ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

20 εντυπωσιακές βιβλιοθήκες απ’ όλο τον κόσμο, που αν μπορούσαμε θα μέναμε εκεί για πάντα!

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν αγαπημένο μέρος για τους φοιτητές, είτε για να μελετήσουν, είτε απλώς για να χαλαρώσουν διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι όσο όμορφη κι αν είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, ένα ΚΠΙΣΝ το χρειαζόμασταν. Και αυτό φαίνεται από τον αριθμό φοιτητών/μαθητών που συγκεντρώνει κάθε φορά σε περίοδο εξεταστικής, ή καθώς πλησιάζουν οι πανελλήνιες. […]

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

21 Φεβρουαρίου, 2019

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν αγαπημένο μέρος για τους φοιτητές, είτε για να μελετήσουν, είτε απλώς για να χαλαρώσουν διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι όσο όμορφη κι αν είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, ένα ΚΠΙΣΝ το χρειαζόμασταν. Και αυτό φαίνεται από τον αριθμό φοιτητών/μαθητών που συγκεντρώνει κάθε φορά σε περίοδο εξεταστικής, ή καθώς πλησιάζουν οι πανελλήνιες. Και όχι μόνο τότε βέβαια. Ωστόσο έχουμε ακόμα καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των βιβλίων και να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά.

Όσο εμείς ανυπομονούμε λοιπόν να δούμε το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της βιβλιοθήκης του ΚΠΙΣΝ, ας θαυμάσουμε (και ας ζηλέψουμε) μερικές άλλες εντυπωσιακές βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο:

1. Tianjin Binhai Library

 Τιεντσίν, Κίνα

Για να επισκεφτείς αυτήν την υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, δυστυχώς θα πρέπει να πας πολύ μακριά… Ωστόσο, κάτι μου λέει ότι ούτε ένα βιβλίο δεν πρόκειται να ξεφυλλίσεις, θα μείνεις με καρφωμένο το κεφάλι κοιτώντας προς τα πάνω. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 -πρόσφατα δηλαδή- και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και το στυλ του.

2. Carturesti Carusel

 Βουκουρέστι, Ρουμανία

Εδώ μεταφερόμαστε σε πιο ρομαντικές καταστάσεις και συγκεκριμένα σε μια βιβλιοθήκη στο Βουκουρέστι. Στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει επίσης ένα μπιστρό, media space, καθώς και μια γκαλερί αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη.

3. Trinity College Library

 Δουβλίνο, Ιρλανδία

Μια πιο «βαριά» και αριστοκρατική βιβλιοθήκη, βρίσκεται στα βόρεια μέρη της Ευρώπης. Χτισμένη μεταξύ του 1712 και του 1732, το Μακρύ Δωμάτιο που περιλαμβάνει έχει 65 μέτρα ύψος, είναι γεμάτο με τα 200.000 πιο παλιά βιβλία ολόκληρης της βιβλιοθήκης και τέλος, διακοσμείται με μια σειρά από μαρμάρινες προτομές σπουδαίων συγγραφών και φιλοσόφων.

4. Stadtbibliothek Stuttgart

 Στουτγκάρδη, Γερμανία

Δε χρειάζεται να ξέρεις να την προφέρεις, αρκεί να γνωρίζεις την ύπαρξή της. Η βιβλιοθήκη… αυτή λοιπόν, έχει έναν πιο μοντέρνο αέρα, θυμίζοντας περισσότερο τη #1 της λίστας. Η εξωτερική όψη της κατά την ημέρα έχει γκρίζο χρώμα, ωστόσο το βράδυ ένα μπλε που λάμπει. Στόχος του συγκεκριμένου χώρου είναι να κάνει τους επισκέπτες του να νιώθουν ότι εισέρχονται σε έναν νέο κόσμο, σκέψης και ιδεών.

5. Stift Admont

 Αντμόντ, Αυστρία

Κρίνοντας από την παραπάνω εικόνα, πιο πολύ θυμίζει παλάτι παρά βιβλιοθήκη. Ωστόσο, μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί βιβλιοθήκη μονής, και μάλιστα τη μεγαλύτερη στον κόσμο! Η Stift Admont ολοκληρώθηκε το 1776, χρονολογία που εύκολα πάει το μυαλό κάποιου, λόγω της αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

6. Stadsbiblioteket i Malmö

 Μάλμε, Σουηδία

Μια πιο νεανική βιβλιοθήκη, σχεδιασμένη για φοιτητές και ομαδικό διάβασμα, αποτελεί η Stadsbiblioteket i Malmö. Αποπνέει αυτήν την ηρεμία και τη γαλήνη που χρειάζεται κανείς για να συγκεντρωθεί και να… πετύχει στην εξεταστική.

7. Bibliothèque et Archives nationales du Québec

 Μόντρεαλ, Καναδάς 

Η βιβλιοθήκη με την αρκετά μεγάλη ονομασία έχει ως σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της κληρονομιάς του Κεμπέκ, επαρχίας του Καναδά. Και παρά το περιεχόμενό της που είναι περισσότερο ιστορικής σημασίας, έχει μια σύγχρονη όψη και σχεδιασμό, που οφείλεται σε ανακαίνιση που έγινε στα πλαίσια ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

8. Livraria Lello

 Πόρτο, Πορτογαλία

Χτισμένη το 1881, αποτελεί δημιούργημα των αδερφών Jose και Antonio Lello, εξού και η ονομασία της. Οι δυο τους είχαν σκοπό τη δημιουργία ενός ιδρύματος αφιερωμένου στο εμπόριο και την έκδοση των βιβλίων, με αποτέλεσμα να φτιάξουν το παραπάνω βιβλιοπωλείο (δε γινόταν να μη συμπεριληφθεί, παρ’ όλο που θέμα μας είναι οι βιβλιοθήκες). Έχει ένα σκοτεινό, γοτθικό στυλ, που σε πάει πίσω σε άλλες εποχές.

9. Maison de La Littérature

 Κεμπέκ, Καναδάς

Μια κατάλευκη και πιο μίνιμαλ βιβλιοθήκη, στο Κεμπέκ του Καναδά, στο οποίο αναφερθήκαμε και στο #7. Μοντέρνο στυλ στο εσωτερικό της, ωστόσο δε δίνει την ίδια αίσθηση και η εξωτερική της όψη. Επειδή όμως το μέσα μας ενδιαφέρει, αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ένα κωμικό στούντιο, ένα δημιουργικό στούντιο κι ένα «σαλόνι ησυχίας». Για να ηρεμήσει λίγο το κεφάλι…

10. Law Library at Iowa State Capitol

 Ντε Μόιν, Αϊόβα

Ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, με σπειροειδής σκάλες, μαρμάρινα υαλοπετάσματα και πολυελαίους, που στεγάζει μια πολύ εξειδικευμένη νομική συλλογή. Αν δεν έχεις κάποια ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο, μπορείς απλώς να την επισκεφτείς για να χαρεί το μάτι σου μεγαλεία.

11. Ler Devagar

Λισαβόνα, Πορτογαλία 

Άλλο ένα βιβλιοπωλείο στη λίστα, το Ler Devagar βρίσκεται στη Λισαβόνα, σε μια πρώην αποθήκη εκτύπωσης. Ωστόσο δεν παραμένει και τόσο πιστό στο ρόλο του ως βιβλιοπωλείο, καθώς στο συγκεκριμένο χώρο λαμβάνουν χώρα διάφορα άλλα events, συναυλίες και εκθέσεις. Επίσης, περιλαμβάνει και δύο μπαρ, χιλιάδες βιβλία και διάφορες κόζι γωνίτσες για να τα απολαμβάνεις.

12. Municipal Law Library

 Μόναχο, Γερμανία 

Η Municipal Law Library είναι μια πιο παλιομοδίτικη βιβλιοθήκη, με τις σπειροειδής σκάλες, τα κάγκελα και τις πόρτες να δίνουν ένα μεσαιωνικό αέρα. Ωστόσο, πολλοί προτιμούν το συγκεκριμένο περιβάλλον για να διαβάσουν ένα βιβλίο ή για να μελετήσουν.

13. Biblioteca Real Gabinete Portugues de Leitura

 Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Αλλιώς, Portuguese Royal Library όπως ονομάζεται, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πολυτιμότερη βιβλιοθήκη όσον αφορά έργα Πορτογάλων συγγραφέων, έξω από την Πορτογαλία. Η συλλογή της περιλαμβάνει 350.000 τόμους, ενώ τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνει το Βασιλικό Δωμάτιο Ανάγνωσης.

14. Library at Orchard

Σιγκαπούρη 

Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τις καινοτομίες της και το σύγχρονο στυλ της, οπότε σίγουρο είναι ότι και διάφοροι χώροι, όπως οι βιβλιοθήκες, ακολουθούν αυτό το στυλ. Ο συγκεκριμένος χώρος εστιάζει στον τρόπο ζωής, στο σχέδιο και στις τέχνες.

15. Boston Public Library

Βοστώνη, Μασαχουσέτη 

Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη που ξεκίνησε αρχικά ως σχολείο, το 1848, και έφτασε σήμερα να έχει στη συλλογή της 23 εκατομ. βιβλία. Ανάμεσα σε αυτόν τον τεράστιο αριθμό βρίσκονται και πρωτότυπα έργα του William Shakespear, του Mozard, καθώς και η προσωπική βιβλιοθήκη του John Adams.

16. Joe and Rika Mansueto Library

Σικάγο, Ιλινόι 

Μια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη, που θυμίζει περισσότερο θα έλεγε κανείς έναν υπερσύγχρονο σταθμό τρένων. Διαθέτει έναν γυάλινο θόλο, ο οποίος καλύπτει τη Μεγάλη Αίθουσα Ανάγνωσης με τις 180 θέσεις και έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2011. Επίσης, η ανάκτηση των βιβλίων γίνεται μέσα σε 3 λεπτά κατά μέσο όρο, καθώς χρησιμοποιούνται ρομποτικοί γερανοί. Η τεχνολογία στο μεγαλείο της!

17. Rijksmuseum Research Library

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Άλλη μία ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη στη λίστα, η Rijksmuseum Research Library έχει επίσης ένα πιο κλασικό στυλ. Έχει πολλά επίπεδα βιβλίων, στα οποία έχει πρόσβαση κανείς μέσω σπειροειδών σκαλιών, ενώ ο χώρος φωτίζεται με φυσικό φως, που εισέρχεται μέσα από τον μεγάλο γυάλινο θόλο. Η βιβλιοθήκη έχει σκοπό τη διατήρηση της δανέζικης τέχνης και ιστορίας και παρέχει υπηρεσίες, ώστε να βοηθάει τους απλούς αναγνώστες, αλλά και τους ερευνητές.

18. Seattle Public Library

Σιάτλ, Ουάσινγκτον 

Η παραπάνω βιβλιοθήκη με το πιο σύγχρονο στυλ της, αποτελεί μέρος όπου η γνώση προσφέρεται (όπως υποστηρίζει), όχι μόνο από τα βιβλία, αλλά και τα διάφορα άλλα μέσα. Χαρακτηρίζεται από πρωτοπόρα οργάνωση, ενώ το κτίριο από ένα ιδιαίτερο γεωμετρικό σχήμα.

19. George Peabody Library

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ 

Η συγκεκριμένη… υπερπαραγωγή, στεγάζεται στο παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Μουσικής Peabody στη Βαλτιμόρη και αποτελεί τόσο χώρο έρευνας, όσο και απλής ανάγνωσης για τους βιβλιοφάγους. Οι οποίοι παρεπιπτόντως λατρεύουν τέτοιους χώρους, καθώς δίνουν μια παραπάνω έμπνευση. Μια κλασική βιβλιοθήκη, με ψυχή, σε ταξιδεύει από μόνη της, φαντάσου να τη συνδυάσεις με την ανάγνωση κάποιου βιβλίου!

20. Bibliothèque Nationale de France – Richelieu Library

Παρίσι, Γαλλία

Πάμε πολύ πίσω, στο 1666, όπου χτίστηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, προς τιμήν του Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας. Περιλαμβάνει σπουδαία έργα, ωστόσο η συλλογή της είναι διαμερισμένη σε δύο χώρους: στη François-Mitterrand Library και στη Richelieu Library. Εκείνο που κάνει τη διαφορά όμως, είναι το δωμάτιο ανάγνωσης Labrouste, που βρίσκεται στη δεύτερη βιβλιοθήκη!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Έλληνας ζητάει από τους Big Time Rush να έρθουν Ελλάδα, ο Carlos του απαντάει θετικά!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Stoli Vodka μας υποδέχεται στον κόσμο του ‘Spirit of Change’, μέσα από τα μάτια 4 καλλιτεχνών! 

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

AI For All: Μια νέα εμπειρία στο σπίτι με χρήση συσκευών AI παρουσίασε η Samsung Electronics Hellas!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET