ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τις Πανελλαδικές: «Θα εισαχθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι»!

Το 'χετε παιδιά!

Neopolis Team

12 Ιουνίου, 2020

Μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές και ελπίζουμε να έχετε ψηλά το ηθικό και την αυτοπεποίθηση και να μη το φοβηθείτε καθόλου αυτό που ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα. Το ‘χετε!

Αρκεί να βοηθήσετε κι εσείς λίγο τον εαυτό σας με την τήρηση ενός σωστού προγράμματος ύπνου, διατροφής και διαβάσματος, όπως συνιστούν άλλωστε και οι ειδικοί γι’ αυτήν την περίοδο, ώστε να αποφορτιστείτε από το άγχος και να μπείτε με καθαρό μυαλό στην αίθουσα.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις είναι υπέρ σας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, ο οποίος μίλησε στο iefimerida.gr, θα εισαχθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 2020, δηλώνοντας συγκεκριμένα:

 Οι συνέπειες του εγκλωβισμού των παιδιών στο σπίτι είναι πολλές. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μη φέρει ακόμη μια αλλαγή σ’ αυτά τα παιδιά που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί και άφησε τον αριθμό των εισακτέων ίδιο με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα εισαχθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, κυρίως στο 2ο και το 4ο πεδίο, ακόμη και αν έχουν γράψει πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις Πανελλήνιες 2020, αυτές προκύπτουν σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Αναλυτικότερα, 0ι πίνακες του κ. Στρατηγάκη, δείχνουν τα ποσοστά επιτυχίας ανά κατηγορία υποψηφίων και έχουν ως εξής:

«Στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο το ποσοστό επιτυχίας ήταν 86,07% και έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 10.733 υποψήφιοι. Κάτι ανάλογο περιμένουμε να συμβεί και φέτος. Βέβαια, από χρονιά σε χρονιά υπάρχει μία αυξομείωση στον αριθμό των υποψηφίων», σημειώνει.

«Ο αριθμός των επιτυχόντων θα είναι, όμως, σταθερός. Στον πίνακα 2 βλέπουμε τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο και τον ελάχιστο αριθμό μορίων που απαιτήθηκε για την εισαγωγή του υποψήφιου σε σχολή που δεν απαιτούσε εξέταση σε ειδικό μάθημα ή προκαταρκτικές εξετάσεις.» προσθέτει ο κ. Στρατηγάκης.

Τα συμπεράσματα ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο 1ο πεδίο ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν λιγότερα από 7.000 μόρια ήταν 4.159. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν πουθενά, καθώς η χαμηλότερη βάση ήταν 8.468 μόρια. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να εισήχθησαν σε σχολές που απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα, αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία έμειναν εκτός.»

Την ίδια στιγμή, «στο 2ο πεδίο η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν 4.864 μόρια και 4.913 υποψήφιοι συγκέντρωσαν λιγότερα από 7.000 μόρια. Λογικά, τουλάχιστον οι 3.500 από αυτούς πέτυχαν σε κάποια σχολή, αφήνοντας εκτός περίπου 1.400 υποψηφίους.»

Όσο για το 3ο πεδίο «η ελάχιστη βάση ήταν 6.241 μόρια αφήνοντας εκτός περίπου 2.000 υποψηφίους και στο 4ο πεδίο έμειναν εκτός περίπου 4.000 υποψήφιοι. Συνεπώς οι υποψήφιοι που δεν πέτυχαν σε καμία σχολή ήταν περισσότεροι στο 1ο και στο 4ο πεδίο. Η γενική εικόνα είναι, βέβαια, ότι σχεδόν όλοι κάπου πέρασαν. Αν μπορούν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν με τόσα λίγα μόρια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είναι μία άλλη συζήτηση. Η ανεργία πάντως δεν θα αυξηθεί εξαιτίας τους, αφού για τα επόμενα περίπου 4 χρόνια θα είναι φοιτητές.»

Το ποσοστό θέσεων για το παλαιό σύστημα

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει το ποσοστό των θέσεων των ΑΕΙ που θα δοθεί στους υποψηφίους που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα. Αυτό είναι «Το ποσοστό είναι το 9,51% των θέσεων, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα είναι το 9,51% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου, που ανέρχονται σε 82.159 συνολικά.»

«Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων από Γενικό Λύκειο είναι 64.119. Ο αριθμός αυτός προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι θέσεις που αντιστοιχούν στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% και στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, που εισάγονται σε ποσοστό 5% των θέσεων στις Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, σε ποσοστό 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και σε ποσοστό 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Για την ακρίβεια του υπολογισμού χρησιμοποιήθηκε η περσινή αναλυτική κατανομή των εισακτέων, που λογικά θα μείνει αμετάβλητη φέτος, αφού δεν άλλαξε ο αριθμός των εισακτέων.»

Τέλος, σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας, ο κ. Στράτος Στρατηγάκης σημειώνει ότι είναι ίδιο και για τους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα και για τους υποψηφίους με το νέο σύστημα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιβάτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έχει μείνει στη Συγγρού, στην ultimate Ελλάδα στιγμή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET