ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επεισοδιακή αρχή για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Έσπασαν τα τουρνικέ στο ΑΠΘ!

Το ξεκίνημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας περιμέναμε να είναι επεισοδιακό. Αυτό που δεν περιμέναμε ωστόσο, ήταν να γίνει χθες κιόλας. Πέρα από τις τελευταίες πληροφορίες που μιλούσαν για πρεμιέρα τον Οκτώβριο, η αρχή του ακαδημαϊκού έτους έμοιαζε ούτως ή άλλως μια πιο λογική περίοδος για να πάρει μπρος το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. […]

Neopolis Team

6 Σεπτεμβρίου, 2022

Το ξεκίνημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας περιμέναμε να είναι επεισοδιακό. Αυτό που δεν περιμέναμε ωστόσο, ήταν να γίνει χθες κιόλας.

Πέρα από τις τελευταίες πληροφορίες που μιλούσαν για πρεμιέρα τον Οκτώβριο, η αρχή του ακαδημαϊκού έτους έμοιαζε ούτως ή άλλως μια πιο λογική περίοδος για να πάρει μπρος το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η τακτική «αιφνιδιασμός» αποδείχθηκε προτιμότερη, αλλά όχι και αποτελεσματικότερη. Η αρχή των ΟΠΠΙ στο ΕΚΠΑ συνοδεύτηκε από εντάσεις κατά την παρεμπόδιση εισόδου της πρώτης διμοιρίας χθες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να παρέμβουν και τα ΜΑΤ κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Αρχικά, μπροστά στην είσοδο της πύλης της Πανεπιστημιούπολης συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 φοιτητές ενώ λίγο αργότερα ο αριθμός ξεπέρασε τους 1000

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονταν 16 μέλη του ειδικού σώματος ασφαλείας με αλεξίσφαιρα και γκλοπ, ωστόσο χρειάστηκε η παρουσία των ΜΑΤ για να ελεγχθεί η κατάσταση, και όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν κόκκινο πανί στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Στο μεταξύ, στο σημείο βρέθηκαν και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο βουλευτής του ΚΚΕΝίκος Καραθανασόπουλος, και ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα από νωρίς το πρωί.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συγκεκριμένα, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, με φοιτητικούς συλλόγους να υποστηρίζουν ότι «ο αυταρχισμός, η καταστολή και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν είναι η ‘πάταξη της ανομίας’, όπως διατείνονται, αλλά η νεολαιίστικη αμφισβήτηση, το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες του, οι συλλογικότητες και η πολιτικοποίηση του. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στις σχολές! Η κυβέρνηση φέρνει τις πρώτες περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας γύρω από τα πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. Εδώ και 1 χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσα από τους συλλόγους μας εμποδίσαμε στην πράξη της είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή, βάζοντας εμπόδια στην ένταση της καταστολής! 

Σε μία περίοδο που οι οικογένειες μας στενάζουν από την ακρίβεια, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη εστιών και τα υπέρογκα νοίκια, που η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει “πιάσει πάτο”, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για κάμερες και τουρνικέ μέσα στις σχολές μας! Επιλέγει μάλιστα να δυναμιτίσει το κλίμα στις σχολές εν μέσω εξεταστικής!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα! Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματα μας, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου-πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση! Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα των managers και των συμβουλίων ιδρυμάτων, τα οποία θα διαχειρίζονται την περιουσία του πανεπιστημίου, χτυπώντας ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα. Αυτό που φοβούνται είναι η μαζική αντίδραση των φοιτητών στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους για το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα!

Οι φοιτητές δε θα δεχτούμε να δίνουμε τα μαθήματα της εξεταστικής μας, επιτηρούμενοι από τους «ρόμποκοπ» της πανεπιστημιακής αστυνομίας! Δυναμώνουμε τον αγώνα να μείνει στα χαρτιά ο νέος νόμος-πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη στο σύνολο του! Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!

Παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών και των εκπαιδευτικών βέβαια, το σχέδιο της κυβέρνησης παραμένει ίδιο και η αμέσως επόμενη κίνηση είναι η είσοδος της αστυνομίας στα υπόλοιπα μεγάλα ΑΕΙ, όπως ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΟΠΑ.

Στο ΑΠΘ μάλιστα, σημειώνονται ήδη επεισόδια και ζημιές για την επικείμενη εμφάνιση των ΟΠΠΙ, με τα τουρνικέ να αποτελούν μέρος του απολογισμού. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων φέρεται να επιτέθηκε με μπογιές και πέτρες στα τουρνικέ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην είσοδο και έξοδο, με αποτέλεσμα να τα σπάσουν.

Αντιδράσεις συλλογικοτήτων και παρατάξεων απέναντι στα γεγονότα 

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε λέγοντας πως:

«Σαν συμμορία μπήκαν στο ΕΚΠΑ για να κάνουν περιπολίες τάχα για την ασφάλεια των φοιτητών. Καλούμε τους φοιτητές/τριες να αντιδράσουν στον αντιδημοκρατικό κατήφορο και να προστατεύσουμε όλοι/ες μαζί όσα κατακτήθηκαν με πόνο & αγώνα.Έξω η Αστυνομία από τις Σχολές!».

Η τοποθέτηση της ΚΝΕ:

«Η κυβέρνηση στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη, φέρνει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στις σχολές, ενώ έχει καταδικαστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών. Απέναντί της βρήκε ήδη τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, οι οποίοι αμέσως βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, απαιτώντας να αποσυρθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εδώ και τώρα!» αναφέρει σε σχόλιό της η ΚΝΕ και τονίζει:

«Τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, να τα διαθέσει, για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους νέους και τις νέες, με τον αγώνα τους, να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης. 

Υ.Γ. Το προσωπικό των ΟΠΠΙ θα μπορούσε κάλλιστα να το διαθέσει η κυβέρνηση για την δασοπροστασία κρατώντας την ίδια πράσινη στολή».

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ που στηρίζει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας:

«Για άλλη μία φορά σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού των Δημοσίων Ελληνικών Πανεπιστημίων, γίναμε μάρτυρες της ματαιοδοξίας μιας τραγικής μειοψηφίας που αρνείται σκόπιμα να αντιληφθεί τον όρο «ασφάλεια». Είναι αυτή η μειοψηφία που μοχθεί για στέκια και μολότοφ, είναι η ίδια η Αριστερά που τα υπερασπίζεται ακόμα και όταν στη θέση τους χτίζονται βιβλιοθήκες. Αλλά το άσυλο ανομίας τους τελείωσε», επισημαίνει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην ανακοίνωση της και προσθέτει: «Ακόμη λοιπόν και αν κάποιοι με τη σιωπή τους εθελοτυφλούν δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως σε κάθε παραβατικό στοιχείο, για εμάς στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ουδέποτε υπήρξαν διλήμματα και δεν θα σιωπήσουμε.

Μπροστά σε ασφαλή πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν υπάρχουν διλήμματα. Το ίδιο και για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ασφάλεια των φοιτητών μέσα στον χώρο που σπουδάζουν ήταν, είναι και θα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και εμείς με αυτούς τους φοιτητές είμαστε. Με όλους όσους θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Με όλους όσους επιτέλους σήμερα νιώθουν ασφαλείς. Το δικαιούνται.

Σήμερα τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν εκεί που ανήκουν. Στους πραγματικούς φοιτητές τους». 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET