ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή 5οετών των Ιατρικών Σχολών: Να ληφθούν μέτρα για τη διεξαγωγή των κλινικών το εαρινό εξάμηνο!

Όπως αναφέρουν, ένα τέτοιο έτος δεν μπορεί να κλείσει χωρίς κλινικές ασκήσεις.

Neopolis Team

20 Ιανουαρίου, 2021

Αναμφίβολα η πανδημία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές τους να έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα και τελείως ξένη καθημερινότητα. Σε άλλους, όμως, η ξαφνική αυτή αλλαγή «κόστισε» λιγότερο, ενώ σε άλλους έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα κι έχει μπει μεγαλύτερο εμπόδιο στην ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία.

Όπως για παράδειγμα οι Ιατρικές Σχολές της χώρας, οι οποίες έχουν δεχθεί πλήγμα, αφού έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την ίδια στιγμή που, λόγω του αντικειμένου σπουδών, απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών και των εκπαιδευτών σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτές είναι φυσικά οι κλινικές ασκήσεις, χωρίς τις οποίες δε δύναται ένας φοιτητής να ολοκληρώσει ένα έτος. Οι φόβοι των ίδιων όμως τείνουν προς τα εκεί, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο και το μόνο που γνωρίζουν είναι… ότι η εκπαίδευση κινείται στα πλαίσια του διαδικτύου και τίποτα παραπάνω.

Οι 5οετείς λοιπόν των Ιατρικών Σχολών της χώρας (Αθήνας, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πάτρας), αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν λύση στο πρόβλημά τους. Έστειλαν έτσι επιστολή στην Υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την πραγματοποίηση των κλινικών σπουδών, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά «Δεν δύναται ένα τέτοιο έτος να θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του εξ αποστάσεως, δίχως κλινική άσκηση».

Αναλυτικότερα όμως, η επιστολή όπως στάλθηκε στο Neopolis.gr, αναφέρει:

«Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε και έχοντας πλήρη συναίσθηση των συνθηκών σχετικά με την πανδημία του SARS-CoV-2, κρίνουμε αναγκαίο να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία των συμφοιτητών μας αναφορικά με την εκπαίδευσή μας.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εκπαίδευσή μας έχει δοκιμαστεί αρκετά, όπως άλλωστε και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ως πεμπτοετείς κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης έχουμε ανεχτεί με μεγάλη επιείκεια την ανεπαρκή ενημέρωση και την έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά την εκπαίδευσή μας κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο ζητούμε να επανεξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.   

Το 5ο έτος αποτελεί ένα κλινικό έτος με εξαιρετική σημασία ως προς την επαφή με όλο το φάσμα των κλινικών ειδικοτήτων και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων. Δεν δύναται ένα τέτοιο έτος να θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του εξ αποστάσεως, δίχως κλινική άσκηση. 

Απαιτούμε ένα πλάνο για την κλινική μας εκπαίδευση. 

Αιτούμαστε το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση υπό όρους που προστατεύουν την υγεία των φοιτητών και των ασθενών, δηλαδή παρέχοντας δωρεάν όλα τα δέοντα για την θωράκισή μας έναντι του SARS-CoV-2, όπως μέτρα ατομικής προστασίας, διαγνωστικούς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμβολιασμούς, οργανώνοντας την κλινική μας άσκηση σε ολιγομελείς ομάδες φοιτητών με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. Ως προς τους εμβολιασμούς, να μας κοινοποιηθεί άμεσα το αντίστοιχο πλάνο. Η άσκηση των φοιτητών στα νοσοκομεία πρέπει να υπάγεται στα ίδια πρωτόκολλα υπό τα οποία λειτουργούν και οι υγειονομικοί. Σε περίπτωση φοιτητών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για COVID-19, να ληφθεί ειδική πρόνοια που να διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια όσο και την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους, ενώ παράλληλα να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των σπουδών τους, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους στην κλινική άσκηση περιορίζεται.

Δεν είμαστε ανεύθυνοι να ζητάμε να ασκηθούμε σε θαλάμους ασθενών άνευ όρων. Αυτό που ζητάμε είναι ένα οργανωμένο πλάνο που να επιτρέπει την επανένταξή μας στις κλινικές υπό τη νέα αυτή συνθήκη. Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε θεωρώντας πως η όλη κατάσταση είναι προσωρινή. Απαιτούμε να μας παρουσιαστεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το πώς θα εξασφαλιστεί η διδακτική διαδικασία και η κλινική εκπαίδευση, δεδομένης της κατάστασης. 

Αιτούμαστε επίσης η εκάστοτε Διοίκηση να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση αναπληρώσεων των χαμένων κλινικών ασκήσεων, ο χαρακτήρας των οποίων να προκύψει έπειτα από συνεννόηση των φοιτητών κάθε Τμήματος με τον αντίστοιχο Πρόεδρο. 

Τα παραπάνω αιτήματα υπερψηφίστηκαν από τους φοιτητές του πέμπτου έτους των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας.

Με τιμή,

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

5ο Έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Η επιτροπή: Καλογιαννάκη Ευτυχία, Κατηφόρης Αθανάσιος, Λιώσης Κωνσταντίνος Μάριος, Μελάνη Αρετή, Σμυρνή Μυρτώ

5ο Έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET