ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Στράβωσε» η φάση στις Πανελλήνιες; Αυτές είναι οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου

  Τώρα που πέρασαν οι μέρες και καταλάγιασε κάπως η ένταση, σκεφτήκαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα των Πανελληνίων και των αποτελεσμάτων τους από μια άλλη σκοπιά. Οι εξετάσεις βλέπεις, δεν έχουν θετική έκβαση για όλους. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι βαθμοί δεν είναι οι αναμενόμενοι και οι βάσεις κατ’ επέκταση, έρχονται να σκορπίσουν την απογοήτευση. […]

Neopolis Team

4 Σεπτεμβρίου, 2017

 

Τώρα που πέρασαν οι μέρες και καταλάγιασε κάπως η ένταση, σκεφτήκαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα των Πανελληνίων και των αποτελεσμάτων τους από μια άλλη σκοπιά. Οι εξετάσεις βλέπεις, δεν έχουν θετική έκβαση για όλους. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι βαθμοί δεν είναι οι αναμενόμενοι και οι βάσεις κατ’ επέκταση, έρχονται να σκορπίσουν την απογοήτευση.

Υπάρχει λόγος να απογοητευτείς ωστόσο, επειδή εντός 10 ημερών απάντησες λάθος σε …3 ερωτήσεις περισσότερες απ’ οτι θα έπρεπε; Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνδυάσει την επιτυχία ολόκληρης της ζωής μας με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, η αλήθεια όμως, μόνο αυτή δεν είναι. Στην πραγματικότητα, ούτε καν η ακαδημαϊκή επιτυχία δεν κρέμεται μονάχα από την κλωστή των Πανελληνίων. Και θα καταλάβεις σε λίγο το γιατί.

Παρακάτω, ακολουθούν 6 εναλλακτικές προοπτικές για τους μαθητές που με την ανακοίνωση των βάσεων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν πέρασαν εκεί που θα ήθελαν:

1. Η «επανάληψη» είναι πάντοτε η πρώτη σκέψη

Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια, που όταν αποτυγχάνει σε κάτι προσπαθεί αυθόρμητα δεύτερη, ενίοτε και τρίτη φορά. Σίγουρα πρόκειται για μία επιλογή την οποία σκέφτονται σοβαρά πολλοί από τους υποψηφίους κι εν τέλει καταλήγουν σε αυτήν. Έχει τα θετικά της λόγω πρώτερης εμπειρίας, λιγότερου άγχους για το «άγνωστο» και περισσότερου χρόνου για διάβασμα, έχει ωστόσο και τα αρνητικά της. Αναμφίβολα η ψυχολογική και σωματική φθορά είναι σημαντική, ενώ κι από οικονομικής άποψης χρειάζεται σημαντική επένδυση σε φροντιστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2. Το 10% είναι σίγουρα μια αξιόλογη επιλογή

Θεωρούμε δεδομένο πως ξέρεις τι είναι το 10% και πώς ακριβώς μπορείς να εκμεταλλευτείς την επιλογή αυτή που δίνουν τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, πρόκειται για μία «συνδυαστική εναλλακτική» καθώς δεν μπορείς να βασίσεις το μέλλον σου στην ελπίδα πως θα «πιάσεις» τη βάση του 10% της σχολής που επιθυμείς, από τη στιγμή που δε συνέβη στο πρώτο σου μηχανογραφικό. Προφανώς δεν έχεις να χάσεις το παραμικρό προσπαθώντας κι ελπίζοντας για το καλύτερο. Αρκεί ταυτόχρονα, να έχεις κατασταλάξει σε κάποια από τις υπόλοιπες 5 προοπτικές του εν λόγω άρθρου.

3. Εργασιακός χώρος vs Ακαδημαϊκός τομέας: 1 – 0

Στη χώρα μας έχουμε παρεξηγήσει κάπως τα πράγματα και θεωρούμε δεδομένες τις σπουδές για ΟΛΟΥΣ. Σίγουρα ένα πτυχίο αυξάνει τις επιλογές του καθενός, δεν μπορεί ωστόσο, να είναι αυτοσκοπός για τον κάθε νέο και την κάθε νέα εκεί έξω. Αν σε κάποιον δεν ταιριάζει η φύση της ακαδημαϊκής πορείας, δεν είναι …αμαρτία να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο στρεφόμενος άμεσα στην αγορά εργασίας. Τα παραδείγματα ιδιαίτερα πετυχημένων ανθρώπων που ακολούθησαν αυτήν την εναλλακτική, είναι πραγματικά πολλά κι εντυπωσιακά. Μήπως είσαι ο επόμενος της λίστας;

4. Τα σεμινάρια είναι το μέλλον

Στο πλαίσιο της στροφής στον εργασιακό χώρο, η παρακολούθηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το επάγγελμα που έχεις διαλέξει, παράλληλα με τις σπουδές σου, μπορεί να αποδειχτεί ως μια πολύτιμη εμπειρία! Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βελτιώσεις τις θεωρητικές σου γνώσεις και να δεις από μια διαφορετική σκοπιά κάτι που σ’ ενδιαφέρει πραγματικά. Ακόμη και κάποιο από τα χόμπι σου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επαγγελματική ενασχόληση, αν το προσεγγίσεις σωστά. Μια αναζήτηση στο Ίντερνετ, σίγουρα θα σου δείξει τον δρόμο…

5. Μακριά κι αγαπημένοι…

Δυστυχώς, η φυγή στο εξωτερικό για είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες επιλογές. Και λέμε δυστυχώς, διότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τη μετανάστευση του παραγωγικού ιστού μιας χώρας και δη των φοιτητών της κι εν δυνάμει επιστημόνων. Μπορεί τα Πανεπιστήμια ορισμένων χωρών της Ε.Ε κι όχι μόνο, να φαντάζουν ιδιαίτερα δελεαστικά στα μάτια σου, θεωρούμε ωστόσο πως υπάρχει μια επιλογή πολύ καλύτερη, απ’ όποια σκοπιά κι αν το δεις.

6. Ή μήπως όχι;

Η επιλογή στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω, είναι προφανώς τα κολλέγια και η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, ποιος ο λόγος να αφήσεις την χώρα σου, το σπίτι και τους φίλους σου μεταναστεύοντας στο εξωτερικό, όταν σου δίνεται η δυνατότητα απόκτησης πτυχίου του εξωτερικού, μένοντας εδώ; Διότι όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, όντας το μοναδικό Ίδρυμα μέλος Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων, προσφέρει αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματα σπουδών, ισοδύναμα τόσο με τα πτυχία των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ!

Έτσι, σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις μόνος σου το πεδίο των σπουδών σου, ανεξάρτητα από το πόσο έγραψες στις Πανελλήνιες και πού πέρασες. Ταυτόχρονα, απολαμβάνεις εγκαταστάσεις οι οποίες ανεβάζουν από μόνες τους το επίπεδο των σπουδών σου, ενώ είσαι σίγουρος πως όντας σωστός και τυπικός φοιτητής, εξασφαλίζεις το επαγγελματικό σου μέλλον, μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία διασύνδεσης του Κολλεγίου.

Και σε περίπτωση που ανησυχείς πως δε θα βρεις αυτό που ψάχνεις, σου παραθέτουμε τα προγράμματα σπουδών που ξεχωρίζουν στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και καλύπτουν τις απαιτήσεις των περισσότερων νέων της εποχής μας. Είμαστε βέβαιοι, πως ανάμεσα σε 10 Σχολές και περισσότερα από 50 προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, θα βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις:

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σχολή Ναυτιλίας

Σχολή Πληροφορικής

Σχολή Τουρισμού

Πολυτεχνική Σχολή

Σχολή Υγείας

Σχολή Ψυχολογίας

Σχολή Παιδαγωγικών

Νομική

Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας

Ακόμα να το πάρεις απόφαση; Στην τελική, μην ξεχνάς πως …Σπουδαίος, Εδώ Γίνεσαι!

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET