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις, είναι να σημειώνεις με το μυαλό σου να ταξιδεύει αλλού ή να συζητάς σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος με τον/τη διπλανό/ή σου. Χάνει το νόημά του μ’ αυτόν τον τρόπο και τσάμπα πάει κι ο κόπος που έκανες για να φτάσεις μέχρι τη σχολή. Το θέμα δεν είναι να αρχίσεις να αντιγράφεις μηχανικά ό,τι βλέπεις στον πίνακα, αλλά να καταλαβαίνεις και να φιλτράρεις τι είναι αυτά που αποτυπώνεις στο χαρτί. Και στο κάτω κάτω άνθρωποι είμαστε, υπάρχουν κάποια πράγματα που αδυνατούμε να καταλάβουμε. Για να μπορέσεις όμως να κάνεις την οποιαδήποτε ερώτηση στον καθηγητή, πρέπει πρώτα να έχεις την απορία. Πρέπει να καταλαβαίνεις τι δεν καταλαβαίνεις, βρε παιδί μου. (mindblown)

 #2 Χρώμα και χαρά

Τα στιλό και τα χρωματιστά υπογραμμιστικά δεν είναι μόνο για να ανεβάζεις ωραίες φωτογραφίες στο Instagram, αλλά και για να τα χρησιμοποιείς. Εμπρός λοιπόν, μη βαριέσαι και δώσε τη ζωντάνια που λείπει στις σημειώσεις σου. Επιπλέον, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο αργότερα κατά το διάβασμα στο σπίτι (λέμε τώρα) να ξεχωρίσεις τα πιο σημαντικά, τις λέξεις-κλειδιά κι εκείνα που σε δυσκόλεψαν λίγο παραπάνω, έτσι ώστε να τα διπλοτσεκάρεις. Σίγουρα μ’ αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσεις και αρκετό χρόνο, αφού δε θα χρειάζεται να τρως την ίδια ώρα σε κάθε πρόταση. Και στην εξεταστική ειδικά, ξέρω και ξέρεις ότι κάθε λεπτό (από τις δύο μέρες συνολικά) μετράει!

#3 Ντοσιέ ή τετράδιο; Τετράδιο ή ντοσιέ;

Ντοσιέ. Ασυζητητί. Από εκείνα που έχουν το κλιπάκι και μπορείς να αφαιρείς και να προσθέτεις σελίδες όποτε θες. Είναι πολύ πιο πρακτικά από τα τετράδια, αφού τις μέρες που χάνεις, δε χρειάζεται να μαντεύεις πόσο χώρο πρέπει να κρατήσεις κενό για τις σημειώσεις, ούτε να τις παίρνεις μετά από κανά μήνα και να τις περνάς τότε, με αποτέλεσμα να χαλάνε όλη τη σειρά. Στις πρώτες σελίδες θα βρίσκεις τις πιο καινούριες και στις πιο πρόσφατες τις παλιές. Ένα μπέρδεμα γενικά, που δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη και στο τέλος θα τα παρατήσεις κιόλας από όλη αυτήν τη σημειωσιακή σύγχυση. Ντοσιέ και πάλι ντοσιέ!

#4 Πόσο έχουμε σήμερα;

Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, όλα είναι θέμα οργάνωσης. Έτσι, σημαντικό για να κρατάς μια σειρά στα πράγματα, είναι να σημειώνεις την ημερομηνία. Μπορεί το πρώτο βήμα στην επιτυχία να είπαμε πως είναι η παρουσία σου στη σχολή, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξουν και μέρες που δε θα κρατηθείς, θα το ρίξεις το πιστόλι σου. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζεις τι έχεις και τι σου λείπει, γιατί θα φτάσει η εξεταστική, θα βλέπεις πως υπάρχουν κενά στις σημειώσεις σου και δε θα ξέρεις τι ακριβώς να αναζητήσεις. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να κρατούν ημερομηνίες κι οι συμφοιτητές σου. Ας ελπίσουμε να είναι στην παρέα μας αυτή τη στιγμή. 

#5 Άνοιξέ τες, δε δαγκώνουν

Μπορεί στο #2 να κάναμε ένα ειρωνικό σχόλιο όταν αναφερθήκαμε στο διάβασμα, αλλά ας το πάρουμε λίγο πιο σοβαρά. Το να ανοίγεις τις σημειώσεις σου μία μέρα πριν την εξεταστική δε μας λέει απολύτως τίποτα. Αν όντως θες να μας πείσεις πως είσαι ένας μετανιωμένος φοιτητής που είπε να βάλει σε σειρά τις φοιτητικές του υποχρεώσεις, ή ένας συνεπής πρωτοετής με στόχους, τότε πρέπει να το κάνεις κάθε φορά μετά από το εκάστοτε μάθημα. Όχι μόνο θα είναι η σωτηρία σου για το διάβασμα της εξεταστικής, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου, αφού από τη στιγμή που έχεις επαφή με όσα σημειώνεις καθημερινά, σε κάθε μάθημα οι καινούριες σημειώσεις θα είναι ολοένα και καλύτερες από τις προηγούμενες.

Bonus: Μέθοδος Cornell!

Όλα καλά όλα ωραία, μέχρι που συνειδητοποιείς ότι ο καθηγητής σχεδόν πιάνει ταχύτητα φωτός στην αλλαγή των slides και δεν προλαβαίνεις ποτέ να φτάσεις μέχρι το τέλος τους. Cornell method for the rescue λοιπόν, μια μέθοδος που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σημειώσεις σου κατά τη διάρκεια της διάλεξης κιόλας κι όχι όταν επιστρέφεις σπίτι. Για να κερδίσεις χρόνο ωστόσο, μπορείς να σχεδιάσεις τις απαραίτητες γραμμές στο τετράδιό σου (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) από το σπίτι σου, και να σημειώνεις τις λέξεις-κλειδιά κάτι στιγμές που δεν προλαβαίνεις να γράψεις κάτι παραπάνω, τις ερωτήσεις, τις κύριες σημειώσεις, και τέλος την περίληψη των παραπάνω, που θα σε βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση κατά το διάβασμα.

Σε πείσαμε να οργανωθείς ή μπα; Αν όχι, αφήνουμε αυτό εδώ το άρθρο να υπάρχει εύκαιρο. 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET