ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες ΕΚΠΑ: Φοιτητές καταγγέλουν τη διακοπή της σίτισης σαν «τιμωρία» για την κατάληψή τους!

Τελικά, η κατάληψη συνεχίζεται, ενώ έχει προγραμματιστεί και απεργιακή κινητοποίηση.

Neopolis Team

15 Δεκεμβρίου, 2020

Αν οι καταλήψεις και οι διαμαρτυρίες από πλευράς φοιτητών πραγματοποιούνταν μία φορά πριν την πανδημία και τις ανάγκες που αυτή έχει φέρει, πλέον οι λόγοι να δυσανασχετούν με τις συνθήκες και να απαιτούν από τους αρμόδιους λύσεις είναι πολύ περισσότεροι.

Όλοι ξέρουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιμετώπιζαν προβλήματα ανέκαθεν, αλλά η παρούσα κατάσταση έχει αναδείξει ακόμα περισσότερα αδύναμα σημεία, τα οποία οι φοιτητές επισημαίνουν απαιτώντας να διορθωθούν.

Έτσι και οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών του ΕΚΠΑ, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιηθούν κάποια αιτήματά τους στα πλαίσια της αντιμετώπισης του Covid, όπως η επαρκής ύπαρξη αντισηπτικών και μασκών σε όλα τα κτίρια και οι τακτικές απολυμάνσεις, προχώρησαν σε κατάληψη την προηγούμενη Πέμπτη στη διεύθυνση και τη γραμματεία της εστίας, η οποία όμως δεν έλαβε την επιθυμητή απάντηση.

Όπως καταγγέλουν οι φοιτητές, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον διευθυντή της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), Βασίλη Ζιάκα, απειλήθηκαν πως αν δε διακόψουν την κατάληψη θα κοπούν όλες οι παροχές της εστίας.

Η απειλή αυτή δεν έμεινε στα λόγια τελικά και η «τιμωρία» που επιβλήθηκε στους φοιτητές ήταν η να κοπεί η σίτιση, αφήνοντας πολλούς χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό.

https://www.facebook.com/Covid19Solidarity/photos/a.111259357169495/209173454044751/?type=3

Η συγκεκριμένη κίνηση όμως δε λειτούργησε όπως θα ήθελε η διεύθυνση, αντιθέτως, οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη, ενώ έχουν προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη 15/12, απεργιακή κινητοποίηση κατά του προϋπολογισμού.

https://www.facebook.com/SEKsxoles/posts/2808856009368699

Ολόκληρη η καταγγελία του Συλλόγου Οικότροφων των ΦΕΠΑ:

«Το Σάββατο 12/12, και ύστερα από δύο μέρες κατάληψης, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η διεύθυνση έκαναν πράξη τις απειλές τους κόβοντας την αναγκαία παροχή της σίτισης, ενώ αρνούνται να έρθουν σε ουσιαστική επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα η απάντηση του διευθυντή της εστίας Β. Ζιάκα ήταν «είναι Σάββατο, δεν είμαι διευθυντής, έχετε κατάληψη». Ζητάμε την στήριξη όλων σας.

Τον τελευταίο καιρό σαν οικότροφοι/ισσες της εστίας του ΕΚΠΑ (ΦΕΠΑ) έχουμε κινητοποιηθεί για μία σειρά ζητημάτων. Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε απέχουν κατά πολύ από το ικανοποιητικό.

Έτσι μετά από κινητοποιήσεις μηνών για ζητήματα της εστίας, που είναι πολύ σημαντικά για τη διαβίωση μας, προβήκαμε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τη Τετάρτη 9/12 σε κατάληψη διαρκείας της διεύθυνσης και γραμματείας της εστίας από τη Πέμπτη 10/12. Η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τα οποία είναι τα εξής:

  • Για τις παρατάσεις διαμονής:

-Να γίνει σεβαστό το κεκτημένο του Συλλόγου Οικοτρόφων για Α’ Παρατάσεις ενός έτους.

-Κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο στην εξέταση όλων των παρατάσεων.

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την πρόληψη του COVID-19:

-Εβδομαδιαίες απολυμάνσεις

-Επαρκή ατομικά αντισηπτικά και μάσκες, σε όλα τα κτήρια.

-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα (ανά δύο εβδομάδες) τεστ για όλους/ες.

-Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος COVID-19, που θα κοινοποιηθεί στους χώρους της εστίας. Κοινοποίηση επίσης στους/ις οικοτρόφους/ισσες όλων των διαθέσιμων μέσων ατομικής προστασίας.

  • Ζητήματα σίτισης:

-Να μην γίνονται αιτήσεις σίτισης για όσα άτομα διαμένουν στην ΦΕΠΑ.

-Να μαγειρεύονται ΟΛΕΣ οι μερίδες για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση.

-Μέριμνα για δεύτερη επιλογή γεύματος, η οποία θα καλύπτει ειδικές διατροφικές ανάγκες.

  • Να μην επιτραπεί η θέσπιση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
  • Να μην απαιτείται η βεβαίωση εκκένωσης δωματίου για όσους/ες οικοτρόφους/ισσες κάνουν αίτηση ορκωμοσίας (μετάβαση από προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό).

Την Πέμπτη 10/12, πρώτη μέρα της κατάληψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ οικοτρόφων και του διευθυντή της εστίας, όπου απειληθήκαμε εκ μέρους της πρυτανείας ότι αν δεν λήξει η κατάληψη που πραγματοποιεί ο σύλλογος από το επόμενο πρωί, θα κοπούν όλες οι παροχές της εστίας (να σημειωθεί ότι παροχές στην εστία θεωρούνται ρεύμα, νερό, σίτιση, τεχνική συντήρηση, ίντερνετ κλπ!).

Η πρυτανεία χωρίς να έχει επικοινωνήσει καθόλου με τον σύλλογο και να συζητήσει τα αιτήματα των οικότροφων (πάγια στάση της Πρυτανείας απέναντι στους εστιακούς φοιτητές, το πιο φτωχό κομμάτι των φοιτητών), προχωρά άμεσα σε έναν ώμο εκβιασμό για να καταστείλει τον αγώνα μας!

Την Παρασκευή 11/12, ενώ συνεχίζαμε τη κατάληψη, επιδιώξαμε μία επικοινωνία με τους ιθύνοντες της πρυτανείας και τον διευθυντή της εστίας. Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή, τον Βασίλη Ζιάκα, ο οποίος αρνείται να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας ή να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων μας. Έπειτα, σε επικοινωνία με τον αντιπρύτανη της φοιτητικής μέριμνας Δημήτρη Καραδήμα, μόλις του ανακοινώσαμε ότι θέλουμε να μεταβιβάσουμε τα αιτήματα μας, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Η πρυτανεία με τη στάση της προσπαθεί να διχάσει την εστία με το να κόψει παροχές που είναι βασικές για την διαβίωση των εστιακών και με αυτό το τρόπο να υπονομεύσει τον αγώνα. Προσπαθεί να εμποδίσει των αγώνα των εστιακών στρέφοντας εργαζόμενους/ες και οικότοροφους/ισσες εναντίον της κατάληψης.

Ο σύλλογος έχει δείξει στο παρελθόν ότι στέκεται υπέρ των εργαζομένων διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι/ες δεν κινδυνεύουν από την κατάληψη αλλά από τις απειλές τις Πρυτανείας, καθώς έχουμε κάποια κοινά συμφέροντα (π.χ. μέτρα προστασίας απ’ τον covid).

Εμείς, σαν οικότροφοι, βλέπουμε ότι για ακόμη μία φορά το κράτος μάς δείχνει τι σημαίνει γι’ αυτό “φοιτητική μέριμνα”. Σημαίνει διαρκής υπονόμευση των ζωών μας λόγω της υποχρηματοδότησης, σημαίνει πεδίο κερδοσκοπίας για τις επιχειρήσεις, πλέον σημαίνει και ευθείες απειλές προς τους/τις οικότροφους/ισσες!

ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΧΥΔΑΊΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΊΑΣ!

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΏΡΑ ΌΛΑ ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ!

Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΥΝΑΜΏΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΝΉ ΤΟΥ! ΑΓΏΝΑΣ ΜΈΧΡΙ ΤΈΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΆΓΚΕΣ ΜΑΣ!»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υποτροφίες COSMOTE: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET