fbpx

‘Enola Holmes’ ή αλλιώς η καλύτερη ταινία που είδαμε μετά από τόσο καιρό!


Με τις κινηματογραφικές αίθουσες να ανοιγοκλείνουν και γενικά να μη βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση και οι αναβολές σε παραγωγές και πρεμιέρες ταινιών να είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, η Enola Holmes που έσκασε μύτη στο Netflix εδώ και λίγες ημέρες, ήταν κάτι σαν βάλσαμο στην ψυχούλα μας.

Χρειαζόμασταν μια καλογυρισμένη ταινία εποχής και μυστηρίου, που θα μπορούσε άνετα να προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου.

Αρκεστήκαμε όμως σε αυτήν της τηλεόρασής μας, με μια γαβάθα ποπκόρν μπροστά μας – γιατί αυτό είναι το σωστό – και απολαύσαμε τη Millie Bobby Brown ως αδερφή του περίφημου Sherlock Holmes. Η ηθοποιός που έχει γίνει γνωστή από τα 13 της ως ‘Eleven’ στη σειρά Stranger Things, σήκωσε στους ώμους της μια εφηβική ταινία, που την περίμεναν όλοι στη γωνία, με μεγάλη ευκολία. Να δείτε που θα μας δώσει πολλά στο μέλλον, κι ας είναι μόνο 16 ετών.

Η Enola Holmes, που βασίζεται στη σειρά βιβλίων της Nancy Springer, ‘Τhe Enola Holmes Mysteries’, είναι η μικρότερη αδερφή των Sherlock και Mycroft Holmes. Μεγαλωμένη από την τρυφερή και λίγο τρελή μητέρα της, αποκομμένη από τον πραγματικό κόσμο και κυρίως τους άντρες, διαβάζει, μαθαίνει ιστορία, προπονείται στο ζίου ζίτσου και λύνει γρίφους σαν τον πασίγνωστο ντεντέκτιβ κι αδερφό της. Σόι πάει το χάρισμα.

Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγησή της, βέβαια, πάνε κόντρα με των άλλων κοριτσιών της ηλικίας της την εποχή εκείνη, αυτός ο αντισυμβατικός της χαρακτήρας όμως είναι που της δίνει το έναυσμα να ανακαλύψει τη ζωή.

Όταν, λοιπόν, η μητέρα της εξαφανίζεται μία ημέρα, τα αδέρφια της επιστρέφουν στο σπίτι και ο Mycroft αναλαμβάνει την κηδεμονία της, απαιτώντας να μπει σε σχολείο θηλέων για να γίνει μια καθωσπρέπει κυρία. Η Enola από την άλλη, που ξέρει ότι δεν είναι φτιαγμένη για τέτοια, αποφασίζει να φύγει και να ψάξει τη μητέρα της ακολουθώντας μια σειρά επίλυσης γρίφων, αντιστρέφοντας το όνομά της. Τα στοιχεία τελικά την οδηγούν στο Λονδίνο, με το ταξίδι να είναι εξίσου επεισοδιακό.

Η ίδια έρχεται αντιμέτωπη με τη ζωή και την κοινωνία, γνωρίζει μάλιστα και ένα αγόρι, τον λόρδο Tewkesbury, που στο πρόσωπό του κρύβεται το μέλλον της Αγγλίας και οι δρόμοι τους καταλήγουν να χωρίζουν και να ενώνονται ξανά. Η Enola καταφέρνει να λύσει το αίνιγμα της εξαφανισμένης μητέρας της και για πρώτη φορά, κάποιος άλλος προλαβαίνει τον Sherlock που έρχεται δεύτερος στην επίλυση της υπόθεσης, αφού κι εκείνος ψάχνει στοιχεία ταυτόχρονα.

Και μπορεί βέβαια να μην φτάνει καν σε μέγεθος τις υποθέσεις που έχει διαλευκάνει εκείνος, ωστόσο γοητεύεται και θαυμάζει τη μικρή του αδερφή, που φαίνεται να έχει το χάρισμα της ντετέκτιβ. Να πούμε σ’ αυτό το σημείο πόσο υπέροχος είναι ο Henry Cavill.

Η ταινία έχει τη διάθεση να δείξει κάτι παραπάνω από την ιστορία ενός κοριτσιού που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο, να τολμήσει για την ελευθερία της και να λύσει τους γρίφους που συναντά στο δρόμο της, αφού θίγει οικογενειακά ζητήματα και φεμινιστικά κινήματα μιας ανδροκρατούμενης εποχής. Καθόλου δε μας χαλάει βέβαια, μιας και τα όρια δεν ξεπερνιούνται και δεν απομακρυνόμαστε από τη βασική υπόθεση της ιστορίας.

Η ταινία είναι εξαιρετική, με ωραία συνοχή χωρίς να κάνει κοιλιά και ίσως η Enola ήρθε για να μείνει, αν κρίνουμε απ’ το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις για sequel, κάτι που προσωπικά μας ψήνει πολύ.

Στην περίπτωση που ακόμα δεν έχεις δει την ταινία στο Netflix, καλύτερα να σπεύσεις!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET